Artikkelit, 2.1.2022

”Tulevaisuus on valoisa, kunhan saamme jatkaa opintojamme”

Tyttö seisoo talon edustalla.

Malilainen Sitan, 16, haaveilee yliopisto-opinnoista ja omasta urasta. Kun koulut suljettiin koronapandemian vuoksi, hän oli vähällä joutua naimisiin.

Lapsiavioliitot ovat hyvin yleisiä Sitanin kotiseudulla Mandessa, joka kattaa suurimman osan Malin itäosasta.

”Minulla on ystäviä, jotka menivät naimisiin viime vuonna. Yksi heistä pakotettiin avioliittoon. Hän joutui keskeyttämään koulunkäynnin ja tuli raskaaksi. Raskaus oli hyvin vaikea, ja hänet vietiin synnyttämään kaupunkiin. Sekä äiti että vauva selvisivät, mutta on surullista, että hän ei ole enää koulussa. Hän oli hyvä oppilas”, Sitan kertoo.

Kun kuulimme, että Sitan ja toinen tyttö hänen yhteisössään olivat joutumassa naimisiin, järjestimme välittömästi tiedotustilaisuuden yhteisön vanhemmille. Yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa järjestetyssä tilaisuudessa kannustimme vanhempia pitämään tyttärensä koulussa. Kerroimme perheille muun muassa tyttöjen koulutuksen tärkeydestä ja lapsiavioliittojen seurauksista.

Äiti haluaa lastensa kouluttautuvan

Sitan haluaa jatkaa opintojaan, jotta hän voisi tulevaisuudessa elättää perheensä. ”Sanoin äidilleni, etten halua naimisiin tämän miehen kanssa”, Sitan kertoo.

Sitanin äiti Adama ei halunnut tyttärensä koulutien keskeytyvän. ”En itse ole käynyt päivääkään koulua ja kadun sitä katkerasti. Haluan kaikkien lasteni opiskelevan, erityisesti tyttärieni. Sitan on ensimmäinen tyttäreni ja pärjää hyvin koulussa. Kun kuulin, että sukumme halusi hänen menevän koulun sijasta naimisiin, vastustin sitä.”

Adama tietää kaiken lapsiavioliiton seurauksista, koska hän itse joutui naimisiin liian varhain. ”Ensimmäiset vuodet avioliitossa olivat vaikeita. En halua, että tyttäreni joutuvat kokemaan saman.”

Sitan on juuri läpäissyt lukion pääsykokeen ja on iloinen, että voi jatkaa koulua. Hän aikoo jatkaa opintojaan yliopistoon asti.

”Mielestäni tulevaisuus on valoisa, kunhan me tytöt saamme jatkaa opintojamme. Haluan valmistua ja luoda oman uran, jotta voin elättää perheeni. Naimisiin meneminen saa odottaa”, Sitan toteaa.

NÄIN ESTÄMME LAPSIAVIOLIITTOJA YHDESSÄ TUKIJOIDEMME KANSSA

  • Autamme perumaan jo sovittuja lapsiavioliittoja ja estämme uusien solmimisen.
  • Tuemme lapsena avioon joutuneita tyttöjä ja nuoria naisia saamaan koulutuksen ja toimeentulon.
  • Tarjoamme tietoa lasten oikeuksista kouluissa, yhteisöissä ja valtiotasolla.
  • Tuotamme tietoa lapsiavioliittojen vaikutuksista tyttöjen elämään.
  • Vaikutamme poliittisiin päättäjiin, jotta lapsiavioliitot kielletään lailla ja lain toteutumista valvotaan.

Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta ja autat torjumaan lapsiavioliittoja. Tule tyttösponssiksi tästä.

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Edistä tyttöjen oikeuksia kuukausilahjoittajana. Tyttösponssina parannat heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia ja varmistat, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta
Kolme tyttöä Dominikaanisesta tasavallasta
Kuvituskuva, jossa vaalilappu nyrkin sisällä.
Blogit, 28.3.2023

Äänioikeus on supervoimamme – käytetään sitä tyttöjen puolustamiseen

Iranin ja Afganistanin naisten kamppailu oikeuksiensa puolesta muistuttaa, kuinka tärkeää meidän äänioikeutettujen on käyttää ääntämme, kirjoittaa Baharak Bashmani. 
Kolme tyttöä istuu patjalla ja hymyilee kameralle.
Artikkelit, 17.3.2023

Muistot maanjäristyksestä eivät jätä lapsia rauhaan

Kymmenet tuhannet tytöt asuvat yhä täpötäysissä yhteismajoituksissa yli kuukausi Syyrian maanjäristyksen jälkeen.
Piirroskuvitus, jossa tyttöjä pöydän ympärillä, taustalla televisio jossa uutislähetys ja studiossa miehiä pöydän ääressä.
Blogit, 13.3.2023

Ulkopolitiikka tarvitsee nuorten näkemyksiä

Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen pohjaava ulkopolitiikka ei saa olla vain valtiobrändäyksen väline, vaan sen on oltava keino luoda kaikille tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, kirjoittaa aktivisti Ansa Kilpeläinen.