Artikkelit, 18.4.2019

OAJ ja Plan haastavat kaikki Suomen koulut ilmastotekoon

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja lastenoikeusjärjestö Plan International haastavat kaikki Suomen koulut tekemään oman ilmastotekonsa. Teko voi olla esimerkiksi ruokahävikitön päivä tai mielipidekirjoitus lehdessä, kunhan se on vaikuttava. Parhaat teot palkitaan. 

Ilmastotekokilpailuun voivat osallistua kaikki lapset ja nuoret yhdessä opettajansa kanssa varhaiskasvatuksesta aina toisen asteen ja korkea-asteen oppilaitoksiin. Ilmastoteko on konkreettinen teko ilmaston puolesta tai sitoumus tehdä sellainen. Kilpailuaikaa on 25. lokakuuta asti.

– Nuoret ovat esimerkillisesti vaatineet päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sanoo Planin vaikuttamistyön johtaja Karoliina Tikka.

– Lisäksi kaikille tarvitaan tietoa ja tapoja yhdistää ilmastoteot omaan arkeen ja osallistua ilmastokeskusteluun. Siksi on tärkeää, että koulut käsittelevät aktiivisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja hillintää.
 

Ilmastokilpailu on osa Girls Takeover -tempausta

Koulujen ilmastotekokilpailu on osa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Girls Takeover -tempausta, joka järjestetään YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta. Kolmatta kertaa järjestettävässä tempauksessa tytöt ympäri maailmaa astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin. Tempauksen teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos.

Paikkansa yhdeksi päiväksi luovuttaa myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. Hänen paikkansa valtaa Plan International Suomen lastenhallituksen jäsen, Peppi Tenkanen, 15.

– OAJ lähtee mukaan, koska se omalta osaltaan haluaa kannustaa kouluja ja oppilaitoksia käsittelemään ilmastokysymyksiä ja kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. Arvokasvatus tässä asiassa on tärkeää ja aloitettava jo lapsista, Olli Luukkainen sanoo.
 

Planin lastenhallituksen jäsen Peppi Tenkanen, 15, valtaa päiväksi OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen paikan kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta. Kuva: Veikko Somerpuro

Ilmastonmuutos uhkaa tyttöjen oikeuksia

Plan haluaa Girls Takeover -tempauksella kiinnittää huomion tyttöjen asemaan ja oikeuksiin eri puolilla maailmaa ja innostaa ihmisiä toimimaan tyttöjen oikeuksien puolesta. Tempauksen teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos, sillä se vaikuttaa eniten heikoimmassa asemassa oleviin, kuten kehittyvissä maissa asuviin tyttöihin.  Tempauksen tavoitteena on kannustaa Suomea ja suomalaisia, myös kouluja, toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

 – Ilmastonmuutos näkyy jo nyt, mutta se vain voimistuu meidän elinaikanamme. Girls Takeoverin avulla voimme lähettää viestin, että nuoret vaativat puheiden sijaan tekoja, sanoo Peppi Tenkanen.

Hän toivoo, että OAJ:n valtauksen ansiosta koulut kiinnostuisivat ilmastonmuutoksen torjumisesta.

– Minusta on tärkeää, että kouluissa saa puolueetonta tietoa ilmastonmuutoksesta ja että kouluissa keskustellaan siitä, miten ilmastonmuutokseen voi vaikuttaa.

Tenkanen toivoo myös, että tempaus nostaisi keskusteluun ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen oikeuksiin ja sen, miten Suomi voi tukea tyttöjen oikeuksien toteutumista.

– Ilmastonmuutos aiheuttaa kehittyvissä maissa kriisioloja, jolloin ihmisoikeudet jäävät monen kohdalla toteutumatta. Erityisen paljon heikentyy nuorten tyttöjen asema, ja tytöt ovat aiempaa herkemmin vaarassa joutua lapsiavioliittoihin tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi, Tenkanen sanoo.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi