Artikkelit, 5.3.2019

Tunnettuja suomalaisia naisia ei hymyilytä – presidentti Tarja Halonen mukana kampanjoimassa tyttöjen oikeuksien puolesta

Plan International Suomi aloittaa naistenpäivänä #eihymyilytä-kampanjan, jossa presidentti Tarja Halonen, Arja Koriseva, Lola Odusoga, Meeri Koutaniemi ja Etta ottavat kantaa epäkohtiin tyttöjen asemassa. Tunnettujen valokuvaajien ikuistamat naiset on kuvattu aikamme naiskuvasta poiketen – kasvot peruslukemilla. Kampanjalla halutaan herättää keskustelua tyttöjen kokemasta seksuaalisesta väkivallasta, liian varhaisista raskauksista sekä lapsiavioliitoista.

Naistenpäivänä 8.3. klo 9 Havis Amanda -patsaan ylle puetaan nauha, joka muistuttaa, kuinka vuosittain 70 000 teini-ikäistä tyttöä kuolee raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Arja Koriseva. Kuva: Janita Autio

#eihymyilytä-kampanjassa vaikuttavat suomalaisnaiset nostavat esille tyttöihin kohdistuvia epäkohtia. Tyttöjen oikeuksien toteutumisessa on räikeitä puutteita etenkin kehittyvissä maissa. Kukin kampanjan kasvo nostaa esille itseään erityisesti koskettavan aiheen. Esimerkiksi presidentti Halosta ei kampanjassa hymyilytä, koska joka päivä keskimäärin 190 teini-ikäistä tyttöä kuolee raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Kampanjan kuvat ovat Janita Aution, Meeri Koutaniemen ja Nana Simeliuksen ottamia. Tunnetut valokuvaajat ovat halunneet kuvillaan näyttää kampanjan naiset hieman erilaisessa valossa ja samalla rikkoa naisten kuvaukseen liittyviä konventioita. Naisten ei aina tarvitse hymyillä.

– Usein naisten halutaan hymyilevän, että he eivät vaarantaisi patriarkaattia. Naisen neutraali ilme koetaan usein kovuudeksi, vaikka ilme edustaa rohkeutta irrottautua miellyttämisestä. Halusimme kuvata vahvoja naisia, jotka osoittavat, että naisten ei tarvitse aina hymyillä. Maailman tyttöjen kohtaamat epäkohdat eivät hymyilytä yhtään, kampanjan valokuvaajana ja kasvona toimiva Meeri Koutaniemi sanoo.

Kampanja käynnistyy naistenpäivänä, jolloin Plan haluaa tyttöjen ja naisten juhlistamisen lisäksi muistuttaa tyttöjen kohtaamista epäkohdista. Kampanja tulee näkymään eri kanavissa tulevien viikkojen aikana.
 

Tyttöjen asemassa on edelleen paljon parannettavaa

Tarja Halonen. Kuva: Meeri KoutaniemiPlan kannustaa kaikkia jakamaan oman hymyilemättömän kuvan sosiaalisessa mediassa #eihymyilytä-tunnisteella ja ottamaan kantaa tyttöjen ja naisten kohtaamaan epätasa-arvoon. Kampanjaan osallistuneista kuvista valitaan yksi vaikuttava otos, jonka kuvaaja pääsee Meeri Koutaniemen kuvattavaksi.

Maailmassa 120 miljoonaa alle 20-vuotiasta tyttöä on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Joka vuosi 12 miljoonaa alaikäistä joutuu naimisiin ja 70 000 teini-ikäistä tyttöä kuolee raskaudesta ja synnytyksestä aiheutuviin komplikaatioihin.

– Esimerkiksi lapsiavioliittojen seuraukset kertautuvat seuraavissa sukupolvissa. Nuorten ja kouluttamattomien äitien tyttärillä on suuri riski keskeyttää myös koulunsa ja avioitua nuorena. Tyttöjen aseman parantaminen hyödyttää koko yhteisöä ja yhteiskuntaa. Tytöt ovat avainasemassa, kun sukupolvelta toiselle periytyvä köyhyys halutaan katkaista, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.

Lue lisää kampanjasivulta

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi