Artikkelit, 11.1.2022

“Sain terveyteni takaisin”

Burkinafasolainen nainen seisoo ulkoilmassa ja on kääntänyt päänsä katsoakseen kameraan.

Burkinafasolainen Awa, 30, kärsi jatkuvista kivuista, kunnes pääsi Planin tuella sukuelinten silpomisen korjausleikkaukseen. Työskentelemme Burkina Fasossa, jotta kivulias ja vaarallinen perinne jäisi historiaan.

Neljän lapsen äiti Awa, 30, joutui lapsena kokemaan sukuelinten silpomisen, kuten suuri osa muistakin tytöistä Burkina Fasossa. Silpomisen seuraukset ovat vaikuttaneet Awan koko elämään. Kolmannen lapsensa syntymän jälkeen hänen oireensa pahenivat.

“Olin sairaana kuusi vuotta. Minun oli vaikea istua ja kävellä, enkä pystynyt tekemään työtä. Kaikki tämä johtui silpomisesta. Lääkärissä kuulin, että minulle voidaan tehdä korjausleikkaus sairaalassa”, Awa kertoo.

Awa asuu syrjäisessä yhteisössä Mouhounin alueella Burkina Fasossa, jossa terveyspalvelut ovat rajalliset. Silpomisen korjausleikkaukseen pääseminen ei ollut Awalle mahdollista, mutta Planin tuella hän pääsi silpomisen aiheuttamia vaurioita korjaavaan leikkaukseen.

“Operaatio tehtiin kolme kuukautta sitten, enkä ole enää kipeä. Sain terveyteni takaisin, mistä olen hyvin onnellinen”, Awa sanoo.

Työskentelemme Mouhounin alueen yhteisöissä ja lisäämme ihmisten tietoa silpomisen vaaroista. Samalla parannamme pääsyä perhesuunnittelu- ja seksuaaliterveyspalveluihin.

Apua silpomisen uhreille

Tyttöjen sukuelinten silpominen on vielä yleinen käytäntö monissa Afrikan maissa. Käytäntö ei pelkästään riko ihmisoikeuksia vaan vaarantaa myös tyttöjen terveyden ja tulevaisuuden. Toimenpide on kivulias ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Burkina Fasossa 76 prosenttia 15–49-vuotiaista tytöistä ja naisista on kokenut silpomisen, vaikka se on kielletty maassa vuonna 1996.

Pelkkä lainsäädäntö ei riitä lopettamaan silpomista, sillä se on syvälle juurtunut kulttuurinen perinne. Silpomisen ajatellaan suojelevan tytön neitsyyttä ja rajoittavan hänen seksuaalista käyttäytymistään, jotta hänestä tulisi hyvä vaimo.

Työskentelemme yhdessä paikallisten yhteisöjen kanssa ja jaamme tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ja -oikeuksista sekä silpomisen haitoista. Tarkoituksena on muuttaa asenteita, jotta silpominen saataisiin loppumaan. Lisäksi parannamme tyttöjen ja naisten pääsyä terveydenhoitoon, jotta silpomisen uhrit saisivat apua.

”Tytärtäni ei silvota”

Awa on omien kokemustensa takia puhunut vahvasti silpomista vastaan omassa yhteisössään. Hän on päättänyt, etteivät hänen lapsensa joudu kokemaan samaa tuskaa.

“Tytärtäni ei silvota, koska tiedän seuraukset. Kärsin itse niin paljon, että nyt haluan jakaa tietoa silpomisen haitoista”, Awa sanoo.

Loppu silpomiselle. Nyt.

Arviolta 200 miljoonaa tyttöä ja naista on kokenut sukuelinten silpomisen. Yksikin on liikaa. Sukuelinten silpominen on haitallinen perinne, joka uhkaa tyttöjen terveyttä ja elämää. Silpomisen lopettaminen on kuitenkin mahdollista.

Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista päivää vietetään 6.2. Sinä voit puolustaa tyttöjen oikeutta väkivallattomaan elämään ja tukea työtämme silpomisen lopettamiseksi.

Auta lopettamaan silpominen. Tule tyttösponssiksi tästä.

Tule tyttösponssiksi

Auta lopettamaan silpominen

Tule mukaan tukemaan työtämme silpomisen lopettamiseksi. Tyttösponssina autat lisäämään tietoa silpomisen vaaroista, muuttamaan haitallisia asenteita ja lisäämään tyttöjen arvostusta yhteisöissään.

Sewanatu vastustaa silpomista.
Sewanatu vastustaa silpomista.
Burkinafasolainen nainen seisoo ulkoilmassa ja on kääntänyt päänsä katsoakseen kameraan.
Artikkelit, 11.1.2022

“Sain terveyteni takaisin”

Burkinafasolainen Awa kärsi jatkuvista kivuista, kunnes pääsi Planin tuella sukuelinten silpomisen korjausleikkaukseen.
Shadia tekee yhteistyötä Planin kanssa estääkseen vanhempia silpomasta tyttäriään
Artikkelit, 6.9.2021

“En tiennyt, että minut oli silvottu”

Kun Sudan kriminalisoi tyttöjen sukuelinten silpomisen viime vuonna, nuoret ryhtyivät kertomaan yhteisöilleen silpomisen vaaroista. 20-vuotias Shadia tekee yhteistyötä Planin kanssa estääkseen vanhempia silpomasta tyttäriään.
Marie ja Mammy. Mammy Simity teki työkseen tyttöjen ympärileikkauksia kotiyhteisössään Sierra Leonessa. Hän luopui ammatistaan, kun hänen oma tyttärensä Marie kieltäytyi sukuelinten silpomisesta.
Artikkelit, 6.2.2021

”Olen ylpeä tytöstäni, joka ei suostunut silvottavaksi”

Mammy Simity lopetti tyttöjen sukuelinten silpomisen, kun hänen oma tyttärensä Marie kieltäytyi silpomisesta.