Artikkelit, 6.3.2018

Raportti: Bangladeshiin paenneet rohingya-lapset kokevat pelkoa ja turvattomuutta

Metsässä väijyviä väkivaltaisia miehiä ja yön pimeydessä vaanivia ihmiskauppiaita. Myanmarista paenneet rohingya-lapset kertoivat peloistaan ja kokemastaan turvattomuudesta järjestöjen yhteisessä raportissa. Selvitys julkaistiin puoli vuotta Myanmarin väkivaltaisuuksien puhkeamisesta.

Lapset muodostavat yli puolet niistä 688 000 pakolaisesta, jotka ovat paenneet Bangladeshiin Myanmarin Rakhinen osavaltiosta elokuun 25. päivän jälkeen, jolloin äärimmäiset väkivaltaisuudet puhkesivat. Useimmat pakolaisista elävät nyt huterissa muoviteltoissa Cox’s Bazarin alueen ylikansoitetuilla leireillä.

Childhood Interrupted -raportti on kattavimpia tähän mennessä laadittuja selvityksiä lasten elämästä pakolaisleireillä Cox’s Bazarin alueella. Plan Internationalin, Pelastakaa Lasten ja World Visionin raportissa käsitellään erilaisia päivittäisiä haasteita ja pelkoja, joita pakolaislapset kohtaavat. Monet heistä joutuivat jo Myanmarissa ja pakomatkan aikana kokemaan järkyttäviä asioita, kun heidän perheenjäseniään tapettiin tai heidän kotinsa poltettiin maan tasalle.

Lasten suojelussa yhä isoja haasteita

Pakolaisten asuttamilla alueilla on yhä merkittäviä haasteita lasten suojelussa. Väkivalta, lapsityö sekä lapsiavioliitot tai muu seksuaalinen hyväksikäyttö ovat varteenotettavia uhkia, joita lapset kohtaavat. Lapsille ei myöskään ole tarjolla riittävästi turvallisia tiloja, joissa he voivat viettää aikaansa.

Lapsia pyydettiin kertomaan ongelmista, jotka koskettavat heitä eniten. Raportin mukaan kolme suurinta huolenaihetta olivat polttopuun kerääminen, heikot asumisolot suojissa sekä koulutuksen puute.

Tytöt kertoivat pelkäävänsä leirien käymälöissä käymistä häirinnän uhan takia ja odottavansa usein tunteja, “jotta miehet menevät pois”. Lapset kertoivat olevansa huolissaan bambusta ja muovista tehtyjen telttojen turvallisuudesta.

– Joskus varkaat tulevat sisään ja vievät tavaroitamme, eikä meillä ole mahdollisuutta lukita kotiamme, eräs poika kertoi.

Useat lapset sanoivat pelkäävänsä polttopuiden keräämistä, koska ”metsämiehet” pahoinpitelevät heitä ja huutelevat solvauksia. Lapset pitävät uhkana myös villieläimiä, kuten norsuja ja käärmeitä.

– Kukaan ei pidä polttopuun keräämisestä. Kerran yksi tyttö raiskattiin, kun hän oli keräämässä polttopuita yöllä, eräs tyttö kertoi.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi