Artikkelit, 3.12.2021

Vuoden Plan-vapaaehtoinen edistää tyttöjen oikeuksia taiteen avulla

Plan-vapaaehtoinen Aino Halinen istuu pyörän päällä ja katsoo hymyillen kameraan. Kuvan on ottanut Marjaana Malkamäki

Valitsimme vuoden Plan-vapaaehtoiseksi 19-vuotiaan Aino Halisen. Hän on tuonut uudenlaisia ideoita vapaaehtoistyöhön ja vaikuttanut lasten oikeuksien puolesta esimerkiksi taidenäyttelyn ja teatterin keinoin. 

 Vuoden 2021 Plan-vapaaehtoiseksi valittu Aino Halinen, 19, kiinnostui lasten ja erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksiin vaikuttamisesta, kun hän oli vaihto-oppilaana Brasiliassa. 

 ”Vaihto oli minulle silmiä avaava kokemus. Brasiliassa asiat eivät ole läheskään yhtä hyvin kuin Suomessa. Halu vaikuttaa kasvoi siellä entisestään”, Aino kertoo. 

 ”Olin jo jonkin aikaa seurannut Planin toimintaa. Sitten näin Instagramissa mainoksen Planin nuorista tasa-arvovaikuttajista. Se kuulosti heti omalta jutultani, ja hain mukaan. Olin jo aiemmin pohtinut tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvokysymyksiä ja miettinyt, miten itse voisin vaikuttaa asioihin.” 

 Valitsimme Ainon vuoden Plan-vapaaehtoiseksi muun muassa siksi, että hän on sitoutunut lasten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ja innostanut myös muita mukaan toimintaan. Hänellä on myös ollut uusia, innovatiivisia ideoita vapaaehtoistyöhön. 

 ”Aluksi minulla oli sellainen olo, että tiedänkö nyt tarpeeksi ja voinko lähteä puhumaan näistä asioista. Planin koulutuksissa sain kuitenkin itsevarmuutta lähteä puhumaan ja tekemään. Koen itseni etuoikeutetuksi. Tasa-arvo on minulle tärkeä asia, johon haluan vaikuttaa.” 

Taide voi näyttää epäkohtia 

 Aino toimi Planin nuorena tasa-arvovaikuttajana vuonna 2020. Jokainen koulutukseen osallistuneista toteutti jonkin tasa-arvoteon. Aino järjesti feministisen taidenäyttelyn Mikkelissä, sillä häntä kiinnostaa taide vaikuttamiskeinona. 

 ”Sain inspiraatiota käydessäni valokuvaaja Meeri Koutaniemen näyttelyssä. Aloin miettiä, kuinka taide voi olla niin vaikuttavaa ja tuoda esiin epäkohtia ja tarinoita.” 

 Aino keräsi taidenäyttelyä varten teoksia ystäviltään ympäri maailmaa, esimerkiksi Turkista ja Brasiliasta.  

”Tein myös itse näyttelyyn kuukautisiin liittyvän teoksen. Maalasin kuukautissuojiin glitteriä. Halusin tuoda esiin sitä, miten kuukautiset ovat yhä monessa paikassa tabu.” 

Aino on käynyt myös kertomassa omasta vapaaehtoistoiminnastaan tämän vuoden nuorille tasa-arvovaikuttajille. 

”Olen oppinut vapaaehtoistyön avulla paljon ja saanut mielenkiintoisia ihmisiä ympärilleni. En osaa olla paikallaan, ja tällainen tekeminen on minulle merkityksellistä. Olen saanut vapaaehtoistyöstä todella paljon sisältöä elämääni.” 

Vapaaehtoistyö on itsensä kehittämistä 

 Tänä vuonna Aino toimi tyttöjen päivän koordinaattorina Mikkelissä. Hän järjesti muun muassa paneelikeskustelun tyttöjen asemasta ja oikeuksista. 

 ”Mietin, että minun täytyy keksiä jokin keino, jolla ihmiset kiinnostuisivat tulemaan paikalle. Päätin tässäkin kokeilla taiteen avulla vaikuttamista ja sain mukaan teatteriryhmä Rymyn. Näyttelijät esittivät teatterikohtauksia, joissa toivat esiin ongelmia. Niitä purettiin sitten panelistien kanssa”, Aino kertoo. 

 Ainolle on tärkeää, että hän on päässyt tekemään vapaaehtoistyössä konkreettisia asioita ja puhumaan ihmisille. 

”Kotonani ei ole aiemmin puhuttu tasa-arvokysymyksistä, mutta nyt olen keskustellut asioista myös perheeni ja kavereideni kanssa. On ollut kiva huomata, etten ole ainoa, joka pohtii näitä asioita.” 

Planin vapaaehtoistyön lisäksi Aino on toiminut pitkään vapaaehtoisena partiossa. Nyt hän opiskelee yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa. 

 ”Planin vapaaehtoistyö on vienyt minut mukanaan. Ehkä tämä voisi olla jopa minun oma alani. Voisin tehdä myöhemmin töitä näiden asioiden parissa”, Aino sanoo. 

”Kannustan kaikkia vapaaehtoistyöhön, koska siitä saa itse paljon ja samalla saa annettua muille paljon. Minulle itseni kehittäminen on tärkeä arvo. Vapaaehtoistyössä oppii todella paljon asioita, jotka auttavat myöhemmin elämässä.” 

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi