Artikkelit, 26.3.2019

Plan on pelastanut Mosambikissa satoja ihmisiä tulvan keskeltä

Plan International aloitti ensimmäisten joukossa etsintä- ja pelastustyön Mosambikin Sofalassa. Hengenpelastajat ovat saaneet hirmumyrsky Idain tuhoalueella turvaan satoja tulvan saartamia ihmisiä, joista monet ovat yksin jääneitä lapsia. Avun tarve on yhä valtava.

Plan International on pelastanut Mosambikissa hirmumyrsky Idain nostattamien tulvien keskeltä yli 800 ihmistä yhdessä paikallisten kumppanijärjestöjensä kanssa. Monet heistä ovat perheestään eroon joutuneita lapsia ja raskaana olevia naisia ja tyttöjä. He olivat pelastautuneet talojen katoille ja puihin, kun vesi oli vallannut heidän kotinsa ja koulunsa.

Plan International oli yksi ensimmäisistä järjestöistä, jotka aloittivat etsintä- ja pelastustoimet hirmumyrskyn runtelemalla alueella Mosambikin Sofalassa. Planin ja kumppanijärjestöjen työntekijät ovat pelastaneet ihmisiä 12-metrisillä moottoriveneillä.

Beiran satamakaupungissa ihmiset ovat pelastautuneet katoille tulvan vallattua talot.

Hengenpelastaja kohtaa syvää hätää

Pelastetut ihmiset ovat päässeet hallituksen ylläpitämiin suojatiloihin, joissa he ovat saaneet ravintoa ja tarvitsemaansa terveydenhoitoa. Monet ovat olleet päiviä ilman ruokaa ja puhdasta vettä ja kokeneet järkyttäviä asioita, joiden käsittelyyn tarvitsevat tukea.

Manito Mavilingue, Plan International Mosambikin yhteisötyöntekijä, on yksi hengenpelastajista.

– Talojensa katoille saarretut ihmiset olivat todella toivottomia. Monet heistä olivat yksinäisiä lapsia. Jotkut olivat nähneet perheenjäsentensä putoavan puista ja rakennuksista ja huuhtoutuvan pois tulvan mukana. Oli selvää, että moni jäi suojatilaan traumatisoituneena, Mavilingua kuvaa näkemäänsä.

Hätämajoituksissa on useita traumatisoituneita lapsia, jotka tarvitsevat psykososiaalista tukea.

Avun tarve on valtava

Plan International jatkaa hätäavun jakamista Mosambikissa, Malawissa ja Zimbabwessa Idai-myrskyn tuhoalueilla. Avun tarve on valtava ja jatkuu vielä pitkään: yksin Mosambikissa myrskyn arvioidaan vaikuttaneen 1,8 miljoonaan ihmiseen, joista 900 000 on lapsia. Ainakin 447 mosambikilaista on vahvistettu kuolleiksi, ja uhriluvun odotetaan nousevan. Yli 70 000 taloa on tuhoutunut.

– Sofalan alue on kärsinyt pahoja tuhoja, ja tilanne on riipaiseva. Tuhannet ihmiset ovat hädässä. Plan International on sitoutunut vastaamaan hätään, ja työskentelemme 24/7 auttaaksemme lapsia ja heidän perheitään, sanoo Plan International Mosambikin maajohtaja Anne Hoff.

Planin työntekijät ovat huolissaan tulvan saartamien ihmisten ravitsemuksesta ja nesteytyksestä sekä vesiteitse leviävien tautien, kuten koleran, kasvavasta riskistä. Mikäli lapsi sairastuu koleraan, hän on vaarassa kuolla kuudessa tunnissa elimistön kuivumiseen. Siksi puhtaan veden, hygieniatarvikkeiden ja ripulilääkkeiden saamisella tuhoalueille on kiire.

Hengenpelastustyön lisäksi Plan on jakanut Mosambikissa telttoja, ruokaa, vettä, vedenpuhdistustabletteja sekä hygienia- ja koulutarvikkeita. Avun perille saaminen on toistaiseksi hidasta ja vaikeaa, sillä useat maantiet ja rautatiet ovat tuhoutuneet ja vesi peittää laajoja alueita.

Haavoittuvimmassa asemassa olevat tytöt huomioitava

Plan on myös ryhtynyt toimiin haavoittuvimmassa asemassa olevien tyttöjen suojelemiseksi hyväksikäytöltä ja väkivallalta.

– Lähes miljoona lasta tarvitsee humanitaarista apua, kuten ruokaa, vettä, lääkkeitä, koulutusta ja suojelua. Sukupuolten epätasa-arvo ja syrjintä tarkoittavat, että teini-ikäiset tytöt, vammaiset lapset ja naimisiin joutuneet tytöt kuuluvat haavoittuvimpaan ryhmään. Heillä on erityisiä tarpeita ja turvallisuushaasteita tällaisissa katastrofeissa. Meidän täytyy varmistaa, että hätäapumme saavuttaa myös heidät, maajohtaja Anne Hoff sanoo.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi