Artikkelit, 24.3.2023

Planin antirasistiset kirjavinkit

Antirasististen kirjojen kansikuvia.

Lukeminen on antirasistinen teko, kun tartut rasismia vastustavaan tai vähemmistöön kuuluvan kirjailijan teokseen. Kirjallisuus auttaa ymmärtämään rasismin monia muotoja ja tarjoaa keinoja purkaa rakenteellista rasismia.

Audre Lorde: Sister Outsider (Kosmos 2022)

Intersektionaalisen feminismin väkevä klassikkoteos on oleellista luettavaa jokaiselle, joka haluaa ymmärtää moniperusteista syrjintää, rakenteellista rasismia ja kansalaisaktivismin historiaa.

Ujuni Ahmed ja Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin (WSOY 2022)

Somaliasta pakolaisena tullut Ujuni Ahmed kertoo vaikuttavasti kokemastaan syrjinnästä ja kasvustaan ihmisoikeusvaikuttajaksi. Viisas kirja pohtii identiteettiä, yhdenvertaisuutta sekä yksilön ja yhteiskunnan vastuuta.

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista (Gummerus 2021)

Terävä, provosoivakin esseekokoelma avaa rakenteellista rasismia ja moniperustaista syrjintää. Vaikka kirja käsittelee erityisesti Britannian rasismin historiaa, se auttaa ymmärtämään myös suomalaisen yhteiskunnan vaiettuja rakenteita.

Candace Carty-Williams: Queenie (WSOY 2021)

Yhtä aikaan hauska ja traaginen lukuromaani kahlitsee sohvannurkkaan, mutta pakottaa myös miettimään rodullistamista ja syrjintää. Valloittava kertoja, pluskokoinen jamaikalais-englantilainen Queenie, herättää sometunnisteet #metoo ja #blacklivesmatter eloon.

Toni Morrison: Toiseuden synty (Tammi 2020)

Edesmenneen nobelistin viisas, pysäyttävä esseekokoelma rasismista. Afrikkalais-amerikkalaisen kirjallisuuden suuri kertoja avaa rodullistamisen ja toiseuttamisen käsitteitä niin omien kokemustensa kuin kirjallisuutensa kautta.

Trevor Noah: Laiton lapsi (Atena 2020)

Eteläafrikkalaisen koomikon omaelämäkerta vilisee hillittömän hauskoja anekdootteja, mutta se on myös viiltävä kuvaus lapsuudesta ja nuoruudesta apartheidin aikana. Noahia ei olisi saanut olla edes olemassa, koska hänen äitinsä oli musta ja isänsä valkoinen.

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen (WSOY 2022)

Booker-palkittu romaani kutoo upean mosaiikin 12 ihmisen elämäntarinoista. Arkisen kauniista ja kivuliaista kokemuksista koostuu kuvaus yhteenkuuluvuudesta ja ulkopuolisuudesta, vallasta, yhteiskuntaluokasta, syrjinnästä ja rasismista nyky-Britanniassa.

Tommy Orange: Ei enää mitään (Aula 2020)

Hitiksi noussut esikoisromaani kuvaa Yhdysvaltojen alkuperäiskansojen asemaa nykypäivänä. Runollisessa ja rankassa teoksessa useat kertojanäänet valottavat Kaliforniassa elävien urbaanien intiaanien arkea ja suhdetta syrjinnän ja väkivallan täyteiseen historiaansa.

Akwaeke Emezi: Rakas Senthuran – mustan hengen muistelmat (Kosmos 2023)

Nigerialaistaustaisen kirjailijan ja videotaiteilijan kirjeistä koostuva muistelmateos tarkastelee pysäyttävästi identiteetin ja sukupuolen rakentumista, sidoksia ihmisten välillä sekä igbo-kansan kulttuuria.

Tinashe Williamson: Nuoren antirasistin käsikirja (Otava 2022)

Miten rasismista tulisi puhua lasten ja nuorten kanssa? Käytännönläheinen, innostavasti kuvitettu opas tarjoaa eväät aiheesta keskustelemiseen ja antirasistiseen toimintaan.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi