Artikkelit, 29.2.2024

”Voin itse päättää elämästäni”

Tytöt tahtoo tasa-arvoa! Perulainen Natsumi puolustaa tasa-arvoa ja tyttöjen oikeuksia.

Perulainen Natsumi on aktivisti, joka edistää tasa-arvoa. Hän jakaa nuorille tietoa, jotta teiniraskaudet vähenisivät hänen yhteisössään.

Natsumi, 16, on huolissaan yhteisönsä nuorten kohtaamista ongelmista. Hän asuu Perun viidakkoseudulla Loreton alueella, jossa teiniraskauksien määrä on korkeimpia koko maassa ja tasa-arvoon on vielä matkaa. Tälläkin hetkellä noin joka viides tyttö on tulossa äidiksi, ja jopa 12-vuotiaat tytöt tulevat raskaaksi.  

”Olisin itsekin voinut olla yksi teiniäideistä ilman Planin koulutusta”, Natsumi sanoo. 

Natsumi pääsi mukaan Planin koulutukseen, jossa hän sai tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta, raskauden ehkäisystä, omista oikeuksistaan ja tasa-arvoisista ihmissuhteista. Sen jälkeen hän on toiminut yhteisössään vertaiskouluttajana.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys ovat alueella tabuja, joista ei ole ollut tapana puhua avoimesti. Keskustelulle on kuitenkin tarvetta, sillä Perussa teiniraskauksien määrä kasvoi lähes kolminkertaiseksi koronapandemian aikana.  

Natsumi seisoo koulun pihalla yhdessä muiden nuorten kanssa.
Natsumi suunnittelee toimintaa yhdessä muiden nuorten aktivistien kanssa.

Nuoret muuttavat maailmaa 

Natsumi toimii yhteisönsä nuorille esikuvana siitä, miten voi vaikuttaa oman elämänsä asioihin. Hän keskustelee nuorten kanssa ja puhuu yhteisön johtajille nuorten puolesta. Hänen haaveenaan on saada yhteisöön esimerkiksi nuorisoystävällisiä seksuaaliterveyspalveluita. 

”Monet ihmiset näkevät lasten ja nuorten ongelmat, mutta harva tekee mitään. Olen iloinen, että olen yksi niistä ihmisistä, jotka haluavat saada aikaan muutosta. Monet nuoret tahtovat muutosta yhteiskuntaan. Juttelen heidän kanssaan ja toivon, että he jakaisivat tietoa eteenpäin.” 

Natsumi on vanhin perheensä seitsemästä lapsesta. Hän on aina auttanut äitiään pikkusisarusten kanssa ja nähnyt äitiyden haasteita. Oman tulevaisuutensa hän näkee erilaisena. 

”Tahdon opiskella ja olla itsenäinen ennen kuin edes ajattelen äidiksi tulemista. Minulle on tärkeää, että muillakin nuorilla olisi tällainen mahdollisuus.” 

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle

Tytöt ympäri maailmaa tahtovat oikeuksistaan totta. Tasa-arvon tila maailmassa on kuitenkin kriittinen, eikä tyttöjen tahto tule kuulluksi.

Kriiseissä tyttöjen mahdollisuudet päättää omasta elämästään kapenevat entisestään. Tasa-arvo tarvitsee nyt puolustajia. Näytetään yhdessä, että tyttöjen tahtoa ei saa sivuuttaa.

Tue tyttöjä alk. 10 €/kk >

Guatemalalainen Nesly puolustaa tyttöjen oikeuksia.