Artikkelit, 6.3.2018

Raportti: Bangladeshiin paenneet rohingya-lapset kokevat pelkoa ja turvattomuutta

Metsässä väijyviä väkivaltaisia miehiä ja yön pimeydessä vaanivia ihmiskauppiaita. Myanmarista paenneet rohingya-lapset kertoivat peloistaan ja kokemastaan turvattomuudesta järjestöjen yhteisessä raportissa. Selvitys julkaistiin puoli vuotta Myanmarin väkivaltaisuuksien puhkeamisesta.

Lapset muodostavat yli puolet niistä 688 000 pakolaisesta, jotka ovat paenneet Bangladeshiin Myanmarin Rakhinen osavaltiosta elokuun 25. päivän jälkeen, jolloin äärimmäiset väkivaltaisuudet puhkesivat. Useimmat pakolaisista elävät nyt huterissa muoviteltoissa Cox’s Bazarin alueen ylikansoitetuilla leireillä.

Childhood Interrupted -raportti on kattavimpia tähän mennessä laadittuja selvityksiä lasten elämästä pakolaisleireillä Cox’s Bazarin alueella. Plan Internationalin, Pelastakaa Lasten ja World Visionin raportissa käsitellään erilaisia päivittäisiä haasteita ja pelkoja, joita pakolaislapset kohtaavat. Monet heistä joutuivat jo Myanmarissa ja pakomatkan aikana kokemaan järkyttäviä asioita, kun heidän perheenjäseniään tapettiin tai heidän kotinsa poltettiin maan tasalle.

Lasten suojelussa yhä isoja haasteita

Pakolaisten asuttamilla alueilla on yhä merkittäviä haasteita lasten suojelussa. Väkivalta, lapsityö sekä lapsiavioliitot tai muu seksuaalinen hyväksikäyttö ovat varteenotettavia uhkia, joita lapset kohtaavat. Lapsille ei myöskään ole tarjolla riittävästi turvallisia tiloja, joissa he voivat viettää aikaansa.

Lapsia pyydettiin kertomaan ongelmista, jotka koskettavat heitä eniten. Raportin mukaan kolme suurinta huolenaihetta olivat polttopuun kerääminen, heikot asumisolot suojissa sekä koulutuksen puute.

Tytöt kertoivat pelkäävänsä leirien käymälöissä käymistä häirinnän uhan takia ja odottavansa usein tunteja, “jotta miehet menevät pois”. Lapset kertoivat olevansa huolissaan bambusta ja muovista tehtyjen telttojen turvallisuudesta.

– Joskus varkaat tulevat sisään ja vievät tavaroitamme, eikä meillä ole mahdollisuutta lukita kotiamme, eräs poika kertoi.

Useat lapset sanoivat pelkäävänsä polttopuiden keräämistä, koska ”metsämiehet” pahoinpitelevät heitä ja huutelevat solvauksia. Lapset pitävät uhkana myös villieläimiä, kuten norsuja ja käärmeitä.

– Kukaan ei pidä polttopuun keräämisestä. Kerran yksi tyttö raiskattiin, kun hän oli keräämässä polttopuita yöllä, eräs tyttö kertoi.

Tyttö istuu tyhjässä koululuokassa ja katsoo suoraan kameraan. Hän elää keskellä pahinta nälkäkriisiä Etiopiassa.

Auta lapsia nälkäkriisin keskellä

Maailmaa koettelee tuhoisa nälkäkriisi. Yksi yhdeksästä ihmisestä maailmassa näkee nälkää. Kuivuus ja pula ruuasta aiheuttavat mittaamatonta tuhoa, joka koskettaa erityisesti lapsia. Nyt on aika toimia.

Lue lisää
Ecuadorilainen Yadira kädet puuskassa tiiliseinän edessä.

Tule tyttösponssiksi

Kuukausilahjoituksesi parantaa heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen asemaa ja varmistaa, etteivät he jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity nyt
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi