Artikkelit, 5.5.2020

”Pandemia on saanut kaikki huolestumaan perheensä puolesta”

Itätimorilainen Etelfina, 17, ei pääse kouluun eikä myymään äitinsä kanssa vihanneksia torille. Myös tyttöjen lisääntynyt turvattomuus huolettaa.

17-vuotias Etelfina asuu syrjäisessä kylässä Ainaron alueella Itä-Timorissa. Koronapandemialla on ollut valtava vaikutus Etelfinan jokapäiväiseen elämään, erityisesti hänen koulunkäyntiinsä. Se on saanut hänet pelkäämään tulevaisuutensa puolesta.

– Kun virus saavutti Itä-Timorin, koulut suljettiin, ja kaikki on pysähtynyt. Tällaista ei ole tapahtunut sen jälkeen, kun maamme itsenäistyi yli kymmenen vuotta sitten. Pandemia on saanut kaikki huolestumaan perheensä ja itsensä puolesta, Efelfina sanoo.

Etelfina on maanviljelijäperheen vanhin tytär, ja hänen vastuullaan on huolehtia nuoremmista sisaruksista ja tehdä kotityöt koulun jälkeen. Lisäksi hän auttaa vanhempiaan tilan töissä, kuten rikkakasvien kitkemisessä, maniokin ja bataatin korjuussa sekä sikojen ja kanojen hoidossa.

Etelfina yrittää opiskella kotona koulun ollessa kiinni, mutta se ei ole helppoa.

– Koulumme on ollut suljettuna yli viikon, enkä tiedä, milloin se avataan uudelleen, hän kertoo.

– Kotona opiskelu ei ole helppoa varsinkaan täällä maaseudulla. Kaupunkilaiset voivat hyödyntää opiskelussaan televisiota ja internetiä, mutta maaseutuyhteisöissä ei usein ole niihin tarvittavaa sähköä ja teknologiaa. Niinpä nuorten on hankala käyttää televisiota tai sosiaalista mediaa oppimisen apuna.
 

Tyttöjen turvattomuus kasvaa

Kaikki julkinen toiminta on rajoitettua, ja Etelfina perheineen alkaa huolestua. Perheen tilanne mietityttää Etelfinaa, sillä heidän toimeentulonsa riippuu torimyynnistä.

– Käyn koulua joka viikko maanantaista perjantaihin, mutta lauantaisin keräämme vanhempieni kanssa pelloilta maniokkia ja bataattia. Sunnuntaiaamuisin äitini ja minä myymme niitä paikallisella torilla, sillä tori on auki vain sunnuntaisin. Koronapandemian takia emme ole kuitenkaan enää voineet myydä vihanneksiamme torilla. Ulkona liikkuminen on kiellettyä, ja satomme on mennyt pilalle, kun ketään ei ole ollut sitä ostamassa eikä meillä ole ollut paikkaa sen myymiseen.

Uutiset muista maista, joissa kuolleisuus on paljon korkeampi, saavat monet pelokkaiksi.

Etelfinan vanhemmat osaavat onneksi rauhoitella häntä ja siskoja, mutta tytöt kaipaavat ystäviään ja ovat huolissaan terveydestään.

– Paikkojen sulkeminen saa monen muun tytön tapaan myös minun oloni turvattomaksi. Tyttöjen on vaikeaa hankkia kuukautissuojia ja hygieniatuotteita. Lisäksi terveyspalveluiden saatavuus on huono, kun kaikkialla keskitytään muiden asioiden sijaan vain koronatilanteeseen, Etelfina toteaa.

– Olen kuitenkin osallistunut Plan Internationalin järjestämiin koulutustilaisuuksiin, jotta oppisin seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyvistä oikeuksistani ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta. Koulutus on opettanut minua suojelemaan itseäni, joten nyt osaan olla yhteydessä viranomaisiin, mikäli kohtaan väkivaltaa. Olen nyt luottavaisempi siitä, että pystyn suojelemaan itseäni.

Mitä Etelfina haluaa sanoa muille tytöille koronapandemian aikana?

– Pitäkää huolta kehostanne tänä vaikeana aikana ja kertokaa vanhemmillenne, jos kohtaatte minkäänlaista hyväksikäyttöä tai jos esimerkiksi huomaatte naapurinne, perheenjäsenenne, sukulaisenne tai muun henkilön käyttäyvän epäasiallisesti.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi