Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.

Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Blogit, 23.5.2025
Koulutuksen rahoituksesta tinkiminen on vaarallista ja taloudellisesti järjetöntä, kirjoittaa Planin koulutusasiantuntija Lyydia Mäkinen.
Yhdysvallat on ollut merkittävä globaalin kehitysavun mahdollistaja, se on rahoittanut noin 30 prosenttia kaikesta virallisesta kehitysavusta. Yhdysvallat käytti vuosittain yli miljardi dollaria koulutusohjelmiin, ja suurinta osaa tästä rahoituksesta hallinnoi Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto USAID.
Tammikuussa 2025 Yhdysvallat teki merkittäviä muutoksia. Se lakkautti peräti 83 prosenttia USAID:n ohjelmista, määräsi toimistot suljettavaksi eri puolilla maailmaa ja irtisanoi suuren osan viraston henkilökunnasta. Tämän seurauksena 396 koulutusohjelmaa 58 eri maassa on jo menettänyt USAID:n rahoituksen, mikä vaikuttaa suuresti paikallisiin koulutus- ja kehityshankkeisiin.
Rahoitusleikkaukset ovat ajaneet monessa maassa koulutuksen ennennäkemättömään kriisiin, jolla on kauaskantoisia seurauksia oppimisen saavutettavuudelle, laadulle ja tasa-arvon toteutumiselle.
Leikkaukset painostavat muut rahoittajat priorisoimaan henkiä pelastavan työn. Tämän valossa onkin tärkeää muistaa, että myös koulutus pelastaa henkiä.
Koulutustyö täyttää YK:n keskitetyn hätäapurahasto CERF:n mukaan henkiä pelastavan työn kriteerit. Miten koulutus siis suojelee lapsia?
Kriisien keskellä koulut luovat lapsille turvallisen ympäristön oppimiseen ja leikkiin ja tarjoavat lapsille usein myös juomavettä, ruokaa, hygieniatuotteita, psykososiaalista tukea ja terveydenhuoltoa.
Koulusta pudonneet lapset altistuvat herkästi väkivallalle, hyväksikäytölle, lapsityövoimalle, ihmiskaupalle, lapsiavioliitoille ja varhaisille raskauksille sekä lapsisotilaaksi värväämiselle. Lisäksi äidin koulutustaso on yksi vahvimmista lapsen selviytymisen ennustajista.
Jokainen ylimääräinen äitien kouluvuosi vähentää alle viisivuotiaiden kuolleisuutta 7–9 %. Jos kaikki naiset suorittaisivat toisen asteen koulutuksen, lapsikuolleisuus voisi laskea 49 prosenttia, mikä säästäisi 3 miljoonaa henkeä vuosittain.
Kouluissa lapsille opetetaan myös taitoja ja tietoa, joita he tarvitsevat välttyäkseen kuolemalta tai vakavilta traumoilta. Kouluissa lapsia valistetaan esimerkiksi räjähteistä ja maamiinoista. He oppivat terveys- ja hygieniakäytäntöjä, selviytymistaitoja, ensiaputaitoja ja palontorjuntaa. Heille jaetaan tietoa, miten toimia pommitusten ja maanjäristyksen aikana.
Esimerkiksi EU:n rahoittama Plan Internationalin koulutusohjelma Somaliassa kattaa sekä koulutukseen että lastensuojeluun liittyviä aktiviteetteja. Ohjelman kouluttamat opettajat integroivat päivittäisiin oppitunteihinsa hengen pelastavaa sisältöä. Lapset oppivat hygieniasta, lasten oikeuksista, turvallisesta käyttäytymisestä sekä vaarojen tunnistamisesta ja raportoinnista. Nämä viestit upotetaan oppisisältöön ikään sopivilla, leikkiin perustuvilla menetelmillä, jotka edistävät osallisuutta ja vahvistavat sosioemotionaalisten taitojen kehittymistä.
Koulutustyöllä onkin tärkeä yhteys muihin humanitaarisen työn osa-alueisiin, kuten lastensuojelutyöhön. Plan Internationalin Sudanissa EU:n tuella toteuttamassa koulutusohjelmassa opettajat ja lastensuojelutyöntekijät koulutettiin tunnistamaan terveys- ja hyvinvointiriskeille alttiita lapsia ja ohjaamaan heitä erikoissairaanhoidon piiriin. Tämä edisti erityisesti seksuaalisen ja sukupuoleen kohdistuvan väkivallan tunnistamisesta ja siihen puuttumista.
Koulutusohjelman kautta tunnistettiin 20 lastensuojelutapausta ja apua tarvitsevat ohjattiin asianomaisen tuen piiriin. Oppimisympäristöä käytettiin myös eniten tukea tarvitsevien perheiden tunnistamiseen, jotta heille voitiin tarjota käteisavustusta.
Tällä hetkellä maailmassa on 234 miljoonaa kouluikäistä kriisien keskellä elävää lasta, jotka tarvitsevat kiireellistä tukea päästäkseen laadukkaaseen koulutukseen. Kuitenkin vain alle 3 % globaalista humanitaarisesta avusta käytetään koulutukseen.
Koulutuksesta tinkiminen ei ole edes taloudellisesti järkevää, sillä koulutusvajeet maksavat maailmantaloudelle hämmästyttävän 10 000 miljardia dollaria vuodessa. Koulutus onkin yksi tärkeimmistä maailman talouden kasvua ja äärimmäisen köyhyyden vähenemistä selittävistä tekijöistä.
On siis selvää, että koulutuksen rahoituksesta tinkiminen on vaarallista, sillä se ei ainoastaan uhkaa ihmisten henkiä, vaan myös estää paremman tulevaisuuden rakentamisen niin yksilöille kuin koko yhteiskunnalle.
Blogin pääkuva: Lyydia Mäkinen.
Kuvateksti: Lapsen ensimmäiset vuodet ovat ratkaisevan tärkeitä fyysisen, henkisen ja emotionaalisen kehityksen kannalta. Plan International Suomi tukee varhaiskasvatusta EU:n rahoituksella Etiopiassa.
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanTällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin.
Lahjoita hätäapuunTavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi