Artikkelit, 12.4.2022

Tablettitietokoneet auttavat ukrainalaisia ​​lapsia jatkamaan opintojaan

Lapset opiskelevat luokassa tablettitietokoneiden avulla.

Kuluneen kuukauden aikana jo yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Heistä kaksi miljoonaa on lapsia. Sota on katkaissut lasten koulunkäynnin, ja on tärkeää, että lapset pääsevät jatkamaan oppimista mahdollisimman pian.  

Työskentelemme Romaniassa paikallisten kumppanijärjestöjemme kanssa varmistaaksemme, että ukrainalaisilla lapsilla ja nuorilla on pääsy turvalliseen ja laadukkaaseen koulutukseen. 

Koulunkäynti on tärkeää, sillä se tukee sekä lasten omaa että heidän perheidensä hyvinvointia. Vastaamme lasten koulutustarpeisiin perustamalla väliaikaisia oppimistiloja ja tukemalla ukrainalaisten lasten mahdollisuuksia osallistua opetukseen romanialaisissa kouluissa. 

Teknologiasta tukea koulunkäyntiin 

Huhtikuun alussa jaoimme 40 tablettitietokonetta pakolaiskeskuksessa sijaitsevaan väliaikaiseen oppimistilaan. Pakolaiskeskuksessa asuu tällä hetkellä noin 30 ukrainalaista lasta äiteineen. He odottavat pysyvämmän asunnon löytämistä. Sillä välin lapset voivat jatkaa oppimista tablettien avulla.

”Olen kiitollinen, sillä nyt alakouluikäinen tyttäreni voi jatkaa koulunkäyntiä verkossa. Lisäksi päiväkoti-ikäisille tarkoitetut sovellukset auttavat minua tekemään erilaisia opetusharjoituksia poikani kanssa”, kertoo pakolaiskeskuksessa asuva ukrainalainen äiti.

Laitteissa on Ukrainan viranomaisten kehittämiä sovelluksia, joiden avulla lapset voivat jatkaa opetussuunnitelman mukaista opiskelua. Tableteissa on myös sovelluksia, jotka edistävät lasten sekä heidän opettajiensa hyvinvointia ja auttavat oppimaan romanian kieltä.

”Kotona Ukrainassa opiskelen yliopistossa. Tämän tabletin ansiosta pystyn jatkamaan opintojani ja pitämään yhteyttä luokkatovereihini”, kertoo pakolaissuojassa majoittuva ukrainalainen nuori.

Toimitimme tabletteja myös bukarestilaiseen kouluun perustettuun väliaikaiseen oppimistilaan, jossa 227 ukrainalaista lasta ja heidän opettajansa jatkavat opiskelua Ukrainan opetussuunnitelman mukaisesti.

”Ukrainassa opetan koulussamme tietotekniikkaa alakoululaisille. Näillä tableteilla voin vihdoin jatkaa oppilaideni opettamista ja auttaa heitä pääsemään kiinni arkeen”, sanoo ukrainalainen opettaja, joka työskentelee nyt väliaikaisessa oppimistilassa.

Koulunkäynti tuo turvaa

Tuemme lasten koulutusta kriisien keskellä, sillä koulunkäynti

  • on lasten perusoikeus
  • tarjoaa turvallisia rutiineja lapsille kuormittavassa tilanteessa
  • tukee myös vanhempien jaksamista
  • mahdollistaa opetuksen lisäksi lapsille myös ruokailun ja terveydenhoitoa
  • vähentää tyttöjen riskiä joutua seksuaalisen hyväksikäytön tai ihmiskaupan uhriksi.

Tuemme Ukrainasta paenneita lapsia ja heidän perheitään Romaniassa, Puolassa ja Moldovassa. Hätäapulahjoitusten avulla autamme lapsia jatkamaan koulunkäyntiä, vahvistamme lastensuojelua ja tarjoamme psykososiaalista tukea.

Osallistu hätäapukeräykseen >

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Plan International
Kannanotot, 17.7.2024

Lausunto yhdenvertaisuuslain muuttamisesta

Lausuntopyyntö yhdenvertaisuuslain muuttamisesta ja varhaiskasvatuksen edistämisvelvollisuudesta.
Joukko lapsia istuu sisällä leikkimässä.
Blogit, 5.7.2024

Pelon ja toivon välissä –  Sudanin raa’an sodan koettelemat lapset

Sudanista paenneet lapset tarvitsevat ruokaa, vettä, suojaa ja psykososiaalista tukea. Leikki auttaa lapsia käsittelemään kokemiaan vaikeita asioita.
Ihminen seisoo teltan edessä ja katsoo kuvasta poispäin.
Blogit, 4.7.2024

Nuori äiti pakeni yön selkään: ”Heräsimme aseiden ja tykkien ääniin”

Nahid Ali pakeni perheensä kanssa keskellä yötä Sudanin pääkaupungista, kun maassa puhkesi aseellinen konflikti. Nyt hän auttaa muita pakolaisia.