Blogit, 11.5.2021

Nuoret teknologiavaikuttajat

Kolme nuorta poseeraa, heihin on heijastettu projektorilla mustavihreää digitalista kuvaa.

Plan International Suomen ja työelämäverkosto Future Femalen ensimmäistä kertaa tänä keväänä järjestämä Nuoret teknologiavaikuttajat -mentorointiohjelma huipentui Girls in ICT -päivän 22.4. ympärille.

Mentorointiohjelman tavoitteena oli lisätä nuorten tietoisuutta teknologia-alasta ja sen tasa-arvotilanteesta. Lisäksi nuoret saivat tietoa, kuinka voivat itse vaikuttaa tasa-arvon puolesta. Koulutuksen jälkeen nuorilla on syvempi ymmärrys mahdollisuuksista, joita teknologia-ala tarjoaa, sekä moninaisista taustoista, joilla alalle voi päätyä työskentelemään.

Nuoret 15 eri paikkakunnalta kokoontuivat virtuaalisissa mentorointiryhmissä neljän eri teeman ympärillä: kyberturvallisuus, kaupunkidata, finanssiteknologia sekä peli- ja teknologia-alan tuottajuus. Kahden kuukauden aikana he tutustuivat tarkemmin omaan teemaansa ja valmistelivat siihen liittyvää vaikuttamisprojektia. Ryhmien ulostulot näkivät päivänvalon huhtikuun lopussa Girls in ICT -päivänä.

Karttuneen tiedon lisäksi ryhmätapaamisista mentoreiden kanssa jäi nuorille hyviä kokemuksia ja oppia tulevaan. Nuoret kokivat keskustelun muiden samanhenkisten kanssa inspiroivaksi, ja mentoreilta he saivat hyviä vinkkejä tulevaa varten. Nuoret pääsivät hyödyntämään opittuja taitoja heti konkreettisesti oman vaikuttamisteon suunnittelussa ja toteutuksessa.

Päätöstapaamisessa osallistujat pääsivät vielä tutustumaan toistensa tempauksiin ja jakamaan kokemuksiaan koko ryhmän kesken. Yhdellä osallistujista oli herännyt jo ajatus, miten hän voisi kandityössään tutkia lisää kaupunkidataa feministisestä näkökulmasta ja perehtyä fyysisten paikkojen saavutettavuuteen. “Tämä avarsi maailmankuvaani tasa-arvosta yleisesti, mutta erityisesti teknologia-alalla. Koin paljon oivalluksia ja pääsin oikeasti vaikuttamaan!“, sanoi yksi osallistujista palautteessaan.

Vaikuttamisprojekteja webinaareista blogipostauksiin

Kyberturvallisuusryhmä tutki digitaalisen jalanjäljen muodostumista ja toteutti avointen lähteiden tiedustelun (OSINT-tutkimus) kolmelle vapaaehtoiselle. Ryhmän tavoitteena oli lisätä tietoisuutta digitaalisesta jalanjäljestä ja siitä, minkälaista tietoa meistä päätyy verkkoon. Katso ryhmän tekemät mielenkiintoinen tietopaketti aiheesta täällä.

Finanssiteknologiaryhmä toteutti blogipostauksen siitä, miten finanssiteknologian avulla voitaisiin edistää tasa-arvoa, esimerkiksi seuraamalla tuotteiden toimitusketjujen eettisyyttä tai tarjoamalla mikrolainoja kehittyvissä maissa asuville ihmisille.

Peli- ja teknologia-alan tuottajuusryhmä keskittyi verkkohäirinnän vastaisiin ulostuloihin. Lue ryhmässä toimineen Sofian fiiliksistä täällä.

Kaupunkidata-ryhmä perehtyi arkipäivän esimerkkien kautta siihen, miten kaupunkidata ja teknologia kohtaa ihmiset. Ryhmäläiset toteuttivat Girls in ICT -päivänä yläkoululaisille webinaareja, joissa perehdyttiin aiheeseen innostavien vieraiden, arkipäivän esimerkkien sekä visailun merkeissä. Ryhmässä toimineen Jessican kokemukseen voit tutustua täällä.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi