Artikkelit, 3.9.2018

Suomeksi julkaistava Sheboard-sovellus haastaa pohtimaan tapoja puhua tytöistä ja tytöille

Jo pienet lapset omaksuvat ympäristöstään käsityksiä siitä, millaisia ominaisuuksia ja toimintatapoja eri sukupuolilla on. Lastenoikeusjärjestö Plan International on kehittänyt yhteistyössä Samsungin kanssa Sheboard-näppäimistösovelluksen, joka herättää pohtimaan tapoja puhua tytöistä ja tytöille. Sovellus julkaistaan nyt suomenkielisenä, ja opetusmateriaalipaketin avulla sukupuoleen liittyvää tasa-arvoajattelua voi edistää myös kouluissa.

Sukupuoleen liittyvät stereotypiat ja odotukset ovat haitallisia etenkin tytöille, joille puhutaan usein kykyjen sijaan ulkoisista ominaisuuksista. Puhetapa voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, mitä tytöt odottavat tulevaisuudestaan.

– Jos poikia kehutaan vain rohkeiksi ja älykkäiksi ja tyttöjä vain sieviksi ja kilteiksi, tämä vahvistaa haitallisia sukupuolistereotypioita. Sheboard-näppäimistösovellus kyseenalaistaa näitä malleja. Erotuksena tavallisista näppäimistöistä se ehdottaa tytöistä, naisista, siskoista, äideistä – ylipäätään naisista – kirjoitettaessa voimaannuttavia sanoja ja lauseita, kertoo Plan Internationalin digikehityksen asiantuntija Nora Lindström.

Jos kirjoittaa vaikkapa ”tytöt ovat”, ennakoivaan tekstinsyöttöön perustuva Sheboard tarjoaa jatkoksi esimerkiksi sanoja ”rohkeita” ja ”fiksuja”.

Plan julkaisee viime syksynä englanniksi lanseeratusta Sheboardista suomenkielisen version syyskuun alussa. Plan on myös tuottanut kouluille opetusmateriaaleja, joiden avulla sukupuolistereotypioita voi käydä läpi 13–18-vuotiaiden koululaisten kanssa. Opetuskokonaisuudesta koulussa voi vastata oma opettaja, tai opettaja voi tilata tunnille veloituksetta Planin koulutetun lasten oikeuksien lähettilään.

– Sheboard on tarkoitettu ihan kaikille, sillä sukupuolten välinen tasa-arvo saavutetaan rohkaisemalla oppimaan uudenlaista ajattelua ja toimintatapoja. Opetusmateriaalin tehtävissä pohditaan, miten sukupuolistereotypiat ilmenevät arjessa esimerkiksi lasten leluissa ja medioissa, ja luodaan esimerkiksi uudenlaisia prinsessasatuja, Plan International Suomen koulutussuunnittelija Salla Kuuluvainen kertoo.

Samsung Nordicin yhteiskuntasuhteista vastaava Elin Wallberg kertoo Samsungin olevan ylpeä siitä, että yhtiö on päässyt kehittämään Sheboardia yhdessä Planin kanssa.

– Teknologisen kehityksen tulee tukea tasa-arvoista yhteiskuntaa, joka ei syrji ketään. Sheboard on hieno esimerkki siitä, miten vahingolliset stereotypiat voidaan tehdä näkyviksi. Sovelluksen avulla tuhoamme yhdessä sukupuoleen liittyviä käsityksiä, jotka estävät ihmisiä saavuttamasta täyttä potentiaaliaan, hän sanoo.

Android-puhelimella toimiva sovellus on ladattavissa suomenkielisenä Google Play -kaupasta.

Lue lisää Sheboardin sivuilta >

Teknologia on tasa-arvokysymys

Maailmanlaajuisesti tytöillä ja naisilla on heikommat mahdollisuudet käyttää internetiä ja teknologiaa kuin pojilla ja miehillä.  Yhdessä tukijoidemme kanssa kuromme umpeen digikuilua. Haluamme varmistaa, että teknologia ja internet ovat tytöille mahdollisuuksia, eivät esteitä.

Lue lisää >

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi