Artikkelit, 10.6.2020

Suojelemme tyttöjä lapsiavioliitolta koronapandemian aikana

14-vuotias Maria* pakeni avioliitostaan ja palasi kouluun Planin tuella. Lapsiavioliittojen määrän pelätään kasvavan Mosambikissa koronapandemian seurauksena.  

 Olin hyvin onnellinen päästessäni tänä vuonna takaisin kouluun. Kun olin naimisissa, en uskaltanut kuvitellakaan opiskelevani vielä jonakin päivänä. Kaikki eivät kuitenkaan kannustaneet minua eroamaan ja ilmoittautumaan kouluun, sillä osa yhteisöni jäsenistä uskoo edelleen, että tytöt on tarkoitettu vain vaimoiksi ja äideiksi, kertoo Maria, joka joutui naimisiin ollessaan vasta 12-vuotias.

Niin kuin moni tyttö Mosambikissa, Maria ei ole päässyt kouluun maaliskuun 23. päivän jälkeen. Hallitus sulki silloin kaikki koulut koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Miljoonien tyttöjen ollessa nyt kotona riskinä on, että lapsiavioliittojen määrä kasvaa jyrkästi.

Maria asuu vanhempiensa ja kuuden sisaruksensa kanssa alueella, jossa moni tyttö naitetaan varhain. Maria pelkääkin, että koronavirus johtaa lapsiavioliittojen määrän lisääntymiseen. Lapsiavioliittojen osuus on Mosambikin pohjoisosassa sijaitsevassa Nampulan maakunnassa maan suurimpia, ja moni tyttö naitetaan murrosiän alussa.

 Osa yhteisöni ihmisistä neuvoo nuoria tyttöjä menemään naimisiin, koska he eivät usko koulujen avautuvan enää tänä vuonna, ja me aiheutamme köyhille perheillemme lisäkuluja pysymällä kotona, Maria selittää.

 Perheeni kannusti minua avioliittoon köyhyytemme takia, koska seitsemän lapsen koulutarvikkeisiin ei ollut varaa. Minun oli mentävä varhain naimisiin helpottaakseni heitä, jotta minulle ei olisi tarvinnut ostaa esimerkiksi koulupukua ja kirjoja. Entinen mieheni lupasi perheelleni hankkivansa minulle koulutarvikkeet, jos menisin naimisiin hänen kanssaan. Se oli kuitenkin valhe, ja minulta jäi naimisissa ollessani kaksi vuotta koulua väliin.

Etäopiskelu pitää koulutiellä

Mosambikissa solmitaan suhteessa enemmän lapsiavioliittoja kuin lähes koko muussa maailmassa, ja lähes puolet tytöistä menee naimisiin ennen 18-vuotispäiväänsä. Varhainen avioliitto ajaa tytöt pois koulusta, ajaa heidät elämänmittaiseen köyhyyteen sekä tekee heistä alttiita fyysiselle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle ja jopa varhaisille raskauksille.

 Koronaviruksen vuoksi monilla yhteisön perheistä ei ole tulevaisuudessa varaa lähettää lapsiaan takaisin kouluun, sillä monet ovat menettäneet työnsä ja heille aiheutuu ylimääräisiä kuluja elintarvikkeista ja hygieniatuotteista. Kaksi 15-vuotiasta serkkuani harkitsevat etsivänsä itselleen aviomiehet, jotka voisivat huolehtia heistä tänä vaikeana aikana. Ja useat vanhemmat miehet ovat alkaneet esittää heille tällaisia lupauksia, Maria kertoo.

Plan International tekee töitä varmistaakseen, etteivät tytöt ajaudu varhaisiin avioliittoihin pandemian aikana tarjoamalla heille mahdollisuuden oppia oikeuksistaan ja auttamalla heitä jatkamaan koulutustaan kotoa käsin.

 Saan oppimateriaaleja, jotka ovat auttaneet minua pysymään opinnoissa mukana koulujen ollessa kiinni. Haluaisin, että entistä useampi tyttö pystyisi asettamaan koulutuksensa etusijalle avioliiton sijaan, kun heille tarjottaisiin samat mahdollisuudet kuin minulla on nyt, Maria sanoo.

Mosambikissa on todettu 8. kesäkuuta mennessä 433 vahvistettua koronavirustartuntaa. Plan International Mosambik tarjoaa yhteistyössä opetusministeriön kanssa vaikeapääsyisillä alueilla asuville tytöille ja nuorille naisille etäopiskelumahdollisuuksia. Lisäksi Plan auttaa kouluneuvostojen jäseniä ja vanhempia tukemaan lastensa koulutusta ja estämään tyttöjen pakottamista avioliittoon.

 Kun Plan International auttoi minua lähtemään avioliitostani ja ilmoittautumaan kouluun, tajusin kuinka paljon pidän oppimisesta. Naimisiinmeno niin nuorena oli elämäni huonoin päätös, mutta vielä useampi tyttö joutuu vastaavan uhriksi nyt, jos he eivät saa samanlaista tukea kuin minä, Maria toteaa.

*Marian nimi on muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi