Artikkelit, 24.3.2022

Paluu kouluun pakomatkan jälkeen

Ukrainalainen tyttö koulureppu selässään Moldovassa.

Ukrainasta pakenevat lapset joutuvat luopumaan kotinsa ja ystäviensä lisäksi myös koulunkäynnistä. Plan auttaa pakolaislapsia jatkamaan koulunkäyntiään Moldovassa, Romaniassa ja Puolassa.

Ukrainan sodan alkamisen jälkeen 75 000 lasta on joutunut joka päivä pakolaisiksi. Tämä tarkoittaa, että lähes joka sekunti yksi lapsi joutuu pakolaiseksi Ukrainassa. YK:n mukaan jo yli 1,5 miljoonaa lasta on paennut maasta.

Ennen sotaa Ukrainassa asui noin 6,84 miljoonaa kouluikäistä lasta. Heistä suuren osan koulunkäynti on nyt keskeytynyt. Arviolta yli 400 koulua on vahingoittunut tai tuhoutunut sodassa.

”Ukrainan sota on keskeyttänyt jo kokonaisen sukupolven koulunkäynnin. Lapsille kouluun paluu on kuitenkin erittäin tärkeää, sillä se lisää turvallisuutta ja pitää yllä arkirutiineja vieraassa maassa”, sanoo Plan Internationalin humanitaarisen työn asiantuntija Emilia Sorrentino.

Koulutarvikkeet auttavat koulutielle

Koko ajan kasvava määrä pakolaislapsia aloittaa nyt uudelleen koulunkäyntiään Moldovassa, Romaniassa ja Puolassa. Plan työskentelee paikallisten järjestöjen ja viranomaisten kanssa ja tukee lapsia koulunkäynnin jatkamisessa.

Osana ukrainalaisten lasten tukea olemme esimerkiksi jakaneet 500 koulureppua pakolaislapsille Moldovassa. Planin jakamat koulupakkaukset ovat sisältäneet myös hygieniatuotteita sekä koulutarvikkeita, kuten vihkoja ja kyniä. Isolla osalla pakolaislapsista ei ole mukanaan tarvittavia välineitä koulunkäyntiin, joten koulutarvikkeille on suuri tarve. Näin lapset voivat aloittaa koulunkäyntinsä paikallisissa kouluissa.

Koulunkäynnistä myös psykologisia hyötyjä

Moldovan pääkaupungissa Chisinaussa jo noin 397 ukrainalaista pakolaislasta on jo palannut kouluun. Sodan jatkuessa luvut todennäköisesti kasvavat.

”Pakolaislapset ovat kokeneet kotimaassaan käsittämätöntä tuhoa eivätkä he tiedä, milloin näkevät taas perheensä, ystävänsä ja kotinsa. Tämä kaikki vaarantaa lasten terveyden, turvallisuuden ja psykososiaalisen hyvinvoinnin. Koulussa käymisellä on merkittäviä psykologisia hyötyjä”, Emilia Sorrentino sanoo.

“Lapset saavat koulusta myös ruokaa ja terveydenhoitoa. Lisäksi etenkin koulua käyvillä tytöillä on pienempi riski kokea seksuaalista hyväksikäyttöä tai joutua ihmiskaupan uhriksi.”

Autamme Ukrainan lapsia

Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta. Suurin osa pakoon lähteneistä on lapsia ja naisia.

Monet pakolaislapsista ovat joutuneet kokemaan järkyttäviä asioita ja tarvitsevat turvaa sekä psykososiaalista tukea. Yhdessä kumppanijärjestöjemme kanssa autamme sotaa pakenevia lapsia ja heidän perheitään.

Näin autamme:

  • Tarjoamme Ukrainan pakolaisille hätäapua Puolassa, Romaniassa ja Moldovassa.
  • Vahvistamme lastensuojelua pakolaiskeskuksissa ja perustamme niihin turvallisia tiloja, joissa lapset saavat olla lapsia, levätä ja leikkiä.
  • Olemme mukana varmistamassa, että pakolaiset saavat suojaa, vettä, ruokaa ja perustarvikkeita.
  • Tuemme lasten paluuta takaisin kouluun.

Lue lisää >

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi