Blogit, 16.8.2021

Lapset laitettava etusijalle Haitissa

Kartta: 7,2 magnitudin maanjäristys Haitissa

Vääntynyttä terästä ja raunioita – tämä on kaikki, mitä on jäljellä kodeista.

Haitissa tapahtui lauantaina 14. elokuuta maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,2. Tähän mennessä yli 1 200 ihmisen on raportoitu kuolleen, ja yli 5 700 ihmistä on loukkaantunut. Järistys on jättänyt jälkeensä laajan tuhon, ja ihmiset pelkäävät jälkijäristyksiä. Tämä on lisännyt etenkin lasten pelkoa, eikä monen elämä enää palaa entiselleen.

Katastrofit mullistavat elämän

Maanjäristys moninkertaistaa köyhien yhteisöjen hädän. Ihmiset ovat jo tähän asti eläneet keskellä poliittista epävarmuutta ja koronapandemiaa. Ne ovat koetelleet Haitin valmiiksi heikkoja terveydenhoitopalveluja. Lisäksi maa on kärsinyt vakavasta ruokakriisistä.

Muutaman tunnin sisällä maanjäristyksestä sain puhelun, jossa haitilaiset kollegani varoittivat myös trooppisesta myrskystä, jonka odotetaan saapuvan maahan maanantaina. Tämä on vasta alkua tulevalle myrskykaudelle Haitissa.

Kaikki tarpeet eivät näy ulospäin

Olemme jo aiemmin nähneet, kuinka paikalliset vapaaehtoiset ovat ensimmäisinä auttamassa katastrofeissa. Nämä ihmiset ovat ensimmäisiä, jotka pelastavat henkiin jääneitä raunioista. Näiden paikallisten kanssa teemme työtämme. Sairaalahoito, puhdas vesi ja ruoka-apu pelastavat henkiä katastrofeissa. Mutta eloonjääneiden kaikki tarpeet eivät kuitenkaan näy ulospäin.

Lapset, jotka ovat menettäneet vanhempansa. Tytöt, jotka ovat joutuneet eroon perheistään. Vammaiset lapset, traumatisoituneet lapset. Kaikki he tarvitsevat erityistä apua.

Jos parannamme nuorten tyttöjen mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa päätöksentekoon, voimme muuttaa paljon. Katastrofi vaikuttaa kaikkiin, mutta lapset ja etenkin tytöt ovat haavoittuvimmassa asemassa myös katastrofin jälkeen. Siksi he ovat työmme keskiössä. Katastrofit heikentävät tyttöjen jo valmiiksi haavoittuvaa asemaa ja altistavat tytöt hyväksikäytölle, väkivallalle ja ihmiskaupalle.

Myötätunto ja solidaarisuus

Humanitaarinen apu on myötätuntoa ja solidaarisuutta. Lastensuojelu, sukupuolittuneen väkivallan ehkäisy ja tyttöjen turvallisuuden lisääminen ovat erityisen kriittisessä asemassa katastrofien aikana ja niiden jälkeen.

Olen vieraillut Haitissa useita kertoja viimeisen 15 vuoden aikana. Vierailut ovat liittyneet maanjäristyksiin, hurrikaaneihin, maanvyöryihin, koleraepidemioihin ja poliittisiin levottomuuksiin. Matkoillani haitilaiset kollegani ovat muistuttaneet minua siitä, miten tärkeää on tukea yhteisöjä vahvistumaan ja auttaa paikallisia ryhmiä kehittämään katastrofivalmiuttaan. Tämä on avainasemassa haavoittuvuuden ja katastrofien kierteen murtamisessa. Tämän työn täytyisi jatkua myös sen jälkeen, kun media on poistunut katastrofipaikalta.

Jokainen voi vaikuttaa

Yhteistyö ja myötätunto lisäävät inhimillisyyttä kriisitilanteissa. Jokainen voi vaikuttaa jakamalla viestejä sosiaalisessa mediassa, lahjoittamalla ja puhumalla lasten, etenkin tyttöjen, puolesta.

Katastrofit jättävät pysyviä jälkiä. Haitin maanjäristyksen kaltaisessa kriisissä on tuhansia tehtäviä asioita, mutta lapset tarvitsevat tukeamme eniten ja heistä on hyvä aloittaa.

Haitin maanjäristys

Haitissa tapahtui lauantaina 14. elokuuta maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,2. Emme tällä hetkellä työskentele maanjäristyksestä pahiten kärsineillä alueilla, mutta olemme valmiina tarjoamaan tukea näille alueille. Olemme toimineet Haitissa vuodesta 1973 ja henkilökuntamme on kokenutta. Seuraamme tilannetta tarkasti ja tarjoamme tarvittaessa apuamme.

Vaikka maanjäristys tuntui koko maassa, ovat kaikki kummilapsemme tämänhetkisen tiedon mukaan turvassa. Olemme kuitenkin erittäin huolissamme maanjäristyksestä kärsineiden alueiden lapsista.

Hätäapulahjoitus

Tue lapsia kriiseissä ja katastrofeissa

Katastrofit, ilmastonmuutos ja koronapandemia vaikuttavat eniten maailman heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin ja erityisesti tyttöihin. Kriiseissä turvaamme lasten perustarpeet: ruoan, suojan, puhtaan veden ja koulunkäynnin.

Tyttö seisoo pellolla ja pitelee sylissään ruoka-apupakkausta.
Tyttö seisoo pellolla ja pitelee sylissään ruoka-apupakkausta.
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi