Blogit, 22.9.2022

Nuoret kertoivat kansanedustajille, miltä ilmastokriisi voisi näyttää vuonna 2052

Planin nuoria kansanedustajien kanssa yhteiskuvassa, Planin Tulevaisuussanomat-lehden etusivuja käsissään.

Tulevaisuustaajuus-työpajan nuoret tekivät kuvitteellisen Tulevaisuussanomat-lehden etusivun. Nuorten kuvittelemassa tulevaisuudessa päättäjät olivat tehneet ympäristön kannalta oikeita päätöksiä, joilla taattiin kestävä tulevaisuus. Tarvitsemme kykyä kuvitella erilaisia tulevaisuuksia, mutta myös tekoja ja toimintaa, kirjoittaa nuorten toiminnan koordinaattorimme Tiina Salola.

”Onhan se kiva ettei tarvitse stressata puhtaasta ilmasta tai juomavedestä”, suomalainen nuori toteaa kolmenkymmenen vuoden päästä.

Nuorten toimittaman Tulevaisuussanomien uutiset ovat toiveikkaita. Metsähallitus on päättänyt kolmenkymmenen vuoden päästä istuttaa puun jokaiselle suomalaiselle, kaikki autot ovat sähköautoja ja ilmastokriisi on ohi.

Vuonna 2052 on avattu jopa Fossiilisten polttoaineiden museo, jonne ihmiset voivat mennä ihmettelemään saastuttavia autoja ja ihmisten ylikulutusta.

Nuorten luottamus päättäjien ilmastotekoihin heikkoa

Keväällä 2022 järjestimme Tulevaisuustaajuus-työpajoja, johon osallistui ilmastokriisin torjumisesta kiinnostuneita nuoria Ugandasta, Laosista, Myanmarista ja Suomesta. Tulevaisuustaajuus on Sitran kehittämä työpajamenetelmä, jonka tarkoituksena on lisätä osallistujien kykyä kuvitella erilaisia tulevaisuuksia ja toimia toivotun tulevaisuuden toteutumiseksi.

Työpajojen lopputuotoksena nuoret tekivät Planin Tulevaisuussanomat: Kolmenkymmenen vuoden päästä julkaistun sanomalehden kunnianhimoinen etusivu, joka kertoo maailmasta, jossa maapallon lämpeneminen on selätetty.

Tulevaisuussanomien etusivu ei kuitenkaan heijastele nykypäivän todellisuutta. Nykyhetkessä nuoret kokevat ilmastoahdistusta, eivätkä he luota poliittisiin päättäjiin. Nuorten ilmastohuolia kartoittavan globaalin selvityksen mukaan 64 prosenttia nuorista ajattelee, että heidän maansa hallitus valehtelee ilmastotoimiensa vaikuttavuudesta. Suomalaisten nuorten keskuudessa sama luku oli 54 prosenttia.

Tutkimuksen tuloksien perusteella on selvää, että nuorten luottamus päättäjien ilmastotekoihin on heikkoa.

Mahdollisuus kuvitteluun ja unelmointiin tärkeää

Tulevaisuustaajuus-työpajat antoivat nuorille erityisesti tilaisuuden kuvitella, millaiselta maailma voisi näyttää vuonna 2052. Mahdollisuus kuvitteluun tai unelmointiin on tärkeää, sillä muuten jäämme jumiin ajatukseen, jossa muutoksentekeminen ei ole mahdollista. Nuorille kaikkialla maailmassa tulee antaa tilaa unelmoida, kuvitella ja olla toiveikas.

Työpajoissa mukana olevien nuorten kuvittelemassa tulevaisuudessa päättäjät olivat tehneet ympäristön kannalta oikeita päätöksiä, joilla nuorten kestävä tulevaisuus taattiin.

Tulevaisuustaajuus-työpajojen viesti on selvä. Tarvitsemme kykyä kuvitella erilaisia tulevaisuuksia, mutta myös tekoja ja toimintaa. Siksi Planin toiminnassa mukana olevat nuoret tulivat tapaamaan päättäjiä eduskuntatalolle, mukanaan ugandalaisten, myanmarilaisten ja laosilaisten nuorten toiveet tulevaisuutta varten.

Nuoret näyttivät kansanedustajille, miltä ilmastokriisistä vapaa maailma voisi näyttää kolmenkymmenen vuoden kuluttua.

Nyt on päättäjien vuoro toimia.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi