Artikkelit, 29.3.2019

Plan lähettää 80 000 euroa hirmumyrsky Idain uhrien auttamiseksi Mosambikissa

Tuemme hirmumyrsky Idain uhreja Mosambikissa, Malawissa ja Zimbabwessa. Suomalaisten lahjoittajien tuella Plan jakaa hätäapua ja tukee lapsia Mosambikissa, jossa myrsky vaikutti noin miljoonan lapsen elämään. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat teinitytöt.

Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi lähettää suomalaisten lahjoittajien tuella kerätyt 80 000 euroa Mosambikiin hirmumyrsky Idain uhrien auttamiseksi. Plan jakaa lapsille ja heidän perheilleen hätäaputarvikkeita, kuten vedenpuhdistustabletteja, huopia, hygieniapaketteja sekä väliaikaissuojia.

Tulva-alueilla likaisen veden välityksellä tarttuvien tartuntatautien riski kasvaa, ja Mosambikin Beirassa on jo havaittu koleraa.

– Lähes miljoona lasta tarvitsee apua. Yhdessä Mosambikin viranomaisten, paikallisten kumppanijärjestöjen ja muiden humanitaarisen järjestöjen kanssa varmistamme, että lapset saavat tarvitsemaansa tukea ja pääsevät mahdollisimman pian takaisin normaaliin arkeen, humanitaarisen työn ohjelmapäällikkömme Kaisa Huhtela sanoo.  
 

Plan jakaa hyttysverkkoja Mosambikin lisäksi myös Malawissa ja Zimbabwessa. Zimbabwessa jaamme 160 000 hyttysverkkoa Chipingen ja Chimanimanin alueilla yhdessä Global Fundin kanssa.

Plan Internationalin tutkimuksen mukaan teini-ikäiset tytöt ovat yksi suurimmista riskiryhmistä Idain kaltaisten katastrofien iskiessä. Katastrofeissa sukupuoleen perustuvan väkivallan, teiniraskauksien ja lapsiavioliittojen riski kasvaa. Väkivallan riskiä kasvattaa myös se, että kotinsa menettäneet joutuvat majoittumaan täpötäysissä väliaikaismajoituksissa, joissa suuri joukko ihmisiä jakaa pesu- ja käymälätilat.

– Perheet joutuvat koville, kun perustarpeet, kuten ruoka, puhdas vesi ja suoja, vaarantuvat. He ovat valmiita tekemään kaikkensa perheidensä selviämiseksi, ja näissä tilanteissa myös lapsiavioliittojen määrä voi kasvaa. Tytön pakottaminen avioliittoon voi perheille olla viimeinen selviytymiskeino, jonka avulla perheessä on yksi lapsi vähemmän ruokittavana, Huhtela muistuttaa.

Monet pelastamistamme olivat perheitä ja yksin jääneitä lapsia. Katastrofeissa erityisen haavoittuvassa asemassa ovat lapset ja teinitytöt.

Plan International oli yksi ensimmäisistä järjestöistä, jotka aloittivat etsintä- ja pelastustoimet hirmumyrskyn runtelemalla alueella Mosambikin Sofalassa. Monet pelastetuista olivat perheestään eroon joutuneita lapsia ja raskaana olevia naisia ja tyttöjä.

Hätäavun ensimmäisen vaiheen jälkeen keskitymme lastensuojeluun ja turvaamaan lasten koulunkäynnin. Pelkästään Mosambikissa noin 3200 koulua vaurioitui tai tuhoutui, ja monet koulut toimivat tällä hetkellä väliaikaismajoituksina kotinsa menettäneille. Toimitamme Mosambikiin parhaillaan telttoja ja pressuja, joista tehdään väliaikaisia koululuokkia.

– Pyrimme turvaamaan koulunkäynnin jatkumisen nopeasti, koska mahdollisimman normaali arki auttaa toipumaan katastrofin aiheuttamista traumoista. Lisäksi perustamme turvallisia kerhotiloja, joissa myös alle kouluikäiset lapset saavat tukea katastrofista selviytymiseen, Kaisa Huhtela sanoo.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-kuukausilahjoittajana olet tasa-arvon puolustaja ja tyttöjen liittolainen. Kuukausilahjoituksellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Apuamme tarvitaan yhä. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi