Artikkelit, 10.9.2018

Plan International vaatii kuukautisille omaa emojia

Kuukautiset ovat globaali tasa-arvokysymys: moni tyttö joutuu jäämään pois koulusta kuukautisten vuoksi, eikä suojia ole kaikkien saatavilla. Kuukautiset ovat ympäri maailmaa tabu, josta tyttöjen ja naisten on hankala puhua. Emojilla Plan haluaa lisätä avointa keskustelua kuukautisista.

Lastenoikeusjärjestö Plan International kampanjoi kuukautisia kuvaavan emojin saamiseksi Unicode-standardiin ja puhelinten symbolivalikoimaan. Tavoitteena on poistaa kuukautisiin liittyviä tabuja.

– Joka kuukausi sadoilla miljoonilla tytöillä ja naisilla on kuukautiset, joten kyseessä pitäisi olla mitä tavanomaisin ilmiö eikä vaikenemisen ja häpeän aihe, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Suurelle osalle maailman tytöistä ja naisista on epämukavaa puhua kuukautisista. Britanniassa Planin tekemä tuore kyselytutkimus kertoo, että puolet 18–34-vuotiaista brittinaisista kokisi kuukautisista kertomisen helpommaksi, jos käytössä olisi kuukautisemoji. Toistaiseksi tytöt ja naiset joutuvat käyttämään esimerkiksi purkautuvaa tulivuorta tai punaista kukkaa esittävää emojia.

– Emojit ovat oma digitaalinen kielensä, ja kielessä on oltava ilmaisuja asioille, jotka ovat merkittäviä käyttäjien elämässä. Kuukautisemojin puuttuminen voi kertoa osaltaan siitä, että teknologian kehittäjät ovat yleensä miehiä, eivätkä he ole tulleet ajatelleeksi kuukautiskokemusta, sanoo Plan Internationalin digitaalisen kehityksen asiantuntija Nora Lindström.

Plan International keräsi viisi ehdotusta kuukautisemojiksi, ja britti- ja australialaisyleisö äänestivät niistä parhaaksi symbolin, jossa alushousuissa on veripisara. Emojivalikoimaa säätelevä Unicode Consortium ei kuitenkaan hyväksynyt symbolia osaksi Unicode-standardia. Plan ei luovuttanut vaan on esittänyt Unicode Consortiumille uutta vaihtoehtoa, yksinkertaista veripisaraa.

– On harmillista, että realistinen emoji tytöille ja naisille luonnollisesta asiasta torjuttiin. Syntyy vaikutelma, ettei kuukautisista saisi puhua avoimesti emojikielellä. Sen sijaan esimerkiksi oksentamiselle löytyy emoji, ja kakkaemojista on tehty jopa pehmoleluja, Nora Lindström sanoo. 
 

 Tyttöjen voitava käydä koulua kuukautisten aikana

– Emoji voi lisätä avointa puhetta kuukautisista ja olla askel siihen suuntaan, ettei kuukautisia tarvitse enää hävetä ja piilotella. Monessa maassa kuukautiset ovat valtava tabu. Tyttöjä kiusataan kuukautisten vuoksi, ja moni jää pois koulusta siksi, ettei kuukautissuojiin ole varaa tai koulun vessassa on vaarana kohdata seksuaalista ahdistelua, pääsihteeri Ossi Heinänen kuvaa.

Esimerkiksi Ugandassa kolmasosa tytöistä ei mene kouluun kuukautisten aikana. Plan International Suomi vastaa ongelmaan levittämällä nuorille, yhteisöille ja kouluille tietoa kuukautisista, kouluttamalla tyttöjä ja poikia kuukautistasa-arvoa edistäviksi aktivisteiksi, rakentamalla lukollisia vessoja sekä tukemalla nuoria ompelemaan ja myymään kestositeitä.

Plan International Suomi lanseeraa 10. syyskuuta uuden lahjoittamistuotteen, Tyttösponssin. Tyttösponsorit tukevat tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä muun muassa Ugandassa, Etiopiassa, Laosissa ja Mosambikissa. Tyttösponssin avulla tytöt voivat jatkaa koulunkäyntiä, huolehtia kuukautisterveydestään ja tehdä itse omaa kehoaan koskevat päätökset.

Plan International odottaa Unicode Consortiumin päätöstä emojista alkusyksyn aikana. Seuraa asiaa Planin sosiaalisen median kanavissa: Facebook, Twitter, Instagram

Tutustu Tyttösponssiin

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi