”Sanon joka aamu itselleni, että voin muuttaa maailmaa”

Mosambikilainen Denise on aktivisti, koska haluaa parantaa tyttöjen asemaa omassa yhteisössään, kotimaassaan ja koko maailmassa.  

Denisen kotiseudulla Mosambikin Jangamossa tyttöjen oikeuksien toteutumisessa on monia haasteita. Useimmat tytöt eivät edes tiedä, että heillä on oikeuksia. He eivät saa päättää kehostaan tai elämästään ja jos he tulevat vahingossa raskaaksi, heidät lähetetään usein pois kotoaan varhaisavioliittoon. 

”Olen nähnyt lukemattomia kertoja, miten koulukaverini alkaa odottaa vauvaa ja putoaa pois koulusta. Näiden tyttöjen unelmat pyyhkiytyvät pois. Se tekee minut surulliseksi”, Denise sanoo. 

Mosambikissa neljä kymmenestä tytöstä tulee äidiksi alle 18-vuotiaana ja yli puolet joutuu naimisiin alaikäisenä. Denise on siitä harvinainen 18-vuotias, että hän on saanut käydä lukion loppuun. Denisen vanhemmat ovat kyläkoulun opettajia, jotka kannustavat Deniseä opiskelemaan ja tavoittelemaan unelmiaan. 

Tietoa ja rohkeutta aktivistikoulutuksesta

Denise kuuli Planin toiminnasta koulussaan noin kuusi vuotta sitten, ja innostui mukaan Champions of Change -aktivistikoulutukseen. Koulutuksessa nuoret saavat tietoa omista oikeuksistaan ja vaikutusmahdollisuuksista.

”Planin toiminnassa olen ymmärtänyt, että voin puolustaa tyttöjen oikeuksia, vaikka olen itsekin vielä nuori. Tykkään puhua ja ilmaisen itseäni hyvin”, Denise kertoo.

Denise haaveilee oikeustieteen opinnoista. Hän haluaa tehdä työtä, jossa voi parantaa heikossa asemassa olevien tyttöjen ja naisten elämää.

”Sanon joka aamu itselleni, että voin muuttaa maailmaa. Mitä minä voin tehdä juuri tänään muiden hyväksi? Ehkä voin käydä yhden keskustelun, joka muuttaa jonkun elämän.”

Anna joulun tärkein lahja – tue koulutusta

Kambodzalainen tyttö istuu koulun luokkahuoneessa, katsoo suoraan kameraan ja hymyilee leveästi niin, että hampaat näkyvät. Tytön vieressä istuu toinenkin tyttö, uppoutuneena edessään avoinna olevaan koulukirjaan. Tyttöjen takana näkyy kirjahylly, pullollaan lasten oppikirjoja.