Artikkelit, 13.5.2020

Ruoka-apu helpottaa elinkeinonsa menettäneitä Vietnamissa

Koronapandemia romahdutti 27-vuotiaan Ha Thi Ngon ja hänen perheensä tulot. Planilta saatu tuki auttaa perhettä selviämään pahimman yli. 

Vietnamilainen Ha Thi Ngon on neljän lapsen äiti. Ha ja hänen puolisonsa myisivät normaalisti läheisellä torilla valmistamiaan kevätrullia ja muita ruokia, mutta koronaviruksen leviäminen on muuttanut tilanteen.

Vietnamin hallitus asetti huhtikuun alussa maahan ulkonaliikkumiskiellon, joka koskee kaikkea paitsi aivan välttämätöntä liikkumista.

Han perhe on joutunut jäämään kotiin, mikä on tarkoittanut tulojen loppumista ja pakottanut perheen ottamaan lainaa ruoan ostamista varten. Normaalisti vanhempien myyntityö torilla takaisi perheelle vakaat tulot, jotka kattaisivat perheen elinkustannukset ja esimerkiksi lasten koulumaksut. Nyt Ha on huolissaan perheensä tulevaisuudesta.

– Miten voin maksaa ottamani lainan korkoineen takaisin? Voivatko lapseni palata kouluun ja millainen tulevaisuus heitä odottaa? Ha miettii huolestuneena.
 

Yllättävä vierailu

Ha on mukana Plan Internationalin kolmivuotisessa projektissa, jonka tavoitteena on auttaa köyhissä oloissa eläviä lapsia ja heidän perheitään Thua Thien Huan maakunnassa. Ha sai noin 300 euron lainan, jonka turvin hän pystyi aloittamaan menestyksekkään catering-yrityksensä. Aiemmin Ha ja hänen lapsensa elivät hyvin niukasti ja myivät kadulta keräämäänsä muovijätettä kierrätysyhtiöille. Pelko siitä, että he joutuisivat palaamaan vanhaan elämäänsä, piti Hata hereillä öisin. 

Hiljattain perhe kuitenkin sai yllättävän vierailun. Planin työntekijät ovat kiertäneet alueella jakamassa ruoka-apua haavoittuvassa asemassa oleville perheille, ja he kävivät myös tuomassa ruokatarvikepaketin Han perheelle. Ruoan lisäksi Han perheen saama paketti sisältää hygieniatarvikkeita ja pienen summan rahaa, jolla he voivat hankkia muita välttämättömiä tarvikkeita selvitäkseen vaikean tilanteen yli.

Vastaanottaessaan avun Ha ja lapset hyppivät ja hurrasivat ilosta. Samalla hän kuuli, ettei lainan korkoja tarvitse maksaa ainakaan kolmeen kuukauteen.

– Mikä yllätys, mikä yllättävä lahja! Ha toisteli kerta toisensa jälkeen. 

Planin apu on tavoittanut alueella yli 500 perhettä, jotka ovat saaneet suuresti tarvitsemaansa apua.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi