Blogit, 27.8.2019

Nyt ratkaistaan, onko tulevaisuus parempi kuin menneisyys

Plan International

Uskoisitko, jos kerron, että tämän päivän lapset ja nuoret ovat syntyneet parempaan maailmaan kuin sukupolvet ennen heitä? Ei moni muukaan usko.

Totuus kuitenkin on, että moni asia on paremmin kuin koskaan aiemmin. Lähes kaikki maailman nuoret ovat lukutaitoisia, valtaosa lapsista rokotetaan ja miltei kaikki maailman tytöt valmistuvat peruskoulusta. Aiempiin sukupolviin verrattuna yhä useampi lapsi ja nuori elää demokraattisessa yhteiskunnassa ja naiset osallistuvat päätöksentekoon lukuisampina kuin ennen. Ei huonoja saavutuksia laisinkaan!

Ennen kuin vaivumme itsetyytyväisyyteen, on huonojen uutisten vuoro. Ilmastonmuutos uhkaa tehdä tyhjäksi monia kehityssaavutuksia ja synkentää lasten ja nuorten tulevaisuudennäkymiä. Viime aikojen helleaalloilla ja muilla ilmastonmuutoksen aiheuttamilla luonnonmullistuksilla on jo ollut vaikutusta lasten ja nuorten arkeen eri puolilla maailmaa.

Tiedämme, että ilmastonmuutos ei kohtele ihmisiä reilusti. Valitettavasti muutokset elinympäristössä ja ruuantuotannossa sekä lisääntyneet luonnonkatastrofit iskevät pahiten valmiiksi heikommassa asemassa oleviin, kuten kehittyvien maiden tyttöihin.

Ilmastonmuutos tuntuu jo tyttöjen arjessa ja määrittelee heidän tulevaisuuttaan. Miten sinun päiväsi muuttuisi, jos sinulta kuluisi kuivuuden vuoksi vedenhakuun kuusi tuntia joka päivä? Vedenhakuun käytetyn ajan vuoksi tyttöjen on hankala ehtiä kouluun opiskelemaan tai pihalle leikkimään. Voitko kuvitella itsesi tilanteeseen, jossa perheesi sadot ovat heikentyneet ja vanhempana päätät järjestää alaikäisen tyttäresi avioliittoon, koska uskot sen turvaavan lapsellesi ruokaa pöytään?

Aivan, ilmastonmuutos on kaukana reilusta. Ilmastonmuutos ei myöskään tapahdu kaukana tulevaisuudessa, vaan nyt. Tänään tehtävillä päätöksillä ratkaistaan, onko tulevaisuus parempi kuin menneisyys. Myös suomalaispäättäjillä on valtaa ja mahdollisuus toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Planin Takana loistava tulevaisuus? -kampanja kannustaa suomalaispoliitikkoja tekemään päätöksiä, joilla ilmaston lämpeneminen rajataan 1,5 asteeseen ja turvataan jo saavutetut kehitystulokset. Tehokas tapa olla kehittyvien maiden tyttöjen tukena on hillitä ilmastopäästöjä.

Toivomme, että poliittiset puolueet ja päättäjät rohkenevat kuvitella ja visioida paremman tulevaisuuden lapsille ja nuorille. Ja ennen kaikkea toimia jo tänään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Vain rohkeudella nähdä ja toimia paremman maailman puolesta nykyisetkin kehityssaavutukset on saatu aikaan!

Koska tiedämme, ettei muutoksen tekeminen ole aina helppoa, olemme kesän aikana keränneet eri puolilta Suomea tsemppiviestejä uusille kansanedustajille. Eduskunnan syysistuntokauden alkaessa 4.9. lahjoitamme kaikille edustajille oman ilmastotoimiin kannustavin viestein koristellun huoneentaulun.

Lisäksi Planin vapaaehtoisten ilmastotsempparit-ryhmä tulee seuraamaan ja kannustamaan päättäjiä jatkossakin ilmastotoimiin, joilla lunastetaan lasten ja nuorten oikeus hyvään elämään.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi