Artikkelit, 6.4.2018

Urheilu yhdistää pakolaisleirin lapset

Järjestimme Azraqin pakolaisleirillä Jordaniassa urheilutapahtuman osana varhaiskasvatustyötämme. Urheilun ja leikin avulla edistämme lasten tasavertaisia mahdollisuuksia. 

– Oli uskomatonta nähdä, miten hienosti leirin muut lapset ottivat vammaiset lapset mukaan leikkeihin ja miten he kaikki nauttivat leikkimisestä ja yhdessäolosta, kertoo urheilutapahtumaa järjestänyt vammaistyön neuvonantajamme Frank Velthuizen.

Vammaiset lapset eristetään usein yhteisöistään, ja erityisesti vammaiset tytöt ovat alttiita fyysiselle, henkiselle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle. Näin on myös Azraqin pakolaisleirillä, jossa vammaiset lapset eivät pääse tasavertaisesti osallistumaan ja leikkimään toisten lasten kanssa. 

– Eräs isä jännitti aluksi valtavasti lapsensa päästämistä leikkimään muiden lasten kanssa. Tapahtuman jälkeen hän kysyi, voisiko tapahtuman järjestää joka viikko tai edes kerran kuussa, Velthuizen kertoo.

Tapahtuma innosti niin lapsia kuin aikuisiakin leikkimään ja osallistumaan.

Urheilu lisää vammaisten lasten mahdollisuuksia osallistua

Järjestimme tapahtuman yhdessä Jordanian Planin kanssa osana Suomen ulkoministeriön tukemaa hanketta. Tapahtuman käytännön järjestelyistä vastasivat pääasiassa hankkeen työntekijät ja vapaaehtoiset, jotka osallistuivat yhdessä Unescon kanssa kehittämäämme koulutukseen.  

– Koulutuksessa käsittelemme aluksi sitä, mitä vammaisuudella tarkoitetaan ja miten osallistujat ja yhteisö suhtautuvat vammaisuuteen. Sen jälkeen harjoittelemme sitä, miten vammaisia lapsia voi osallistaa ryhmässä ja yksilöinä.

Keskellä Jordanian aavikkoa sijaitsevalla Azraqin pakolaisleirillä asuu kymmeniätuhansia Syyrian pakolaisia.

Osallistujat oppivat myös soveltamaan leikkien ja urheilulajien sääntöjä, välineitä, ympäristöä ja opetustapaa myös vammaisille lapsille sopiviksi. Emme opeta uusia lajeja, vaan sovellamme mallia paikallisiin leikkeihin ja peleihin. Koko yhteisön sosiaaliseen muutokseen perustuvaa malliamme on kokeiltu menestyksekkäästi Etiopiassa ja Togossa, ja nyt laajennamme sitä muihinkin maihin.

Malli sopii hyvin myös pakolaisleireille.

– Urheilu ja leikki näyttävät vammaisten lasten mahdollisuudet sen sijaan, että keskittyisimme siihen, mitä he eivät voi tehdä.

Jalkaproteesi ei ole este osallistumiselle.

Lopuksi koulutukseen osallistuneet järjestivät lapsille yhteisen urheilutapahtuman. Jordaniassa urheilutapahtumaan osallistui peräti 150 lasta.

– Aluksi vapaaehtoiset olivat peloissaan ja jännittyneitä, miten vammaiset lapset pääsisivät mukaan leikkeihin. Kun leikki alkoi, kaikki pelko katosi, ja vapaaehtoiset ymmärsivät, kuinka helposti lapset alkoivat leikkiä yhdessä, eikä siihen tarvita isoja instituutioita ja asiantuntijoita, Velthuizen iloitsee.

Kambodzlaiset nuoret istuvat koululuokassa.

Koulutus avaa tytölle tulevaisuuden

Koulutus on tyttöjen ihmisoikeus, mutta miljoonat tytöt jäävät yhä ilman koulutusta. Planin tyttösponssina sinä olet mukana purkamassa esteitä tyttöjen koulunkäynnin tieltä.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi