Artikkelit, 27.11.2019

Plan avaa Black Fridayna erilaisen jouluikkunan

Plan International Suomi avaa Black Friday -perjantaina 29.11.2019 klo 12 Helsinkiin erilaisen jouluikkunan. Citycenterissä Keskuskadulla sijaitsevassa jouluikkunassa on myös kirjailija Riikka Pulkkisen runo sekä Plan-kummien ja tyttösponsoreiden viestejä lasten oikeuksien merkityksestä. Ikkunan visuaalisen ilmeen on suunnitellut taiteilija Leena Kisonen.

Koulutus on avainasemassa kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen elintason kohentamiseksi. Sen tiellä on kuitenkin monia käytännön esteitä. Maailmanlaajuisesti yli 130 miljoonaa 6–17-vuotiasta tyttöä ei pääse kouluun, usein köyhyyden ja syrjinnän vuoksi. Tyttöjen koulutus olisi kuitenkin yksi parhaista keinoista vähentää köyhyyttä.

Toimme jouluikkunaan esineitä ja asioita, jotka ovat tarpeellisia tyttöjen koulutien mahdollistamiseksi. Esimerkiksi kestokuukautissiteiden ansiosta tytöt voivat käydä koulua myös kuukautisten aikana. Puhtaan veden avulla tyttöjen ei tarvitse oppimisen kustannuksella käyttää tunteja aikaa vedenhakumatkoihin.

– Näin vuoden suurimman kulutusjuhlan aikaan haluamme kiinnittää huomiota siihen, kuinka tärkeää tyttöjen koulutuksen tukeminen on. Laadukkaan peruskoulutuksen saanut tyttö todennäköisesti avioituu ja hankkii lapsia vasta aikuisena, huolehtii omasta ja perheensä terveydestä ja sijoittaa ansionsa perheensä hyväksi. Hän myös tuntee oikeutensa ja pystyy toimimaan niiden toteutumiseksi, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen kertoo.

Erilainen jouluikkuna on osa Plan International Suomen joulukampanjaa, joka herättää ihmisiä kulutusjuhlan keskellä pohtimaan valintoja ja panostamaan aineettomiin ja merkityksellisiin lahjoihin.

– Paras lahja tytölle on koulutus, Heinänen kiteyttää.
 

Riikka Pulkkinen on mukana sanoittamassa koulutuksen tärkeyttä

Jouluikkunassa on erilaisten esineiden lisäksi kirjailija Riikka Pulkkisen ikkunaa varten kirjoittama runo.

”Hän juoksee metsän halki ilo hiuksissaan. Hän avaa oven ja haistaa kirjat: Tiedon ja Tulevaisuuden ja Unelmat sieraimissaan. Hän on onnekas, sillä tänäänkin hän saa oppia kuinka olla itsensä valtias ja vapaa.”

Pulkkiselle kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen koulutus on erityisen tärkeä aihe, ja hän lähti kampanjan tukijaksi mielellään.

– Kirjoitin itse Nalle Puh -päiväkirjaani seitsemänvuotiaana päivää ennen koulun alkua: ”7 VIIKKOA OLEN JO ODOTTANUT ETTÄ PÅÄÄSISIN KOULUUN. LOPPU”, Pulkkinen muistelee.

– Muistan, että koulun aloittaminen avasi maailman pienelle tytölle aivan uudella tavalla. Olen syksyn ajan saanut todistaa samaa tiedonjanon ja oivallusten kukkaan puhkeamista omassa tyttäressäni, joka aloitti esikoulun. Oppimisen oikeus merkitsee aivan kaikkea – ennen muuta vapautta. Siksi tähän kampanjaan osallistuminen tuntui suurelta kunnialta, hän jatkaa.

Näyttävä, 3,6 metriä korkea ja 10 metriä leveä ikkuna on kansainvälisesti tunnustetun taiteilija Leena Kisosen käsialaa.

Radio Helsinki tekee suoran lähetyksen näyteikkunasta avajaispäivänä 29.12. Laura Friman juontaa Radio Helsingin iltapäivälähetyksen suorana paikan päältä kello 13–17 sekä ikkunan edustalla tarjoillaan glögiä kello 12–15.

Lauran vieraina iltapäivän aikana tavataan ja kuullaan:

  • 13.30 Annukka von Kaufmann, Planin ohjelmajohtaja
  • 14.30 Riikka Pulkkinen, kirjailija
  • 15.30 Kasper Strömman, vaikuttaja
  • 16.30 Katja Hintikainen, Planin vaikuttamistyön asiantuntija
     

Planin Jouluikkuna Helsingin keskustassa 29.11.2019–3.1.2020 osoitteessa Citycenter, Keskuskatu 8.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi