Artikkelit, 22.11.2018

Planin ja K-ryhmän yhteistyö avasi sadoille lapsille tien kouluun

Yli 6000 siirtotyöläistä ja heidän perheenjäsentään sai tukea Thaimaassa. Lasten tukemiseksi perustetuissa oppimiskeskuksissa kävi noin 1150 lasta ja lähes 300 lasta pääsi kouluun. Uudenlainen yhteistyömme K-ryhmän kanssa onnistui yli odotusten.

Oppimiskeskuksissa lapset oppivat muun muassa thain kieltä, englantia ja elämäntaitoja. Kuva: Benjamin Suomela

Jopa 90 prosenttia Thaimaan kalateollisuudessa työskentelevistä on siirtotyöläisiä. Toivo paremmasta tulevaisuudesta ajaa kokonaisia perheitä siirtotyöläisiksi Thaimaahan. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat lapset, jotka ovat vaarassa pudota pois koulusta ja ajautua töihin kalateollisuuteen.

Parantaakseen siirtotyöläisten työoloja ja heidän lastensa koulutusta Plan ja K-ryhmä aloittivat yhteistyön vuonna 2015. K-ryhmä halusi tuntea paremmin Pirkka-kala- ja -äyriäistuotteiden toimitusketjunsa varmistaakseen vastuullisuuden pidemmälle aina kalastusyhteisöihin asti.

Tavoitteena uudenlainen yhteistyö

Alusta asti tavoitteena oli löytää uudenlainen toimintamalli.

– Emme olisi kumpikaan saavuttaneet näitä tuloksia yksin. Yrityksen ja kansalaisjärjestön vahvuudet yhdistämällä on mahdollista saada hyviä tuloksia aikaan, ja voimme suositella tätä toimintatapaa muillekin, sanovat Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen ja K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Kalateollisuuden tuotantoketjut ovat monimutkaisia, ja niiden jäljittäminen ketjun alimmille portaille on haasteellista.

– Yhteistyö K-ryhmän kanssa on mahdollistanut Planille pääsyn vuoropuheluun thaimaalaisten kalateollisuusalan yritysten ja heidän työntekijöidensä kanssa. On todella hienoa, että paikalliset yritykset ovat halunneet olla mukana parantamassa lasten oikeuksia omassa toiminnassaan, sanoo Ossi Heinänen.

– Planin paikallisten kumppaneiden ansiosta olemme päässeet edistämään Thaimaan kalateollisuuden vastuullisuutta yhteistyössä tehtaiden ja paikallisten viranomaisten kanssa sekä vierailleet kalastajayhteisöissä, sanoo Matti Kalervo.

Koulun aloittaminen Thaimaassa voi olla siirtotyöläisten lapsille vaikeaa, koska he eivät osaa thain kieltä tai he ovat olleet pitkään poissa koulusta. Perustamissamme oppimiskeskuksissa lapset valmiuksia pyrkiä kouluun Thaimaassa. Kuva: Benjamin Suomela

Yli 1100 lasta sai opetusta oppimiskeskuksissa

Vuosina 2015–2018 tuimme yhdessä K-ryhmän ja kumppaniemme kanssa noin 6000:tta siirtotyöläisperheen jäsentä. Lisäksi koulutimme 34 tavarantoimittajaa sosiaalisen vastuun kysymyksissä. Yhteistyön alussa perustetuissa oppimiskeskuksissa noin 1150 iältään 4–17-vuotiasta lasta sai opetusta paikallisesta kielestä ja taitoja, jotka auttavat heitä siirtymään paikalliseen julkiseen kouluun. Yhteistyön ansiosta julkiseen thaimaalaiseen kouluun pääsi 283 lasta.

Käytännön työssä tärkeässä osassa oli paikallinen kumppanijärjestö Labour Rights Promotion Network Foundation (LPN), joka tuki siirtotyöläisperheitä ja auttoi heitä sopeutumaan Thaimaahan.

”Tärkeä osa työtämme on ollut vaikuttaminen perheisiin jo ennen kuin he lähtevät siirtotyöläisiksi. Olemme kertoneet Kambodzhassa 3500 henkilölle, miten Thaimaahan voi muuttaa turvallisesti, ja antaneet tukea esimerkiksi työllistymisessä ja koulunkäyntiin vaadittavan syntymärekisteröinnin tekemiseen”, sanoo Ossi Heinänen.

Tärkeä osa yhteistyötä olivat tavarantoimittajille järjestetyt sosiaalisen vastuun koulutukset.

”Autoimme tavarantoimittajia ymmärtämään, mistä sosiaalisen vastuun auditoinneissa, kuten käyttämässämme amfori BSCI:ssä, on kyse, ja miten ne auttavat heitä parantamaan tehtaidensa toimintaa ja työntekijöiden työoloja”, sanoo Matti Kalervo.

Tapasimme kolmatta luokkaa käyvät Nidin ja Panyan toissakeväänä Thaimaassa. He kertoivat olevansa onnekkaita, koska he saavat käydä koulua. Nidin mukaan hän perheensä kuudesta lapsesta ainoa, joka on päässyt kouluun. Isommista  sisaruksista  osa  asui  Kambodzhassa,  osa  oli  töissä  kalastusaluksilla. Kuva: Benjamin Suomela

Työ lasten hyväksi jatkuu

Planin ja K-ryhmän yhteistyö on ollut osa Ruotsin kehitysyhteistyöviraston SIDA:n rahoittamaa laajempaa Seas of Change -hanketta Thaimaassa ja Kambodzhassa.

Yhteistyön päättyessä hankkeelle haetaan jatkorahoitusta muun muassa Ruotsin SIDA:lta. Toiminta laajenee myös Myanmariin.

”Tulevina vuosina vaikutamme erityisesti Thaimaan viranomaisiin, jotta siirtotyöläisten lasten oikeus oppia jatkossakin toteutuu”, Ossi Heinänen sanoo.

K-ryhmä etsii jatkuvasti uusia projekteja hankintaketjunsa vastuullisuuden edistämiseksi.

”Vastuullisen hankintaketjun kautta voimme osaltamme vaikuttaa naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen eri puolilla maailmaa. Uusissa projekteissa painotamme erityisesti tyttöjen ja naisten oikeuksien ja mahdollisuuksien edistämistä”, Matti Kalervo sanoo.

Tyttöjen päivä 11.10.2024

Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa

Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.

Anna aineeton lahja
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi