Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt. Mikäli et löytänyt etsimääsi, tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota yhteyttä.
Pastori saarnaa sukupuolten tasa-arvon ilosanomaa
Muutamme Ugandassa ahtaita sukupuolirooleja ja edistämme positiivista maskuliinisuutta yhdessä poikien ja miesten kanssa. Uskonnolliset johtajat ovat tärkeässä roolissa asenteiden muuttamisessa. Johtava pastori Noah Akocom Onyum on yksi heistä.
On rauhallinen aamupäivä pienessä Apacin kaupungissa Pohjois-Ugandassa. Moottoripyörät ja autot sujahtelevat kaupungin päätiellä.
Pienen sivukujan päässä on sisäpiha ja siellä kirkko, jonka rakennus- ja remontointityöt ovat vielä osittain kesken. Iso joukko teini-ikäisiä ja vanhempia nuoria tyttöjä ja poikia kulkee kohti kirkkoa.
Kirkossa on alkamassa Planin ja kumppanijärjestöjen järjestämä seksuaalikasvatusoppitunti lähiseutujen nuorille ja nuorille aikuisille.
Osana seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävää työtä teemme Ugandassa työtä haitallisten sukupuoliroolien murtamiseksi. Edistämme positiivista maskuliinisuutta yhdessä poikien ja miesten kanssa. Pojat ja miehet ovat tärkeässä roolissa tasa-arvon ja tyttöjen oikeuksien edistämisessä. Toisaalta he ovat itse sukupuoliroolien ja odotusten kahlitsemia, ja tasa-arvoisesta yhteiskunnasta hyötyvät kaikki.
Uskonnolliset johtajat ovat Ugandassa yhteisöjen mielipidejohtajia. Siksi heillä on suuri mahdollisuus vaikuttaa nuorten asenteisiin. Apacin alueen seurakunnan johtaja, pastori Noah Akocom Onyum on yksi uskonnollisista johtajista, joiden kanssa teemme yhteistyötä.
Kirkot ovat tärkeitä paikkoja nuorten kokoontumisille, ja niin myös Noahin johtaman seurakunnan kirkko. Noah on tyytyväinen, että nuoret osallistuvat sankoin joukoin oppitunneille ja voi tarjota tilan tähän käyttöön.
Seksuaalikasvatusoppitunnit ovat hyviä paikkoja puhua myös sukupuolirooleista ja tasa-arvosta.
”Perinteisesti miehet ovat käyttäneet täällä valtaa naisiin, eivätkä miehet esimerkiksi ole tehneet kotitöitä. Tyttöjen ääntä ei ole päästetty kuuluviin, eikä tytöillä ole ollut mahdollisuutta päättää itse, kenen kanssa menevät naimisiin”, Noah kertoo.
”Myös omat ajatukseni olivat ennen tällaisia.”
Oma esimerkki on tärkeä
Noahin johtamaan seurakuntaan kuuluu lähes sata paikallista lähialueen kirkkoa ja yli 14 000 seurakunnan jäsentä. Noah keskustelee muiden pastorien kanssa, jotka vievät viestiä eteenpäin yhteisöissään. Hän myös puhuu positiivisesta maskuliinisuudesta erilaisissa kirkollisissa tilaisuuksissa.
Tärkeintä on kuitenkin saada nuoret, etenkin pojat ja miehet, itse mukaan tasa-arvotyöhön.
Henkilökohtainen kokemus ja oma esimerkki ovat tärkeäitä muutoksen aikaansaamisessa. Työskentely Planin ja sukupuolinormien kanssa on vaikuttanut suuresti Noahiin itseensä. Hänellä on kuusi nyt jo aikuista lasta.
”Kasvoin itse köyhässä perheessä ja näin huonoa esimerkkiä siitä, miten isäni kohteli sekä äitiäni että äitipuoltani. Hän määräili, ja jos määräyksiä ei noudatettu, hän käytti väkivaltaa.”
Noah kertoo ajatelleensa pitkään sukupuolirooleista ja miesten ja naisten asemasta ahtaasti. Monissa yhteisöissä on esimerkiksi ajateltu, että kotityöt ja lastenhoito ovat vain naisten vastuulla ja miehillä on auktoriteettiasema perheen päätöksistä. Jos näin ei ole, perheessä ajatellaan olevan jotakin vialla.
Kun Noah aloitti yhteistyön Planin kanssa, hän alkoi nähdä asiat uudessa valossa.
Nyt Noah kokee itse olevansa muuttunut mies. Aiemmin hän ei esimerkiksi osannut puhua tyttäriensä kanssa kuukautisista. Nyt se onnistuu.
”Jaamme myös vaimoni kanssa kaikki kotityöt ja voimme keskustella aivan kaikesta, kuten terveyteen liittyvistä asioista.”
Jokaista tarvitaan muutokseen
Noah kertoo, että syvään iskostuneiden asenteiden ja normien muuttaminen ei ole helppoa. Mutta muutosta tapahtuu, kun kaikki ovat mukana muutoksessa. Vaikutukset leviävät esimerkkien kautta pikkuhiljaa.
Monet alueen miehet pitävät nyt kotitöitä arvossa ja ovat läsnäolevia perheenisiä. Isät osaavat keskustella kuukautisista tyttäriensä kanssa, ja tytöt uskaltavat pyytää heiltä kuukautissiteitä. Tytöt voivat toteuttaa vapaasti itseään ja päättää omista asioistaan.
Seksuaalikasvatusoppitunneilla, joita esimerkiksi Noahin kirkossa järjestetään, käsitellään ehkäisyä, murrosikää ja seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen liittyviä kysymyksiä. Nuoret voivat keskustella näihin aiheisiin liittyvistä kysymyksistä avoimesti.
”Häpeän poistaminen on olennaista. On tärkeää, että nuoret eivät tule tahtomattaan liian nuorena raskaaksi, mutta on myös tärkeää, että jos näin käy, he uskaltavat puhua asiasta vanhemmilleen, jotta he saavat asianmukaista terveydenhuoltoa.”
Tilaa uutiskirjeemme
Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työmme tuloksista sekä muista uutisista, jotka liittyvät tyttöjen oikeuksiin.
Anna tänä jouluna lahjaksi turvaa ja toivoa
Joka kuudes lapsi maailmassa elää konfliktialueella. Lahjoittamalla autat rakentamaan turvallisempaa tulevaisuutta siellä, missä elämä horjuu perustuksiaan myöten.
Anna aineeton lahjaTytöt samalle viivalle
Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.
Tule mukaanVaikuta vapaaehtoisena
Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Ryhdy vapaaehtoiseksi