Artikkelit, 23.6.2020

Perun unohdettu alue Loreto taistelee koronavirusta vastaan

Koronavirustartuntojen määrä kasvaa nopeasti Latinalaisessa Amerikassa ja Karibianmeren alueella. Perun Loretossa huoli lasten tulevaisuudesta kasvaa, sillä etäopiskelu on vain harvoille mahdollista.

Koronavirustartuntojen määrä kasvaa nopeasti Latinalaisessa Amerikassa ja Karibianmeren alueella. Maailman terveysjärjestö WHO varoitti kesäkuussa, että tilanne uhkaa horjuttaa alueen jo ennestään heikkoja terveydenhuoltojärjestelmiä. Kesäkuun alussa kymmenestä eniten uusia tartuntoja raportoineesta maasta viisi sijaitsi Amerikassa: Brasilia, Yhdysvallat, Peru, Chile ja Meksiko.

Perussa yksi pandemian eniten runtelemista alueista on Loreto. Maan koillisosassa sijaitseva Loreto on Perun alueista laajin, sillä se kattaa maan pinta-alasta jopa 28,7 prosenttia. Loreto sijaitsee Perun Amazonin alueella ja siellä asuu 1 076 937 ihmistä, joista 11,9 prosenttia kuuluu alkuperäiskansoihin. Alue on eristyksissä muusta Perusta ja tarvitsee kiireellistä apua valtiolta ja humanitaarisilta järjestöiltä.

Loreton terveydenhuoltojärjestelmä on ylikuormittunut, sillä maan terveysministeriön mukaan alueella on todettu koronavirukseen liittyen yli 6 000 tartuntaa ja 305 kuolemantapausta (tilanne 7.6.). Alueen johtavan terveysviranomaisen mukaan kuolleita on kuitenkin moninkertaisesti enemmän. Jopa 90 prosenttia terveydenhoitohenkilökunnasta on saanut tartunnan ja ainakin 20 lääkäriä on menehtynyt.
 

Vain harvat voivat osallistua etäopiskeluun

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös Loreton talouteen. Työpaikat ovat kiven alla, ja yhä suurempi osa väestöstä saa hädin tuskin hankittua ruokaa.

Silvia toimii Plan Internationalin vapaaehtoisena Loreton alueella Perussa. Hän on nähnyt pandemian aiheuttamat tuhot omin silmin.

– Perheillä ei ole työtä. He eivät voi ostaa ruokaa eivätkä lääkkeitä, Silvia kertoo.

Kuten monessa muussakin maassa, koulut on suljettu pandemian vuoksi.

– Tiedän olevani onnekas, kun voin seurata ja kerrata oppituntejani verkossa ja ladata materiaaleja sieltä, toteaa 15-vuotias Malory.

Vaikka jotkut lapset voivat Loretossa käydä koulua etänä, useimmat eivät siihen kuitenkaan pysty.

– Lapset eivät voi osallistua etäopetukseen, koska heillä ei ole televisioita tai radioita. He eivät pääse internetiin, eikä kaikissa kodeissa ole edes sähkövaloa, joten koulunkäynti kotoa käsin on mahdotonta, Silvia selittää.

Useimpien teini-ikäisten on käytettävä vanhempiensa matkapuhelimia sen jälkeen, kun kotityöt on tehty. Niinpä lukuvuoden loppuosa uhkaa mennä monilta ohi. Tilanne on erityisen hankala tytöille.
 

Terveydenhuoltojärjestelmä romahduksen partaalla

Loreton alueen pääkaupungissa Iquitosissa sijaitsevat kaksi sairaalaa ovat tupaten täynnä.

– Ruumishuoneen kapasiteetti riittää kahdesta neljään polttohautaukseen päivässä. Eilen ja tänään on tuotu yli kahdeksan ruumista. Se on kaksi kertaa enemmän kuin ruumishuoneella pystytään hoitamaan, kertoo Loreton kuvernööri Elisban Ochoa Sosa.

Siksi monet kuolevat kotona.

– Lääkärit eivät voi tehdä kotikäyntejä perheiden luo, ja vaikka ihmiset pääsisivätkin sairaalaan, heitä ei aina voida hoitaa, koska terveydenhuoltojärjestelmä on romahduksen partaalla, Silvia sanoo.

Työn puute pahentaa ongelmaa. Ihmiset ovat nälkäisiä ja heikkoja. Kun siihen lisää koronaviruksen aiheuttaman taudin ja ylikuormittuneen julkisen terveydenhuoltojärjestelmän, tilanne on hengenvaarallinen.

– Alueen tietyissä osissa ihmiset ovat jo pystyttämässä valkoisia lippuja. Se on heidän avunhuutonsa, jotta he saisivat ruokaa. Totuus on toivoton, koska tunnemme sen omassa kehossamme, Silvia sanoo.

Kaupungista tai muilta alueilta palaavat ihmiset ovat alkuperäiskansoille erityinen riski, sillä he saattavat saada matkoillaan koronavirustartunnan ja tuoda sen mukanaan kotiseudulleen. Toinen riskitekijä on ruoka- ja lääkelahjoitukset. Näitä elintärkeitä lahjoituksia kuljetetaan veneillä, joiden hygieniataso ei aina täytä vähimmäisvaatimuksia.

Alkuperäiskansan edustaja Regner Flores Cariajano haluaa saada alueelle koronavirustestejä.

– Emme halua muuttua hautausmaaksi. Älkää antako meidän kuolla näin, Cariajano vetoaa.

Osa terveydenhuoltohenkilökunnasta on jättänyt työnsä tartunnan pelossa, koska suojavarusteita tai hoitosuunnitelmia ei ole. Arviolta parikymmentä alkuperäiskansojen yhteisöä on altistunut koronavirukselle sen jälkeen, kun niiden alueella todettiin 11 tartuntaa. Se kasvattaa riskiä vaikeasti hoidettavaan yleisinfektioon.
 

Plan toimittaa alueelle suojavarusteita ja parantaa hygieniaa

Näistä haasteista huolimatta Plan International on reagoinut Loreton koronavirusahdinkoon tukemalla terveydenhuoltoa ja koulutusta, jakamalla raha-avustuksia sekä edistämällä hygieniaa ja saniteettia. Toimitamme terveydenhuoltohenkilökunnalle suojavarusteita ja lähetämme Family Plan Bonus ohjelman puitteissa raha-avustuksia 466 perheelle, jotka ovat ostaneet niillä ruokaa, koulutarvikkeita ja lääkkeitä.

Plan on hankkinut 25 kaiutinta asennettavaksi 25 yhteisöön, joissa lapsilla ja nuorilla ei ole pääsyä etäopetukseen. Lisäksi Loreton tiimi levittää tärkeää tietoa tärkeistä hygieniatavoista, virukselta suojautumisesta sekä seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista.

Kanadan hallituksen rahoittamassa hankkeessa toimitamme suojavarusteita 26 terveydenhoitolaitokselle. Osana hanketta jaamme myös valistusmateriaaleja ja hygieniatuotteita sekä asennamme käsienpesupisteitä. Hankkeeseen sisältyy myös viestintäkampanja, jossa pyritään edistämään hygieniaan liittyviä tapoja, ehkäisemään väkivaltaa ja valistamaan ihmisiä lisääntymis- ja seksuaaliterveydestä koronaviruspandemian yhteydessä.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi