Artikkelit, 12.9.2022

”Nyt pystyn elättämään perheeni”

Mosambikilainen tyttö seisoo rakennuksen edessä pinkissä paidassa.

Mosambikilainen Benilda, 20, oli vähällä joutua alaikäisenä naimisiin. Planin tuella hän sai estettyä avioliittonsa ja pystyy nyt elättämään itsensä yrittäjänä.

Kun mosambikilainen Benilda, 20, oli koulussa 10. luokalla, hän sai tietää, että hänen isoäitinsä oli löytänyt hänelle aviopuolisoksi samassa kylässä asuvan miehen.

”Miehellä oli paljon lehmiä, ja hän oli luvannut jonkun niistä isoäidilleni palkinnoksi avioliitosta. Onnekseni isoäitini liittyi Planin keskusteluryhmään, jossa hänelle kerrottiin varhaisen avioliiton vaaroista.”

Inhambanen alueella asuva Benilda oli päättänyt, ettei menisi naimisiin ennen kuin pystyy elättämään itsensä ja perheensä.

Köyhyys on yksi suurimmista syistä varhaisille avioliitoille matalan tulotason maissa. 48 prosenttia mosambikilaisista tytöistä joutuu alaikäisenä naimisiin. Varhaisten avioliittojen määrään vaikuttaa myös tiedonpuute seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista. Varhaiset ja ei-toivotut raskaudet estävät tyttöjä käymästä kouluaan loppuun ja saamasta itselleen ammattia, jonka avulla heistä tulisi taloudellisesti riippumattomia.

Omat tulot tuovat turvaa

Vältyttyään varhaiselta avioliitolta Benilda kävi koulunsa loppuun Planin tuella. Hän pääsi mukaan Planin kurssille, jolla opeteltiin valmistamaan kestokuukautissuojia. Koulutuksen jälkeen hän on saanut tuloja valmistamalla ja myymällä siteitä.

”Käytän tulojani muun muassa matkakuluihin, hygieniatarvikkeisiin ja isoäitini lääkkeisiin. En tienaa paljon, mutta kuitenkin tarpeeksi elättääkseni itseäni ja perheenjäseniäni. Eikä minun tarvitse ajatella naimisiinmenoa.”

Benilda

Plan tukee tyttöjä ja nuoria naisia Mosambikissa tarjoamalla koulutusta sekä tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Lisäksi autamme tyttöjä saamaan taloudellista turvaa. Työmme ehkäisee varhaisia avioliittoja ja ei-toivottuja raskauksia, tukee tyttöjen itseluottamusta ja auttaa nuoria työllistymään koulun jälkeen.

Benilda etsii parhaillaan työ- ja jatko-opiskelupaikkaa.

”Tavoitteeni on, että minusta tulee jonain päivänä poliisi.”

Koulutus = jokaisen tytön oikeus

Jokaisella on oikeus käydä koulua, oppia ja tehdä omaa tulevaisuuttaan koskevat päätökset itse. Silti yli 130 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun.

Yhdessä tukijoidemme kanssa puramme esteitä tyttöjen koulutuksen tieltä ja tuemme nuorten naisten työllisyyttä ja toimeentuloa. Planin tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tuet kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta.

Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työstämme tasa-arvon edistämiseksi sekä muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Kuukausilahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity tyttöjen säännölliseksi tukijaksi jo tänään.

eduskuntatilaisuudesta helmikuulta! Missä Joukko poliitikkoja pitää "samaa mieltä" -kylttejä käsissään Planin tilaisuudessa eduskunnassa.
Kannanotot, 24.5.2023

Järjestöt: Ulkopolitiikan tasa-arvostrategia veisi Suomen tasa-arvon kärkimaiden joukkoon

Seuraavassa hallitusohjelmassa Suomen on sitouduttava siihen, että sukupuolten tasa-arvoa vahvistetaan ulkopolitiikassa entisestään.
Piirroskuva, jossa kuukautisside ja kuukautisverta.
Blogit, 19.5.2023

Kuuden tonnin menkat

Kuukautisköyhyys on globaali ongelma, jolla on vakavia vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin ja toimeentuloon. Suomen on korkea aika puuttua kuukautisköyhyyteen, kirjoittaa Sari Hälinen.
Joukko lapsia seisoo ringissä.
Blogit, 19.5.2023

Myrskyt koettelevat eniten lapsia

Tuhoisat myrskyt koettelevat rajusti lapsia. Lasten, erityisesti tyttöjen ja pakolaisten, pelastamisen ja suojelun tulee olla prioriteetti.