Artikkelit, 5.9.2023

Testamentti voi muuttaa maailmaa

Kambodzalaiset lapset kiipeilevät liukumäessä.

Yhä useampi tukijamme kaipaa neuvoja testamentin laadinnassa ja testamenttilahjoittamista koskevissa kysymyksissä. Lailli-verkkopalvelun avulla testamentin voi laatia turvallisesti ja maksutta.

Testamentin laatimiseen on useita hyviä syitä. Se mahdollistaa jäämistön jakamisen omien toiveiden ja arvojen mukaisesti.

”Ennen testamentin laatimista on hyvä kartoittaa, millaiseen lopputulemaan juuri sinun kohdallasi päädyttäisiin ilman testamenttia. Ketkä ovat lakimääräisiä perillisiäsi ja millainen jäämistö jälkeesi jää jaettavaksi? Joskus testamentin tekijälle tulee yllätyksenä, ketkä kaikki ovat lain mukaan hänen perillisiään. Testamentilla saat mahdollisuuden asettaa ehtoja perinnölle”, lakiasiantuntija Sara Kortesoja lakitoimisto Lawlysta kertoo.

”Seuraavaksi on hyvä miettiä, mikä on sinulle ensisijaisen tärkeää jäämistösi jakamisen suhteen. Kenelle haluat antaa omistusoikeuden jälkeesi jäävään omaisuuteen ja onko tärkeää varmistaa, että jokin tietty asia tai esine päätyy juuri valitsemallesi henkilölle? Toiveidesi listaaminen auttaa hahmottamaan, millaisia määräyksiä testamenttiisi tulisi sisällyttää.”

Jos vainaja ei ole laatinut testamenttia, jäämistö jaetaan siten kuin perintökaaressa eli laissa säädetään. Jos lakimääräisiä perillisiä eikä testamenttia ole, perintö menee lähtökohtaisesti Suomen valtiolle.

”Testamentilla voit halutessasi lahjoittaa jäämistösi esimerkiksi itse valitsemallesi järjestölle, kuten Planille. Testamentin laatiminen on myös hyvä keino selkeyttää asioita ja pienentää myöhempien riitojen riskiä.”

Testamentin tekemistä ei kannata jättää viime tippaan vaan hoitaa asia silloin, kun se on mielessä. Nykyään myös moni nuori kokee testamentin laatimisen tarpeelliseksi.

”Monet mieltävät testamentin laatimisen jollain tapaa lopulliseksi toimenpiteeksi, jonka tekeminen edellyttäisi varmuutta kuoleman aikaisesta tilanteesta. Tämä johtaa harmillisen usein tilanteisiin, joissa testamentin laatimista lykätään tulevaisuuteen ja lopulta tärkeä asiakirja jää kokonaan laatimatta. Testamentin peruuttaminen ja muuttaminen onnistuu helposti, jos tilanteesi ja ajatuksesi perinnönjaon suhteen muuttuvat”, Kortesoja sanoo.

Laillin juristi Sara Kortesoja auttaa testamenttikysymyksissä.
Lawlyn lakiasiantuntija Sara Kortesoja auttaa testamenttikysymyksissä.

Asiakirjan suunnittelun ja luonnostelun voi aloittaa koska tahansa. Testamentista tulee oikeudellisesti pätevä vasta sitten, kun se on allekirjoitettu ja todistettu lain edellyttämällä tavalla.

Lailli – uusi testamenttipalvelu verkossa

Lailli on helppotajuinen digitaalinen testamenttipalvelu, jonka Lawly on kehittänyt. Se mahdollistaa testamentin laatimisen maksutta verkossa. Kaikki hoituu tietokoneella, tabletilla tai puhelimitse. Laillin kautta saa myös tarvittaessa henkilökohtaista neuvontaa juristilta.

Palvelu on ilmainen ja luottamuksellinen eikä velvoita testamenttilahjoitukseen.

Testamentin laatiminen tapahtuu siten, että Laillin käyttäjä vastaa kysymyksiin erilaisten vastausvaihtoehtojen mukaisesti ja kirjoittaa asiakirjan laatimiseen tarvittavat tiedot niille osoitettuihin kohtiin.

”Vastaustesi perusteella sinulle luodaan henkilökohtaisesti räätälöity ja oikeudellisesti pätevä testamentti. Voit joko tulostaa testamenttisi itse, tai se voidaan postittaa antamaasi osoitteeseen”, Sara Kortesoja kertoo.

Testamentin allekirjoitus tulee vielä todistaa kahden esteettömän todistajan läsnä ollessa. Lawlyn juristit tarkistavat jokaisen palvelun kautta laaditun testamentin ja ottavat käyttäjään tarvittaessa yhteyttä, mikäli testamenttia tulee joltain osin tarkistaa.

Lue lisää testamenttilahjoittamisesta ja kokeile Laillin testamenttipalvelua maksutta >

Pienelläkin testamenttilahjoituksella on merkitystä

Jokainen testamenttilahjoitus on Planille arvokas. Niiden avulla edistämme lasten ja erityisesti tyttöjen mahdollisuuksia koulutukseen ja turvalliseen elämään. Testamenttilahjoitus voi olla tietty summa rahaa, tietty esine tai asia tai tietty osuus omaisuudesta. Lahjoitus ohjautuu kokonaisuudessaan työhömme lasten hyväksi, sillä yleishyödyllisenä yhteisönä Plan ei maksa perintöveroa.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi