Artikkelit, 24.5.2021

Tytöt kuukautisköyhyyttä vastaan

Zimbabwelainen Elinette, 19, valmistaa kuukautissiteitä ompelukoneella.

Planin tuella zimbabwelaistytöt tekevät kuukautissiteitä sekä itselleen että myyntiin muille.

Kuukautisiin liittyvä köyhyys on lisääntynyt Zimbabwessa voimakkaasti koronaviruspandemian aikana, kun kuukautissuojista on tullut entistä kalliimpia ja niiden saannista vaikeampaa. Monet tytöt ja naiset eivät pysty hankkimaan kuukautissuojia, joten he käyttävät niiden sijaan kankaanpaloja ja sanomalehtiä.

”Pandemian aikaan moni meistä jäi aluksi seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden ulkopuolelle. Meillä ei ollut varaa ostaa kertakäyttöisiä terveyssiteitä, joten moni tyttö joutui käyttämään kuukautisten hoitamiseen epähygieenisiä keinoja”, 19-vuotias Elinette kertoo.

Useimmissa vähittäiskaupoissa paketti kertakäyttöisiä terveyssiteitä maksaa 1–3 Yhdysvaltain dollaria, joka on monelle tytölle liikaa. Työntekijän kuukausipalkka on Zimbabwessa keskimäärin noin 40 Yhdysvaltain dollaria, joten vuokran, liikkumisen, koulumaksujen ja ruoan jälkeen terveyssiteisiin ei jää rahaa.

SNV Zimbabwen tekemän tutkimuksen mukaan 62 prosenttia Zimbabwen koulua käyvistä tytöstä jättää kuukausittain koulupäiviä väliin kuukautissuojien puutteen takia ja 70 prosenttia ei edes tiedä hygieniatuotteiden olemassaolosta. Tyttöjen, joiden kuukautiset alkavat jo esimerkiksi 9-vuotiaana, paine jäädä on pois koulusta varhaisessa vaiheessa on usein vielä tavallistakin suurempi.

Auttaakseen tyttöjä huolehtimaan kuukautishygieniastaan ja pysymään koulussa pidempään Plan International opettaa tytöt tekemään kestositeitä omaan käyttöönsä sekä perheenjäsenille ja ystäville. Tytöt tekevät siteitä myös myyntiin lisätulojen hankkimista varten.

”On tyttöjä, joilla ei ole varaa ostaa terveyssiteitä kuukautistensa aikana. Se aiheuttaa hankaluuksia, joten päätimme alkaa tehdä heille kestositeitä. Tähän mennessä olemme auttaneet 50:tä yhteisömme tyttöä”, 20-vuotias Georgina sanoo.

Kuukautishanke on osa laajempaa ohjelmaamme, jossa tarjoamme tytöille elämäntaitoja, edistämme sukupuolten välistä tasa-arvoa ja tyttöjen oikeuksia sekä haastamme sosiaalisia normeja, jotka estävät tyttöjä saavuttamasta tavoitteitaan. 

”Kestositeiden valmistaminen hankkeen myötä on auttanut parantamaan monen tytön kuukautishygieniaa”, Elinette toteaa. ”Lisäksi olemme saaneet myytyä osan tekemistämme terveyssiteistä ja ansainneet siten myös jonkin verran tuloja.”

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi