Artikkelit, 2.1.2022

”Tulevaisuus on valoisa, kunhan saamme jatkaa opintojamme”

Tyttö seisoo talon edustalla.

Malilainen Sitan, 16, haaveilee yliopisto-opinnoista ja omasta urasta. Kun koulut suljettiin koronapandemian vuoksi, hän oli vähällä joutua naimisiin.

Lapsiavioliitot ovat hyvin yleisiä Sitanin kotiseudulla Mandessa, joka kattaa suurimman osan Malin itäosasta.

”Minulla on ystäviä, jotka menivät naimisiin viime vuonna. Yksi heistä pakotettiin avioliittoon. Hän joutui keskeyttämään koulunkäynnin ja tuli raskaaksi. Raskaus oli hyvin vaikea, ja hänet vietiin synnyttämään kaupunkiin. Sekä äiti että vauva selvisivät, mutta on surullista, että hän ei ole enää koulussa. Hän oli hyvä oppilas”, Sitan kertoo.

Kun kuulimme, että Sitan ja toinen tyttö hänen yhteisössään olivat joutumassa naimisiin, järjestimme välittömästi tiedotustilaisuuden yhteisön vanhemmille. Yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa järjestetyssä tilaisuudessa kannustimme vanhempia pitämään tyttärensä koulussa. Kerroimme perheille muun muassa tyttöjen koulutuksen tärkeydestä ja lapsiavioliittojen seurauksista.

Äiti haluaa lastensa kouluttautuvan

Sitan haluaa jatkaa opintojaan, jotta hän voisi tulevaisuudessa elättää perheensä. ”Sanoin äidilleni, etten halua naimisiin tämän miehen kanssa”, Sitan kertoo.

Sitanin äiti Adama ei halunnut tyttärensä koulutien keskeytyvän. ”En itse ole käynyt päivääkään koulua ja kadun sitä katkerasti. Haluan kaikkien lasteni opiskelevan, erityisesti tyttärieni. Sitan on ensimmäinen tyttäreni ja pärjää hyvin koulussa. Kun kuulin, että sukumme halusi hänen menevän koulun sijasta naimisiin, vastustin sitä.”

Adama tietää kaiken lapsiavioliiton seurauksista, koska hän itse joutui naimisiin liian varhain. ”Ensimmäiset vuodet avioliitossa olivat vaikeita. En halua, että tyttäreni joutuvat kokemaan saman.”

Sitan on juuri läpäissyt lukion pääsykokeen ja on iloinen, että voi jatkaa koulua. Hän aikoo jatkaa opintojaan yliopistoon asti.

”Mielestäni tulevaisuus on valoisa, kunhan me tytöt saamme jatkaa opintojamme. Haluan valmistua ja luoda oman uran, jotta voin elättää perheeni. Naimisiin meneminen saa odottaa”, Sitan toteaa.

NÄIN ESTÄMME LAPSIAVIOLIITTOJA YHDESSÄ TUKIJOIDEMME KANSSA

  • Autamme perumaan jo sovittuja lapsiavioliittoja ja estämme uusien solmimisen.
  • Tuemme lapsena avioon joutuneita tyttöjä ja nuoria naisia saamaan koulutuksen ja toimeentulon.
  • Tarjoamme tietoa lasten oikeuksista kouluissa, yhteisöissä ja valtiotasolla.
  • Tuotamme tietoa lapsiavioliittojen vaikutuksista tyttöjen elämään.
  • Vaikutamme poliittisiin päättäjiin, jotta lapsiavioliitot kielletään lailla ja lain toteutumista valvotaan.

Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta ja autat torjumaan lapsiavioliittoja. Tule tyttösponssiksi tästä.

Tyttösponssi

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoituksella edistät heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen oikeuksia ja varmistat, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Kaksi tyttöä halaa ja nauraa, tyttösponssina puolustat tyttöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Kuukausiahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.
Viisi naista kävelee kuivalla maalla. Yksi naisista katsoo taakseen.
Mediatiedotteet, 15.6.2022

Miljoonat tytöt elävät jatkuvassa seksuaalisen hyväksikäytön ja nälänhädän pelossa  

Joka kolmas nälästä kärsivä tyttö Somaliassa on myös vaarassa joutua seksuaalisen hyväksikäytön ja väkivallan kohteeksi, selviää Plan Internationalin kyselytutkimuksesta.
Joukko naisia kävelee kuivalla hiekka-aavikolla auringonpaahteessa Somaliassa.
Mediatiedotteet, 29.6.2022

Nälänhätä uhkaa miljoonia lapsia – Plan avaa hätäapukeräyksen

Yli 18 miljoonaa ihmistä näkee akuuttia nälkää Etiopiassa, Keniassa, Etelä-Sudanissa ja Somaliassa. Maita koettelee 40 vuoteen ankarin kuivuus, jonka vaikutuksia pahentavat Ukrainan sota, koronaviruspandemia ja maiden sisäiset konfliktit.
Ukrainalaiset lapset saivat uudet koulureput Planilta.
Artikkelit, 8.6.2022

”Olen iloinen voidessani palata kouluun”

Jaamme ukrainalaisille lapsille koulutarvikkeita ja autamme heitä jatkamaan koulunkäyntiään.