Artikkelit, 4.5.2023

Ukrainalaisten pakolaisten auttaminen luo merkitystä elämään 

Moldovalainen Anna auttaa ukrainalaisia pakolaisia.

Kun sota viime vuoden keväällä kärjistyi, Anna halusi tehdä jotain auttaakseen tuhansia Moldovaan saapuneita pakolaisia. Hän kuuli Planin paikallisesta kumppanijärjestöstä, joka tekee ruohonjuuritasolla ja vapaaehtoisvoimin töitä auttaakseen pakolaisia.  

”Ennen sodan alkua en ollut varma, mitä haluaisin tehdä elämässäni. Mutta nähdessäni muiden vapaaehtoisten innokkuuden ja motivaation olin häkeltynyt siitä, mitä he saivat yhdessä aikaan. Ymmärsin, että myös minä voisin auttaa pakolaisia”, Anna kuvailee kokemustaan työskentelystä Moldova for Peace -järjestössä. 

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova on yksi Euroopan vähävaraisimpia ja pienimpiä maita, mutta moldovalaiset ovat toivottaneet tervetulleeksi yli 100 000 pakolaista. Heistä noin puolet on lapsia. 

Moldova for Peace on nuorten aktivistien perustama järjestö. Planin tuella organisaatio pyörittää varastohalliin perustettua apukeskusta, jossa pakolaisille jaetaan erilaisia tarvikkeita, kuten ruoka-apua, vaatteita, vaippoja ja hygieniapakkauksia. 

”Sodan alkaessa en voinut lopettaa uutisten katsomista ja olin peloissani. Se tuntui masentavalta”, Anna kertoo.  

Kun Anna lopetti uutisten jatkuvan katsomisen ja aloitti vapaaehtoistyöt, hänen olonsa parani. 

”Kokemani pelko hävisi, kun näin, että voin omalla toiminnallani saada aikaan muutosta”, Anna kertoo. 

Työskentelemme Moldova for Peacen ja muiden kumppaneidemme kanssa varmistaaksemme, että Ukrainasta paenneet lapset ovat turvassa, jatkavat koulunkäyntiä ja saavat tarvitsemansa psykososiaalisen tuen. Sodan traumatisoimat lapset ja heidän perheensä tarvitsevat perustarpeiden, kuten ruoan ja majoituksen, lisäksi psykologista ensiapua, jotta he voivat toipua kokemuksistaan. 

Siksi Moldova for Peacen toimisto pääkaupunki Chisinaussa muuttuu useana päivänä viikossa leikki- ja oppimiskeskukseksi, jossa Ukrainasta paenneet lapset saavat leikkiä, pelata ja kiipeillä sekä saavat tukiopetusta. 

Anna aloitti Moldova for Peacessa alun perin vapaaehtoistehtävissä logistiikan parissa. Nyt hän on palkkatöissä järjestön toimistolla. Yhdessä vapaaehtoisten ja kollegoidensa kanssa Anna varmistaa, että Ukrainasta paenneet ihmiset saavat tarvitsemaansa tukea. 

”Voin auttaa ihmisiä, jotka ovat menettäneet kaiken. Se on todella hieno tunne”, Anna sanoo.

Autamme lapsia Ukrainassa ja lähialueilla

Vuodessa lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten. Lähes puolet Ukrainan koko väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa. Tarjoamme hätäapua Ukrainassa, Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa:

  • Autamme lapsia jatkamaan koulunkäyntiä. Jaamme koulutarvikkeita ja tuemme turvallista etäopiskelua sodan jatkuessa. 
  • Rakennamme turvallisia tiloja, joissa lapset voivat oppia, leikkiä ja toipua järkyttävistä kokemuksista. 
  • Jaamme perheille hätäapua, kuten ruokaa, lämpimiä vaatteita, lämmityslaitteita ja hygieniapaketteja. 
  • Vahvistamme lastensuojelua ja varmistamme, että sodan koettelemat lapset ovat turvassa väkivallalta ja hyväksikäytöltä. 

Lahjoittamalla sinä voit auttaa.  

Lahjoita hätäapukeräykseen >
Lahjoita yrityksenä >

Tyttöjen päivää vietetään taas 11.10. Tyttöjen päivänä juhlimme tyttöjen potentiaalia ja vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan. Tänä vuonna tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu.

Kannustetaan yhdessä tyttöjä

Tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu! Tytöillä on oikeus urheilla vapaina syrjinnästä. Rakennetaan yhdessä maailma, jossa kaikki tytöt voivat tavoitella unelmiaan.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi