Artikkelit, 5.12.2023

Vuoden Plan-aktiivi Mira Mämmelä jakaa innostusta tyttöjen oikeuksista

Vuoden 2023 Plan-aktiiviksi valittu raahelainen Mira Mämmelä haluaa edistää lasten hyvinvointia ja sukupuolten tasa-arvoa.

”Ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja varsinkin lapsiin liittyvät asiat ovat minulle hyvin tärkeitä. Haluan edistää jotenkin sitä, että maailman lapset voisivat paremmin”, kertoo vuoden 2023 Plan-aktiiviksi valittu Mira Mämmelä Raahesta.

Lasten ja nuorten toimintaterapeuttina työskentelevä Mira on seurannut useina vuosina Planin tyttöjen päivän kampanjaa. Tänä vuonna hän ilmoittautui mukaan vapaaehtoiseksi.

”Päätin kokeilla, lähtisikö meidän pikkukaupunkimme mukaan tyttöjen päivään. Oli helppo saada ihmisiä mukaan, koska olin monille jo ennestään tuttu lasten ja nuorten asioissa. Pieneltä paikkakunnalta löytyi mahtavaa talkoohenkeä.”

Vapaaehtoistyö vaikuttaa lähellä ja kaukana

Mira suunnitteli tyttöjen päivän ohjelman Raahen kaupungin viestinnän ja liikuntatoimen kanssa. Plan järjesti yhdessä paikallisten urheiluseurojen kanssa maksuttomia urheilutapahtumia, joissa jaettiin myös Planin materiaaleja. Mukana olleet urheiluseurat nostivat sosiaalisessa mediassa esiin omia tyttöjään. Tytöt saivat kertoa, millaista on harrastaa urheilua, joka on mielletty poikien lajiksi, kuten jääkiekkoa tai jalkapalloa. 

”Saimme jaettua liikunnan riemua lapsille ja ehkä sytytettyä kipinää joillekin tuleville harrastajillekin. Ennen yhtä jääkiekko-ottelua pidin avajaispuheen, jossa kerroin tyttöjen päivän merkityksestä ja miksi sitä vietetään.”

Mira on tehnyt vapaaehtoistyötä myös omien lastensa kyläkoulun vanhempainyhdistyksessä. Hänelle on tärkeää auttaa lapsia lähellä ja kaukana.

”Työssäni toimintaterapeuttina näen, miten avainasemassa lapset ja nuoret ovat siinä, että meillä on kestävä tulevaisuus tällä maapallolla. Haluan auttaa maailman lapsia, ja samalla vapaaehtoistyö vaikuttaa myös omalla lähialueellani.”

Yhteinen päämäärä

Tyttöjen päivästä tuli Raahessa koko kaupunkia yhdistävä tapahtuma, josta oltiin ylpeitä. Miran valintaan vuoden aktiiviksi vaikutti se, miten hän sai kaupungin organisaation ja lukuisat urheiluseurat mukaan. 

”Mira on osoittanut erityistä sitoutumista vapaaehtoistyöhön. Tyttöjen päivänä Raahessa oli monipuolisesti erilaista ohjelmaa, ja myös viestinnästä huolehdittiin. On ollut ilo seurata, kuinka hän on koordinaattorina saanut leviämään innostuksen tyttöjen oikeuksien puolesta”, sanoo Planin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Ronja Karkinen.

Miran mielestä hienoimpia kokemuksia vapaaehtoistyössä oli yhteistyö kotikaupungin ihmisten ja Planin kanssa. Kaikilla oli yhteinen päämäärä.

”Kaiken kruunasi lasten riemu tapahtumissa. Eräs kävijä kävi myös sanomassa minulle, ettei ollut osannut ajatellakaan, miten haastavaa urheilun harrastaminen voi olla tytöille. On hienoa saada jaettua tietoa eteenpäin”, Mira sanoo.

”Tyttöjen kohtaamat haasteet eivät ole vain kehittyviin maihin keskittyviä ongelmia, vaan näkyvät ihan joka paikassa, täällä Suomessakin. On mahtavaa saada lisättyä tietoisuutta siitä, millaisia haasteita lapset kohtaavat. On lottovoitto, jos saa yhdenkin ihmisen ajattelemaan uudella tavalla.”

”Olen jo aiemmin ihaillut Planin tyttöjen päivän kampanjoita, jotka ovat lisänneet tietoa siitä, mitä kaikkea tyttöyteen liittyy ja millaisia haasteita tytöt kohtaavat ympäri maailman. Valintani vuoden aktiiviksi oli minulle iso yllätys. Kaupunkimme kyseli jo, että kai järjestämme ensi vuonnakin tyttöjen päivän”, Mira Mämmelä sanoo.
Kuvat: Laura Maunu

Monipuolista vapaaehtoistoimintaa

Tilivuonna 2023 Planin vapaaehtoistoimintaan, kuten kampanjoihin, lastenhallitukseen, aktivistiryhmiin ja kummikirjeiden kääntämiseen, osallistui yli 200 ihmistä ympäri Suomea. Nuorimmat osallistujat ovat yläkoululaisia ja vanhimmat eläkeiässä.

Planin aktiivit järjestivät vuoden aikana lähes 200 tapahtumaa sekä 51 valokuvanäyttelyä, jotka lisäsivät tietoa lasten oikeuksista, tyttöjen asemasta ja globaalista kehityksestä. He tavoittivat vapaaehtoistyöllään yli 45 000 ihmistä. 

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi