Artikkelit, 4.6.2019

Yhdeksän kymmenestä tytöstä uskoo, että naisjohtajat kohtaavat syrjintää ja häirintää

Valtaosa tytöistä haluaisi tulevaisuudessa johtoasemaan. Yli yhdeksän kymmenestä tytöstä uskoo kuitenkin, että naisjohtajat joutuvat kohtaamaan syrjintää ja seksuaalista häirintää. Tämä selviää lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin maailmanlaajuisesta tutkimuksesta.

Plan International haastatteli tuoreeseen tutkimukseensa Taking the Lead lähes kymmentä tuhatta 15–24-vuotiasta tyttöä 19 maassa. Tutkimuksessa on mukana myös 516 suomalaistyttöä. Taking the Lead on uraauurtava maailmanlaajuinen tutkimus siitä, miten tytöt näkevät vallan ja millaisia kokemuksia heillä on johtamisesta.

76 prosenttia vastaajista kertoo haluavansa johtajaksi työelämässä, yhteiskunnassa, yhteisössä tai perheessä. 62 prosenttia luottaa kykyihinsä tulevaisuuden johtajana. Johtajuuden varjopuolet näyttäytyvät kuitenkin suurina: 94 prosenttia uskoo, että naisjohtajat kohtaavat epäoikeudenmukaisempaa kohtelua kuin miesjohtajat, ja 93 prosenttia uskoo, että naisjohtajat joutuvat kokemaan fyysistä lähentelyä. 60 prosenttia arvioi, että naisjohtajien täytyy työskennellä ankarammin kuin miesjohtajien.

Suomalaistyttöjen innostus johtamiseen on kansainvälistä keskiarvoa alhaisempaa: 65 prosenttia haluaa johtajaksi jollakin osa-alueella ja vain viisi prosenttia haluaa poliittisiin johtotehtäviin. 46 prosenttia luottaa kykyihinsä johtaa. 65 prosenttia suomalaisvastaajista uskoo, että naisjohtajat joutuvat työskentelemään kovemmin kuin miesjohtajat saadakseen kunnioitusta. 76 prosenttia suomalaistytöistä ajattelee, että naisjohtajat joutuvat kohtaamaan fyysistä lähentelyä toisinaan tai usein. 85 prosenttia uskoo, että naisjohtajia kohdellaan toisinaan tai usein epäoikeudenmukaisesti.
 

Epäkohtiin on puututtava, jotta tytöt pääsevät johtamaan

– Tulokset osoittavat selvästi, että vaikka tytöt haluavat johtaa, heidän käsityksensä naisjohtajan asemasta on hyvin kielteinen. Tytöt ajattelevat niin Suomessa kuin ympäri maailmaa, että johtajan rooli tuo naiselle syrjintää ja häirintää. Tämän valossa ei hämmästytä, että maailmanlaajuisesti vain joka neljäs kansanedustaja on nainen, Fortune 500 -listan toimitusjohtajista vain joka kahdeskymmenes, sanoo Ossi Heinänen, Plan International Suomen pääsihteeri.

– Jos epäkohtiin ei puututa, seuraavatkin tyttösukupolvet kadottavat halunsa pyrkiä johtajiksi ja vaikuttaa yhteiskuntaansa ja yhteisöönsä. Päättäjien, viranomaisten ja yksityisen sektorin täytyy purkaa esteitä tyttöjen tieltä ja tukea kunnianhimoisemmin heidän tavoitettaan tulla johtajiksi, Heinänen sanoo.

Tutkimus osoittaa, että syvälle juurtuneet stereotypiat ja syrjintä rajoittavat tyttöjen käsityksiä siitä, mikä on heille mahdollista ja sopivaa. Tämä näkyy vastauksissa maanosasta, kulttuurista ja taloudesta riippumatta.

Plan on koonnut tutkimustulosten pohjalta suositukset tavoista, joilla tyttöjen tasa-arvoista pääsyä johtoasemaan voi edistää. Koulutus, perheen tuki ja varhaiset mahdollisuudet johtamiseen ovat keskeisimpiä tekijöitä siinä, että tyttö päätyy johtotehtäviin.

Tutkimuksen ovat toteuttaneet yhteistyössä Plan International ja Geena Davis Institute on Gender in Media. Tutkimukseen on haastateltu tyttöjä 19 maasta: Beninistä, Dominikaanisesta tasavallasta, Etelä-Sudanista, Filippiineiltä, Hollannista, Hondurasista, Intiasta, Japanista, Kanadasta, Perusta, Ruotsista, Senegalista, Sierra Leonesta, Suomesta, Tanskasta, Ugandasta, Vietnamista, Yhdysvalloista ja Zimbabwesta. Raportti julkaistaan 4. kesäkuuta Women Deliver -konferenssissa Kanadan Vancouverissa.

Lue koko tutkimus (englanniksi)

 

Tutkimuksen tuloksia:

  • 76 % vastaajista haluaa työelämässä, yhteiskunnassa, yhteisössä tai perheessä. Matalan tulotason maissa asuvat tytöt haluavat yhteisönsä, maansa tai perheensä johtoon useammin kuin tytöt, jotka asuvat korkean tulotason maissa.
  • 59 % tytöistä haluaa johtotehtäviin työelämässä.
  • 62 % luottaa kykyynsä johtaa. Vain 5 % tytöistä ei luota omiin kykyihinsä toimia johtajana. Mitä pidempään tytöt käyvät koulua, sitä enemmän he luottavat kykyihinsä.
  • 94 % uskoo, että naisjohtajat kohtaavat epäoikeudenmukaisempaa kohtelua kuin miesjohtajat. 93 % uskoo, että naisjohtajat joutuvat kokemaan fyysistä lähentelyä.
  • 60 % arvioi, että naisjohtajien täytyy työskennellä ankarammin kuin miesjohtajien.
  • Tyttöjen mielestä johtajan tärkeimmät ominaisuudet ovat yhteistyökyky ja taito tehdä päätöksiä, jotka lisäävät muiden hyvinvointia.
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi