Artikkelit, 30.9.2018

Työ, jolla on merkitystä

Feissarin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat avoimuus ja lempeys, kertovat Plan-feissarit Tuisku ja Veeti.

Ryhmä siniseen huppariin pukeutuneita nuoria on kokoontunut Narinkkatorin laitaan Helsingin keskustassa. Plan International Suomen feissarit eli katuvarainhankkijat ovat juuri valmistautumassa työpäivään.

Veeti Leikkola, 18, ja Tuisku Vilenius, 24, aloittivat työt Plan-feissarina kesän alussa. Tuiskulle feissaus oli ennestään tuttua työtä, Veeti haki työhön ilman aikaisempaa kokemusta.

– Idea Plan-feissariksi hakemisesta tuli hyvin spontaanisti, kun huomasin netissä työpaikkailmoituksen. Mietin heti, että hei, tämähän sopii juuri minun arvoihini! Veeti kertoo.

– On tärkeää, että työllä on oikeasti jokin merkitys. Feissaus on myös mielenkiintoista puuhaa, jossa tapaa joka päivä paljon erilaisia ihmisiä. Myös oma ajattelu avartuu työnteon lomassa, Tuisku kertoo.
 

Hyvä feissari on avoin ja lempeä

Plan-feissarien tavallinen työpäivä alkaa työporukan kokoontumisella, tavoitteiden asettamisella ja feissausalueiden jakamisella. Vaikka työtä tehdäänkin itsenäisesti, on työporukan tuki aina lähellä.

– Yleensä liikkeellä ollaan pareittain, ja aina puolen tunnin välein pidämme pienen juttutuokion työkaverin kanssa. Jaamme myös vinkkejä ja toimivia käytäntöjä, Veeti kertoo.

– Pienillä jutuilla on tässä työssä iso merkitys. Siitä tulee aivan tajuton onnistumisen tunne, kun saa hankittua uuden lahjoittajan. Se on tässä työssä ehdottomasti parasta.

Veetin ja Tuiskun mielestä feissariksi sopivat hyvin monenlaiset ihmiset.

– Tärkeintä on olla avoin ja lempeä kaikenlaisille ihmisille. Työssä tulee vastaan paljon erilaisia ihmisiä ja mielipiteitä, Tuisku kertoo.

– Hyvä taito on myös se, että osaa nauraa itselleen, jos tulee mokattua, Veeti täydentää.
 

Osa Planin työyhteisöä

Vaikka aiemmasta feissauskokemuksesta on työssä etua, se ei ole ehdoton edellytys Plan-feissariksi. Koulutamme uudet työntekijät ja järjestämme säännöllisesti jatkokoulutuksia. Feissauskoordinaattorit Jenni Väisänen ja Maria Valkeejärvi ovat mukana tukemassa feissareiden jokapäiväistä työtä.

– Toinen heistä on kokenut feissari, ja toisella on myyntitaustaa. He täydentävät toisiaan hyvin ja antavat paljon hyviä vinkkejä työhön, Tuisku kertoo.

Vaikka feissaus tapahtuukin Planin toimiston ulkopuolella, kokevat Veeti ja Tuisku olevansa vahvasti osa Planin työyhteisöä.

– Toimiston kahvihuoneessa feissari on työntekijä siinä missä muutkin. Feissarin pitää olla todella sitoutunut järjestöön, jolle feissaa. Siksi tapaamiset toimistolla ovat meille feissareille tärkeitä, Tuisku kertoo.

Planin feissarirekry on nyt auki. Haussa on motivoituneita työntekijöitä joustavaan osa-aikatyöhön. Tuisku ja Veeti haluavat kannustaa ihmisiä hakemaan rohkeasti mukaan.

–Työ opettaa tekijäänsä, ja tarpeen tullessa kokeneemmat feissarit auttavat, Veeti sanoo.

Feissaus on merkityksellinen työ, jota voi tehdä joustavasti oman elämäntilanteen mukaan esimerkiksi opiskelujen ohella. Planin feissarit työskentelevät pääkaupunkiseudulla läpi vuoden. Lue lisää feissauksesta ja hae mukaan!

Teksti: Iida-Maija Pirttiniemi

Kuvat: Netta Vahteri

Juttu on julkaistu Plan-lehden numerossa 3/2018. Lue lehden digiversio maksutta Lehtiluukussa.
 

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi