Blogit, 31.1.2020

Päättäjien aika vastata ilmastohuoleen

Plan International

Helmikuun alussa hallituspuolueiden kansanedustajat kokoontuvat pohtimaan ilmastopolitiikkaa. Tätä odotellessa me, Planin ilmastotsempparit, päätimme muistaa ministereitämme kirjeillä. Lähestyimme jokaista ministeriä henkilökohtaisella käsin kirjoitetulla kirjeellä ja muistutimme heitä uusien ilmastotoimien välttämättömyydestä.

Kirjeiden pääsanoma on kaikissa sama: haluamme uskoa siihen, että Suomen hallituksella on tahtoa ja rohkeutta tehdä päätöksiä, joita ilmasto- ja ympäristökysymykset vaativat. Nykyisillä toimilla tavoitetta hiilineutraalista Suomesta 2035 mennessä ei saavuteta. On aika luopua fossiilisista polttoaineista ja vahvistaa tukea kehittyvien maiden ponnisteluille ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi ja sen hillitsemiseksi.

Suomen kaltaiset vauraat teollisuusmaat ovat suurimpia päästöjen aiheuttajia. Siksi meidän on otettava suurempi vastuu ilmastonmuutoksen ratkaisemisesta. Osa suomalaisista ei olisi valmis luopumaan eduistaan, koska se tarkoittaisi muutoksia totuttuun elämäämme. On kuitenkin katsottava asiaa suuremmassa mittakaavassa.

Meillä Suomessa on kaikkea mitä elämiseen vaaditaan. Saamme esimerkiksi ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon. Meillä on varaa ostaa uusia vaatteita ja tavaroita ilman, että edellisiäkään on ehditty käyttää loppuun. Hyvinvointia ja materiaalista yltäkylläisyyttä ei voi verratakaan kehittyvässä maassa elävän perheen sinnittelyyn köyhyyden ja nälän varjossa. Valitettavasti jälkimmäisenä mainitut myös kärsivät ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä. Muistammeko tätä, kun keskustelemme pienistä arkeemme vaikuttavista asioista kuten autoilun rajoittamisesta, lentämisen verottamisesta tai ruokavalion muokkaamisesta ympäristöystävällisempään suuntaan?

Haluan uskoa, että valtaosa suomalaisista näkee tärkeimpänä luonnon monimuotoisuuden suojelemisen ja maapallon elinkelpoisuuden säilyttämisen tuleville sukupolville. Useat kyselyt ja tutkimukset osoittavat tähän suuntaan. Viimeksi tällä viikolla Ilta-Sanomien kyselyssä suomalaisten suurimmaksi huolenaiheeksi nousivat ilmastonmuutos ja ympäristöasiat.

Moni saattaa kokea, ettei yksilöiden teoilla ole vaikutusta, ja kaikki eivät ole valmiita muuttamaan elämäntapojaan. Siksi tarvitsemme poliittiselta taholta tulevaa ohjausta ja selkeitä linjoja, jotka ovat ohjaavat meitä kaikkia. Tarvitaan rakenteellisia muutoksia. Kysymys kuuluukin, ketä päättäjät haluavat kuunnella?

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi