Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.

Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Blogit, 12.1.2021
Suomen on pian määrä vastata portugalilaisnuorten Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle tekemään valitukseen riittämättömistä ilmastotoimista. On aika myöntää, ettemme ole tehneet riittävästi, kirjoittaa Milla Halme.
Kuusi portugalilaista lasta ja nuorta haastoi syyskuussa 33 maata Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Nuorten valituksen mukaan maat eivät ole tehneet riittävästi torjuakseen ilmastonmuutosta, vaikka ovat tienneet sen seurauksista. Portugalilaisten lasten ja nuorten ihmisoikeustuomioistuimeen jättämässä valituksessa Suomen ja 32 muun jäsenvaltion katsotaan rikkovan valittajien oikeutta elämään (artiklan 2 loukkaus) sekä yksityis- ja perhe-elämään (artiklan 8 loukkaus). Lisäksi valituksessa jäsenvaltioiden katsotaan syrjineen valittajia heidän ikänsä perusteella, sillä loukkaukset kohdistuvat erityisesti nuoriin ja tuleviin sukupolviin.
Tuomioistuin on ottanut valituksen nopeutettuun käsittelyyn ja pyysi marraskuun lopussa, että maat vastaavat valitukseen sekä tuomioistuimen ehdotukseen sovintomenettelyyn ryhtymisestä. Nopeutettu menettely osoittaa, että tuomioistuin ottaa valituksen vakavasti. Se on herättänyt ilmastoaktivisteissa toiveikkuutta. Plan International Suomi kannustaa Suomea lähtemään sovintomenettelyyn ja myöntämään siten syyllisyytensä.
Nuoret ovat olleet ilmastoaktivismin edelläkävijöitä. He ovat osoittaneet mieltä kaduilla ja verkossa jo vuosia. Greta Thurnbergin aloittama Fridays for Future -liike osoittaa mieltään ilmaston muutoksen torjumisen puolesta joka perjantai. Ilmastonuoria on ehtinyt kasvaa aikuisiksi ja hakeutua erilaisiin vaikuttaviin tehtäviin, kuten politiikkaan. Nykyisten ilmastonuorten ei tarvitse enää puhua tulevasta ajasta, jolloin he kokevat ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ne tuntuvat jo, ja portugalilaisnuoret ovat siitä esimerkki. Lupauksista ja hyvistä aikomuksista huolimatta nykyisetkään päättäjäsukupolvet eivät tunnu saavan aikaiseksi riittäviä toimia ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi. Oli vain ajan kysymys, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen tulee ilmastonmuutosta käsittelevä valitus, joka koskee myös Suomea.
Miksi Suomen pitäisi sitten ryhtyä sovintomenettelyyn eikä odottaa varsinaista tuomioistuimen käsittelyä?
Ilmastokriisi on ihmisoikeuksiemme ja ympäristömme suurin uhka. Se ei ole yllättävä onnettomuus tai kaiken pysäyttävä kulkutauti, vaan hitaasti ja salakavalasti etenevä monisyinen ongelma. Ilmastonmuutoksesta on tiedetty jo vuosikymmeniä, ja käsityksemme sen aiheuttajista sekä seurauksista ovat parantuneet kaiken aikaa. Suomi on tunnettu sovittelutaidoistaan ja ylpeä luotettavuudestaan sekä rehellisyydestään. Olisi suorastaan kansanluonteemme vastaista kiemurrella whataboutismissa ja väistellä vastuuta. Nostetaan sen sijaan käsi ylös virheen merkiksi ja lähdetään työstämään tehokkaampia ilmastotoimia.
Tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu! Tytöillä on oikeus urheilla vapaina syrjinnästä. Rakennetaan yhdessä maailma, jossa kaikki tytöt voivat tavoitella unelmiaan.
Tule mukaanLasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.
Lahjoita hätäapuunTavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi