Blogit, 14.3.2024

Haitin lapset vaativat maailman huomiota 

Kaksi tyttöä Haitissa seisovat rakennuksen edessä ja kirjoittavat rakennuksen seinässä olevaan puutauluun.

Haitia piinaava jengiväkivalta on pakottanut perheitä kodeistaan, sulkenut kouluja ja syventänyt ruokakriisiä. Haitissa vieraillut Planin humanitaarisen avun johtaja Unni Krishnan kirjoittaa, että Haiti tarvitsee kiireellisesti kansainvälistä tukea. 

Vierailin Haitin konfliktialueella sijaitsevassa Planin kerhotilassa, jossa 13-vuotias Sylvie* kertoi unelmastaan: ”Haluan tulla lääkäriksi.” 

Lapset kertoivat, että aseistetut jengit ovat sulkeneet heidän koulunsa. Kukaan ei saa mennä kouluun. Nuorten, herkkien mielten kestokyky on rajallinen. Koulutuksen katkeaminen rajoittaa lasten tulevaisuudennäkymiä. 

Gonaïves on yksi niistä polttopisteistä, joissa Karibianmeren saarivaltiota koetteleva jengiväkivalta on kärjistynyt. Vierailin Plan-kollegojeni kanssa Gonaïvesissa YK:n kahden viikon välein tarjoaman helikopteripalvelun ansiosta, joka on ainoa turvallinen kuljetusmuoto alueella.  

Lapset kertoivat, että aseistetut jengit ovat sulkeneet heidän koulunsa. Kukaan ei saa mennä kouluun. Koulutuksen katkeaminen rajoittaa lasten tulevaisuudennäkymiä. 

Unni Krishan

Pääkaupungissa Port-Au-Princessä viime viikkoina lisääntyneet väkivaltaisuudet pakottivat ihmiset sulkemaan kaupat, markkinat ja koulut. Jengit polttivat poliisiasemia ja tulittivat lentokoneita. Kansainvälisiä lentoja peruttiin. Emme voineet palata suunnitellusti. 

”Askel kodin ulkopuolelle merkitsee riskiä kuolla luoteihin, joutua aseistettujen jengien sieppaamaksi tai kärsiä käsittämättömästä väkivallasta”, sanoi YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Ulrika Richardson hiljattain. 

YK arvioi, että Haitissa toimii noin 300 jengiä. 

Plan Internationalin tuore raportti antaa tietoa jengiväkivallan vaikutuksista. Lasten erottaminen perheistään ja köyhyys altistavat heidät seksuaaliselle ja sukupuolistuneelle väkivallalle. 

Sylvie ja hänen ystävänsä muistuttavat humanitaarisia järjestöjä niiden velvollisuuksista: solidaarisuudesta ja maailman huomion kiinnittämisestä. Sylvie antoi meille viestin välitettäväksi maailmalle ja pyysi turvaamaan koulutuksensa: 
 
”Laittakaa koulut toimimaan ja lopettakaa väkivalta.” 

Sylvien toive on yhteneväinen Haitin humanitaarisen avun vuosisuunnitelman kanssa. YK ja maan hallitus käynnistivät suunnitelman helmikuussa Port-Au-Princessä.  

Suunnitelmassa kehotetaan suojelemaan erityisesti naisia ja tyttöjä, jotka ovat kärsineet sukupuolistuneesta väkivallasta tai ovat vaarassa joutua sen kohteeksi. Kunnianhimoisen mutta alirahoitetun YK:n suunnitelman tavoitteena on auttaa 3,6 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat kiireellistä ja henkiä pelastavaa humanitaarista apua.  

Lähes 55 prosenttia kotinsa jättämään joutuneista haitilaisista on lapsia. Lasten pitäisi käydä koulua, kantaa reppua tai pelata jalkapalloa. Tapaamamme lapset kertoivat, että aseistetut jengit ovat värvänneet heidän ystäviään. Joillakin lapsilla on aseet, ja heidät pakotetaan tekemään rikoksia. Kuvitelkaa, että lapset New Yorkissa, Lontoossa tai Sydneyssä eläisivät vastaavassa tilanteessa. 

Vierailu Haitissa jätti ristiriitaisen olon. Myrskyjen, maanjäristysten ja väkivallan keskellä tapasin lapsia, joissa oli poikkeuksellista kestävyyttä. Olen aina ihaillut paikallisia vapaaehtoisia. Paljain käsin ja tinkimättömällä sisulla he nostavat haitilaisia raunioista ja mutavyöryistä paljon ennen, kuin kansainvälinen apu saapuu paikalle. 

Planin kerhotiloissa lapset leikkivät, laulavat ja osallistuvat teatteri-, taide-, virkistys- ja koulutustoimintaan. Plan Internationalin henkilökunta ja vapaaehtoiset tekevät Haitissa väsymättömästi töitä tukeakseen lapsia tämänkin kriisin aikana.

Kun Sylvien kaltaisten lasten unelmat ovat vaakalaudalla, Haiti tarvitsee kiireesti kansainvälistä tukea. YK:n humanitaarisen suunnitelman rahoituksen lisääminen tuo elintärkeää apua. Mutta jos halutaan saada aikaan pysyviä vaikutuksia, Haitin tyttöjen asemaa on parannettava. On investoitava turvallisiin tiloihin ja ohjelmiin, joissa tyttöjen koulutus ja hyvinvointi asetetaan etusijalle. 

UNNI KRISHNAN

Kerhotilamme tarjoavat lapsille turvapaikan, jossa he voivat leikkiä, oppia ja saada psykososiaalista tukea. Koulutettu henkilökunta voi tunnistaa tukea tarvitsevat lapset ja ohjata heidät erityispalvelujen piiriin. Tämä varmistaa mahdollisuuden parantumiseen, leikkimiseen ja oppimiseen, jotka ovat valoisamman tulevaisuuden peruspilareita. 

Kun Sylvien kaltaisten lasten unelmat ovat vaakalaudalla, Haiti tarvitsee kiireesti kansainvälistä tukea. YK:n humanitaarisen suunnitelman rahoituksen lisääminen tuo elintärkeää apua. Mutta jos halutaan saada aikaan pysyviä vaikutuksia, Haitin tyttöjen asemaa on parannettava. On investoitava turvallisiin tiloihin ja ohjelmiin, joissa tyttöjen koulutus ja hyvinvointi asetetaan etusijalle. 

Tämä voi auttaa rakentamaan Haitille toisenlaisen tulevaisuuden, jossa jokainen lapsi, ei vain Sylvie, voi tavoitella unelmiaan. 

*Nimi on muutettu lastensuojelusyistä.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi