Blogit, 11.4.2019

Kehityskysymykset nähtävä hallitusohjelmassa päivänpolttavina, ei kädenlämpöisinä

Plan International

Globaalikysymysten ja kehitysyhteistyön haaste näkyy erityisen selvästi näin vaalien alla: moni pitää niitä tärkeinä, mutta harva ajaa niitä tosissaan.

Moni äänestäjä haluaa reilumman maailman, ja moni päättäjä haluaa ratkoa globaaleja ongelmia. Nämä tavoitteet nousevat kuitenkin harvoilla poliitikoilla kärkeen, kun valitaan vaaliteemoja tai neuvotellaan hallituskauden painopisteistä.

Ulkoministeriön mielipidemittauksen mukaan peräti 88 % suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä. Vaikka työtä pidetään tärkeänä, monet muut aiheet ovat usein kuitenkin tutumpia ja läheisempiä. Intohimoisin suhde kehityskysymyksiin löytyy usein sieltä 12 prosentin vähemmistöstä ja nettikeskustelijoiden näppäimistöiltä.

Suomi ei kuitenkaan ole umpio, vaan meidän kaikkien tulevaisuus on kiinni siitä, miten yhdessä ratkomme globaaleja haasteita.

Me Planissa haluamme olla nostamassa näitä kysymyksiä esille. Olemme yhdessä muiden järjestöjen kanssa tehneet viime vuoden ajan vaikuttamista ja kampanjointia, jotta myös globaaliteemat näkyisivät vaaleissa ja löytäisivät tiensä hallitusohjelmaan. Työ jatkuu myös vaalien jälkeen. Tulethan mukaan!

Seuraavalta hallituskaudelta Plan haluaa erityisesti neljää asiaa:

1. Suomi vahvistaa tyttöjen oikeuksia kehityspolitiikassa

Tällä hallituskaudella tyttöjen ja naisten oikeuksien edistäminen nostettiin Suomen kehityspolitiikan painopisteeksi. Tämä oli hieno signaali, mutta käytännössä painopiste on toteutunut laihanlaisesti: Työn rahoitus romahti osana mittavia kehitysyhteistyöleikkauksia, ja tasa-arvo on usein jäänyt priorisoimatta myös jäljelle jääneessä rahoituksessa. Uusista kehitysyhteistyöohjelmista vain yhdeksässä prosentissa tyttöjen ja naisten oikeuksien edistäminen on päätavoitteena. Maailma tarvitsee kipeästi mm. seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien puolestapuhujia, ja Suomella on hyvät edellytykset toimia tässä edelläkävijänä. Se edellyttää naisten ja tyttöjen oikeuksien pysymistä kehityspolitiikan painopisteenä, lisää resursseja työhön sekä määrätietoisia ja johdonmukaisia toimenpiteitä.

2. Suomi kasvattaa kehitysyhteistyön määrärahoja

Kehitysyhteistyö oli yksi niistä sektoreista, joilta leikattiin kaikkein eniten tällä hallituskaudella. Sen osuus Suomen bruttokansantulosta on enää 0,36 prosenttia, mikä on kaukana YK:ssa sovitusta 0,7 prosentin tavoitteesta. Lupaus 0,7 prosentin saavuttamisesta toistuu vaaleista toiseen ja löytyy tälläkin kertaa monen puolueen ohjelmasta. Ongelma on kuitenkin, että aikataulu puuttuu: otetaanko nyt alkavalla hallituskaudella todellisia askeleita eteenpäin vai lykätäänkö ratkaisuja tulevaisuuden päätöksentekijöille?

Tavoitteemme yhdessä muiden kehitysjärjestöjen kanssa on, että Suomi nostaa rahoituksen 0,7 prosenttiin kahden seuraavan hallituskauden aikana, vuoteen 2028 mennessä.

3. Suomi laatii yritysvastuulain

Ykkösketjuun-kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia, joka velvoittaa yritykset välttämään ja vähentämään toimintansa kielteisiä ihmisoikeusvaikutuksia. Puhuttelevaa tässä yhteistyössä on, että lakia vaativat yhteisrintamassa niin järjestöt kuin Suomen eturivin yritykset. Lapsityövoima tai muu ihmisoikeuksien polkeminen ei saa olla kilpailuetu, josta pääsevät hyötymään vastuuttomat yritykset. 

4. Suomi tekee ilmastopolitiikkaa, joka tähtää maapallon lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen, sekä tukee kehittyen maiden sopeutumista ilmastonmuutokseen

Viime syksynä ilmastopolitiikka nousi Suomessa siihen raskaaseen sarjaan, jossa sen olisi pitänyt olla jo kauan sitten. Harvalla asialla on yhtä paljon merkitystä tulevaisuuden, turvallisuuden ja ihmisoikeuksien kannalta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo nyt kehittyvissä maissa ja riskeeraavat tyttöjen oikeuksien edistymisen. Haluamme, että Suomi tekee kunnianhimoisia politiikkaa, joka tähtää maapallon lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen. Lisäksi Suomen tulee tukea kehittyvien maiden sopeutumista ilmastonmuutokseen.

Nämä asiat etenevät, jos riittävän moni edistää niitä. Täältä löydät lisätietoa tavoitteistamme ja tavoista tulla mukaan!

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi