Artikkelit, 20.5.2020

Tyttöjen turvallisuus uhattuna poikkeusoloissa

Christabel, 12, pelkää olla yksin kotona, kun hänen äitinsä pitää lähteä töihin ja ostoksille torille.

Ghanalainen Christabel, 12, leikkii usein kotinsa ulkopuolella. Viime aikoina hän on kuitenkin muiden yhteisönsä lasten tavoin leikkinyt yksin sillä aikaa, kun hänen äitinsä on torilla töissä ja ostoksilla.

Ennen koronapandemiaa asiat olivat toisin. Viruksen leviämisen jälkeen monet perheet ovat paenneet Ghanan luoteisosan Upper West  alueelta, jossa Christabel ja hänen äitinsä asuvat. Alueella on jo ennestään paljon aivokalvontulehdusta. Alueelle jääneet ihmiset elävät pelon vallassa, kun molempien tautien tapausmäärät kasvavat.

Myös Christabelin äiti Catherine on huolissaan omasta ja perheensä terveydestä, mutta hänen on mentävä torille joka päivä tienaamaan rahaa ja ostamaan ruokaa.

– Olen kuullut, ettei koronavirukseen ole parannuskeinoa, mutta varhaisella havaitsemisella, kunnollisella hoidolla ja annoksella tuuria tartunnan saaneet voivat selvitä, hän sanoo.

– Minua pelottaa joka päivä, kun menen ulos. Virusta ei voi nähdä, joen sitä on vaikea vältellä. Suurin pelkoni on, että virus tarttuu minuun ja tartutan sen tietämättäni tyttäreeni. Pelkään myös kuolemaa ja sitä, että tyttäreni jäisi yksin.
 

Lapset juttelevat muurin yli

Vaikka Christabelin ja Catherinen kotiseudulla ei tällä hetkellä olekaan liikkumisrajoituksia, kaikkialla on hyvin hiljaista. Siksi Christabel ei tunne oloaan turvalliseksi, kun hänen äitinsä on poissa.

– Olen hyvin peloissani, kun äiti lähtee käymään torilla, sillä olen silloin talossa ihan yksin, hän kertoo.

– Tahtoisin lähteä äidin mukaan, mutta hän ei anna lupaa. Siksi haluaisin mennä isoäitini luo naapurikylään.

Christine on vannottanut Christabelia pysymään kotona, jottei tämä saa koronavirustartuntaa muilta lapsilta.

– En näe ystäviäni. Jos haluan jutella, menen seisomaan muurin vierelle ja huudan. Kun naapurissa asuvat ystäväni kuulevat minut, he tulevat muurin taakse ja voimme puhua.
 

Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut turvattava

Koronavirustartuntoja on raportoitu Ghanassa maaliskuusta alkaen. Pandemian vaikutukset koskettavat kuitenkin paljon useampia kuin vain tartunnan saaneita. Monilla ei ole enää pääsyä tärkeiden terveyspalvelujen, kuten lisääntymis- ja seksuaaliterveydenhuollon, piiriin.

Monet lapset jäävät paitsi opetuksesta, ja lapsilla on entistä suurempi riski joutua hyväksikäytetyksi.

Siksi Plan International työskentelee paikallisten terveydenhuollon ammattilaisten kanssa viruksen leviämisen estämiseksi. Varmistamme lisääntymis- ja seksuaaliterveyspalvelujen saatavuuden myös kriisitilanteessa.

Tukijoidemme avulla olemme myös toimittaneet toiminta-alueillemme suojatarvikkeita, käsihuuhdetta, saippuaa, ämpäreitä ja vedenpuhdistustabletteja.

Christabelin yhteisöön Plan International Ghana on järjestänyt 10 käsienpesupaikkaa ja vedenpuhdistustabletteja sekä toimittanut 50 pulloa desinfiointiainetta ja 100 pulloa saippuaa 1 400 ihmisen käyttöön.

Lisäksi olemme jakanut tärkeää tietoa koronaviruksesta ja keinoista sen leviämisen estämiseksi noin 4 000 ihmiselle yhteisössä ja sitä ympäröivillä alueilla.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi