Artikkelit, 27.3.2018

Uniikki dokumenttisarja tyttöjen elämästä eri puolilla maailmaa

Norjalainen dokumenttisarja Stuck valottaa tyttöjen elämää paikoissa, joissa tyttöihin kohdistuvat vakavat ihmisoikeusloukkaukset ovat arkipäivää.

Millaisissa oloissa tytöt elävät eri puolilla maailmaa? Miltä heidän kohtaamisensa tuntuu pohjoismaalaisen tytön silmin, ja mitä tavallinen ihminen voi tehdä tyttöjen aseman parantamiseksi? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastauksia valottaa norjalainen minidokumenttisarja Stuck.

Plan International Norjan ja Aftenpostenin yhteistyössä tuottama Stuck seuraa 26-vuotiasta Emilie Beckiä, joka matkustaa videokameransa kanssa maihin, joissa tyttöjen asema on kaikista vaikein. Hän tapaa lapsiäitejä, -vaimoja ja tyttöjä, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan tai seksuaalisen väkivallan uhreiksi.

Juuri tyttöjen oikeuksia käsittelevän dokumenttisarjan tekeminen oli Emilielle tärkeää.

– Vaikka olenkin sarjassa se ”punainen lanka”, ei se kuitenkaan kerro minusta vaan ihmisistä, joita tapaan matkallani. Tapasin naisia ja tyttöjä, joilla ei ole lainkaan päätösvaltaa omassa elämässään, sillä he ovat olemassa vain ollakseen naimisissa ja palvellakseen miehiä.

Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella Emilie vieraili Kambodzhassa, Vietnamissa ja Bangladeshissa, joissa tyttöjen oikeuksia loukkaavat räikeästi esimerkiksi ihmiskauppa, lapsiavioliitot sekä lapsiäitiys. Toisella, tammikuussa ilmestyneellä tuotantokaudella seurataan Emilien matkaa Latinalaiseen Amerikkaan, jossa syvälle yhteiskuntaan pinttynyt macho-kulttuuri luo pohjan seksuaaliselle väkivallalle ja epätasa-arvoisille avioliitoille.

Dokumenttisarja on ollut katsojamenestys kotimaassaan Norjassa, jossa sen ensimmäinen kausi oli kohderyhmässään katsotuin sarja heti kansainväliseksi jättihitiksi nousseen Skamin jälkeen.
 

15-vuotiaan Chondan äiti haluaisi tytön menevän jo naimisiin, mutta Chonda itse vastustaa suunnitelmaa. Hän haluaa jatkaa koulunkäyntiä ja opiskella opettajaksi.

Naimisiin vasten tahtoaan

Dokumenttisarjan ensimmäisellä tuotantokaudella Emilie vieraili Bangladeshissa, jossa yli puolet tytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaina. Tytöistä, jotka menevät naimisiin alle 18-vuotiaina, lähes puolet ovat alle 15-vuotiaita naimisiinmenon aikaan.

Bangladeshissa Emilie tapaa 15-vuotiaan Chondan, jonka vanhemmat haluaisivat tämän menevän naimisiin. Chonda itse vastustaa suunnitelmaa.

– Täällä lapset joutuvat naimisiin hyvin nuorina. Lapsiavioliitoissa on paljon huonoja puolia. Tyttö joutuu jättämään koulun kesken ja menettää kaiken itsenäisyytensä, Chonda kertoo.

– Aviomies ei halua vaimon puhuvan kenellekään eikä tämän kuulu lähteä kotoa mihinkään. Vaimon kuuluu aina peittää hiuksensa. Jos vaimo ei ole tarpeeksi kaunis, mies ei ole välttämättä enää kiinnostunut tästä ja saattaa hakata vaimoaan tai kiinnostua muista naisista, hän luettelee.

Chondan äiti ymmärtää tytön asenteen, mutta kertoo, ettei perheellä ole tarpeeksi rahaa tytön koulunkäyntiin.

– Chonda ei halua naimisiin, sillä hän pitää koulusta. Haluaisin maksaa hänen koulunkäyntinsä, mutta on vaikeaa maksaa koulu kahdelle lapselle. Meillä ei ole paljon rahaa, ja siksi haluamme hänen menevän naimisiin, Chondan äiti kertoo.

Chonda ei kuitenkaan ole luopunut haaveistaan. Hänen suuri unelmansa on opiskella opettajaksi. Hän toivoo tulevaisuudessa yhä useampien tajuavan, etteivät lapsiavioliitot kannata.

– Kaikkien pitäisi tietää, ettei tyttöjen pidä mennä naimisiin liian aikaisin, sillä se tuhoaa tyttöjen elämän. Tyttöjen pitäisi olla itsenäisiä. Heidän pitäisi olla ylpeitä, nousta vastarintaan, ja valtion pitäisi tukea heitä siinä.

Myös Bangladeshissa asuvalle Parotille on jo liian myöhäistä protestoida. Sarjassa seurattiin hänen valmistautumista hääjuhlaan, jossa Paroti naitettiin miehelle, jonka tyttö oli nähnyt vain kerran aikaisemmin.

– Minulla oli paljon unelmia, mutta me olemme köyhiä. Halusin opiskella lisää. Minulla oli paljon unelmia, mutta ne eivät tule toteutumaan. En halua puhua niistä enää, hän kertoo hetki ennen hääjuhlaa.

Suuren hääjuhlan jälkeen aviomiehen isä kantaa rimpuilevan ja itkevän Parotin pois tämän perheen luota. Parotin täytyy muuttaa pois, aviomiehensä perheen luo toiseen kylään.
 

Emilie tapasi Bangladeshissa häihinsä valmistautuvan Parotin, jonka tarkkaa ikää ei kerrottu siksi, että alle 18-vuotiaiden avioituminen on maassa laitonta. Hänen arveltiin olevan enintään 15-vuotias.

Mukana myös toivonpilkahduksia

Vaikka monet sarjassa esiteltyjen tyttöjen tarinoista ovat surullisia tai jopa lohduttomia, on mukana myös toivonpilkahduksia paremmasta tulevaisuudesta. Yksi niistä on ensimmäisen kauden päätösjaksossa esiteltävä nuorisoryhmä Wedding Busters. Heidän tavoitteenaan on katkaista lapsiavioliittojen vahingollinen kierre Bangladeshissa.

– Kun kuulemme, että jotain tyttöä ollaan naittamassa, menemme tämän perheen luo ja yritämme vakuuttaa tämän vanhemmille, ettei lapsiavioliitto ole hyväksi tytölle. Kerromme heille myös laeista, jotka rajoittavat lapsiavioliittoja, yksi ryhmän jäsenistä kertoo.

Monet ryhmän jäsenistä ovat olleet lähellä joutua lapsiavioliittoon itsekin. Nyt he kamppailevat sen puolesta, ettei yksikään tyttö joutuisi naimisiin alle 18-vuotiaana.

– Tarvittaessa ryhmä kutsuu paikalle myös viranomaiset, ja he ovat valmiita jopa häiritsemään itse hääseremoniaa estääkseen avioliiton. Neljässä vuodessa lapsiavioliittojen määrä on laskenut heidän alueellaan 70 prosentista 20 prosenttiin, Emilie kertoo.

Wedding Busters on yksi esimerkki siitä, kuinka asiat ovat muuttumassa parempaan suuntaan uuden sukupolven myötä. Kenties tulevaisuudessa lapsiavioliitot jäävät historiaan myös Bangladeshissa.
 

Tärkeä muistutus tyttöjen oikeuksista

Stuck tuo tunteikkaasti ja kiinnostavasti esiin tyttöjä, tyttöjen oikeuksia ja sen, että työ niiden toteutumiseksi on monessa paikassa vasta alussa. Erityistä kontrastia sarjaan tuo Norjassa kasvaneen Emilien oma näkökulma ja kohtaukset, joissa Emilie kertoo lapsuudestaan ja itsestään 14-vuotiaana. Ne tuovat korostetusti esiin sen, kuinka nuori 14-vuotias lapsi vielä onkaan – aivan liian nuori vaimoksi tai äidiksi.

Sarja tuo esiin tarinoita tytöistä, jotka usein jäävät tilastojen tai numeroiden varjoon. Se muistuttaa, että jokainen vakavien ihmisoikeusloukkausten uhri on yksilö, jolla on historia, perhe ja unelmia tulevaisuudesta.

Emilie muistelee lämmöllä kohtaamisiaan sarjan tyttöjen kanssa. Hän toivoo, että tulevaisuudessa yhdenkään tytön ei tarvitse kokea samanlaista kohtaloa.

– Heille merkitsi paljon jo se, että joku näki heidät. He hämmentyivät, kun kysyin heidän unelmistaan, koska kukaan ei koskaan kysy niistä, Emilie kertoo. 

Katso sarjan ensimmäinen kausi

Katso sarjan toinen kausi

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi