Artikkelit, 22.4.2022

“Poikani tietävät, että on sota”

Ukrainalainen äiti lastensa kanssa pakolaiskeskuksessa.

Itä-Ukrainasta paennut Lydia, 25, lepää lastensa kanssa hetken Lvivin rautatieaseman pakolaiskeskuksessa lähellä Puolan rajaa. Täältä matka jatkuu, mutta perhe ei vielä tiedä tulevasta.

Ennen Ukrainan sodan alkua Lydia, 25, asui puolisonsa ja poikiensa Igorin, 4, ja Zhenyan, 7, kanssa Petrovskessa, itäisessä Ukrainassa. Kaupunki sijaitsee Luhanskin alueella, jossa separatistit ovat hallinneet vuodesta 2014 asti. Lydia ansaitsi ennen sotaa elantonsa leipomalla ja myymällä kakkuja.

Nyt kahden pojan äiti on yksi niistä miljoonista ukrainalaisista, jotka ovat joutuneet pakenemaan sotaa.

”Viimeiset viikot kotona olivat pelottavia. Kuulimme koko ajan ilmahälytyksiä, ja lapsemme olivat todella peloissaan”, Lydia kertoo.

Kun räjähdykset osuivat perheen kodin lähelle, Lydia teki sydäntäsärkevän päätöksen paeta lasten kanssa. Perheen isä jäi Itä-Ukrainaan, sillä lain mukaan 18–60-vuotiaat ukrainalaismiehet eivät voi poistua maasta.

Tukea traumaattisiin kokemuksiin

Tapaamme Lydian Lvivin rautatieasemalla. Hän on juuri matkustanut poikiensa kanssa junalla yli 1 200 kilometriä Länsi-Ukrainaan. Lviv sijaitsee 70 kilometrin päässä Puolan rajalta, ja siitä on tullut tärkeä kauttakulkupaikka ukrainalaisille naisille ja lapsille.

Lydialla ja pojilla on mukanaan kaksi matkalaukkua, joissa on vaatteita, leluja, ruokaa ja lääkkeitä. Perhe lepää muiden naisten ja lasten kanssa odotustilassa, joka on muutettu pakolaiskeskukseksi. Sadat vapaaehtoiset auttavat täällä joka viikko, ja myös Plan tukee keskuksen toimintaa. Täällä perheet saavat ruokaa ja juotavaa ja heillä on mahdollisuus levätä. Keskuksessa voi saada myös lääkärin tai psykologin apua, sillä monella pakolaisella on traumaattisia kokemuksia.

Perheet saavat myös neuvoja matkan jatkamiseen. Joka päivä noin 5 000–7 000 ihmistä saapuu keskukseen, ja suurin osa viipyy vain päivän tai pari. Saapuvien pakolaisten määrä on vähentynyt, sillä sodan alussa jopa 30 000 pakolaista saapui tänne päivittäin. Tällä hetkellä keskukseen saapuu runsaasti pakolaisia, jotka ovat todistaneet järkyttäviä tapahtumia ja saaneet henkisiä traumoja. Joka päivä noin 200 ihmistä ohjataan saamaan psokososiaalista tukea.

”En halua kertoa lapsille liikaa”

Lydia haaveilee pääsevänsä poikiensa kanssa Bulgariaan ystäviensä luo, mutta hänellä ei ole tarpeeksi rahaa matkaan. Lydialle on tarjottu myös autokyytiä Bulgariaan, mutta hän ei ole tarttunut tilaisuuteen. Hän ei uskalla luottaa vieraiden ihmisten tarjoamaan apuun. Naisille ja lapsille on järjestetty ilmainen evakuointijuna Lvivistä Puolaan, joten Lydian ainoa vaihtoehto on jatkaa poikiensa kanssa matkaa sinne.

Igor ja Zhenya leikkivät odotustilassa. Kysymme Lydialta, ymmärtävätkö pojat, miksi he ovat joutuneet lähtemään kotoaan.

”He tietävät, että on sota, mutta en kerro heille muuta. Monia sukulaisia jäi kotiseudullemme. Mieheni ja äitini ovat yhä Luhanskissa, Itä-Ukrainassa. En halua kertoa pojilleni liikaa, jotta he eivät joutuisi olemaan huolissaan”, Lydia sanoo.

Autamme Ukrainan lapsia

Jo yli viisi miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Suurin osa pakoon lähteneistä on lapsia ja naisia.

Monet pakolaislapsista ovat joutuneet kokemaan järkyttäviä asioita ja tarvitsevat turvaa sekä psykososiaalista tukea. Yhdessä kumppanijärjestöjemme kanssa autamme sotaa pakenevia lapsia ja heidän perheitään.

Näin autamme:

  • Tarjoamme Ukrainan pakolaisille hätäapua Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa.
  • Vahvistamme lastensuojelua pakolaiskeskuksissa ja perustamme niihin turvallisia tiloja, joissa lapset saavat olla lapsia, levätä ja leikkiä.
  • Olemme mukana varmistamassa, että pakolaiset saavat suojaa, vettä, ruokaa ja perustarvikkeita.
  • Tuemme lasten paluuta takaisin kouluun.

Lue lisää >

Tyttöjen päivää vietetään taas 11.10. Tyttöjen päivänä juhlimme tyttöjen potentiaalia ja vaadimme parannuksia tyttöjen asemaan. Tänä vuonna tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu.

Kannustetaan yhdessä tyttöjä

Tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja urheilu! Tytöillä on oikeus urheilla vapaina syrjinnästä. Rakennetaan yhdessä maailma, jossa kaikki tytöt voivat tavoitella unelmiaan.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi
Mosambikilaiset nuoret pelaavat jalkapalloa.
Mediatiedotteet, 2.10.2023

Kyselytutkimus: joka viides nuori kohtaa urheilussa vähättelyä sukupuolensa takia 

Joka viides nuori ja nuori aikuinen on saanut negatiivista kommentointia sukupuolensa takia urheiluharrastuksen parissa. Joka neljäs nuori kertoo, ettei ole saanut kannustusta urheiluharrastukseensa.
Tyttö huutaa kädet suun ympärille laitettuna vuoristomaisemassa Vietnamissa.

Planin raportti: Agenda 2030 on epäonnistumassa tyttöjen aseman parantamisessa

Lastenoikeusjärjestö Plan International varoittaa, etteivät kestävän kehityksen tavoitteet toteudu nykytahdilla vuoteen 2030 mennessä. Sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan kiireellisesti lisää rahoitusta ja poliittista tahtoa.
Tyttö huutaa kädet suun ympärille laitettuna vuoristomaisemassa Vietnamissa.

Goals Off Target: Accelerating the SDGs with girls and young women

Tuoreessa raportissaan ”Goals Off Target: Accelerating the SDGs with girls and young women” Plan International…