Artikkelit, 12.9.2022

”Nyt pystyn elättämään perheeni”

Mosambikilainen tyttö seisoo rakennuksen edessä pinkissä paidassa.

Mosambikilainen Benilda, 20, oli vähällä joutua alaikäisenä naimisiin. Planin tuella hän sai estettyä avioliittonsa ja pystyy nyt elättämään itsensä yrittäjänä.

Kun mosambikilainen Benilda, 20, oli koulussa 10. luokalla, hän sai tietää, että hänen isoäitinsä oli löytänyt hänelle aviopuolisoksi samassa kylässä asuvan miehen.

”Miehellä oli paljon lehmiä, ja hän oli luvannut jonkun niistä isoäidilleni palkinnoksi avioliitosta. Onnekseni isoäitini liittyi Planin keskusteluryhmään, jossa hänelle kerrottiin varhaisen avioliiton vaaroista.”

Inhambanen alueella asuva Benilda oli päättänyt, ettei menisi naimisiin ennen kuin pystyy elättämään itsensä ja perheensä.

Köyhyys on yksi suurimmista syistä varhaisille avioliitoille matalan tulotason maissa. 48 prosenttia mosambikilaisista tytöistä joutuu alaikäisenä naimisiin. Varhaisten avioliittojen määrään vaikuttaa myös tiedonpuute seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista. Varhaiset ja ei-toivotut raskaudet estävät tyttöjä käymästä kouluaan loppuun ja saamasta itselleen ammattia, jonka avulla heistä tulisi taloudellisesti riippumattomia.

Omat tulot tuovat turvaa

Vältyttyään varhaiselta avioliitolta Benilda kävi koulunsa loppuun Planin tuella. Hän pääsi mukaan Planin kurssille, jolla opeteltiin valmistamaan kestokuukautissuojia. Koulutuksen jälkeen hän on saanut tuloja valmistamalla ja myymällä siteitä.

”Käytän tulojani muun muassa matkakuluihin, hygieniatarvikkeisiin ja isoäitini lääkkeisiin. En tienaa paljon, mutta kuitenkin tarpeeksi elättääkseni itseäni ja perheenjäseniäni. Eikä minun tarvitse ajatella naimisiinmenoa.”

Benilda

Plan tukee tyttöjä ja nuoria naisia Mosambikissa tarjoamalla koulutusta sekä tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Lisäksi autamme tyttöjä saamaan taloudellista turvaa. Työmme ehkäisee varhaisia avioliittoja ja ei-toivottuja raskauksia, tukee tyttöjen itseluottamusta ja auttaa nuoria työllistymään koulun jälkeen.

Benilda etsii parhaillaan työ- ja jatko-opiskelupaikkaa.

”Tavoitteeni on, että minusta tulee jonain päivänä poliisi.”

Koulutus = jokaisen tytön oikeus

Jokaisella on oikeus käydä koulua, oppia ja tehdä omaa tulevaisuuttaan koskevat päätökset itse. Silti yli 130 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun.

Yhdessä tukijoidemme kanssa puramme esteitä tyttöjen koulutuksen tieltä ja tuemme nuorten naisten työllisyyttä ja toimeentuloa. Planin tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tuet kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta.

Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työstämme tasa-arvon edistämiseksi sekä muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Kuukausilahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity tyttöjen säännölliseksi tukijaksi jo tänään.

Planin pääsihteeri Ossi Heinänen ja joukko päättäjiä eduskunnassa #tyttöjenpuolella-kyltit käsissään.
Mediatiedotteet, 25.11.2023

Kriisit ja konfliktit lisäävät naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa – Gazaan tarvitaan pysyvä tulitauko

Aseelliset konfliktit kärjistävät sukupuolittunutta väkivaltaa ja lisäävät naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä. Eduskunnan tyttöjen oikeudet ja kehitys -ryhmä kantaa huolta käynnissä olevien kriisien vaikutuksista erityisesti tyttöihin ja nuoriin naisiin. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä ryhmä nostaa esille erityisesti Gazan tilanteen.
Malilainen Aminata istuu koulukirjoja sylissään.
Artikkelit, 24.11.2023

”Kouluruoka auttaa minua jatkamaan opiskelua”

Jokaisella lapsella on oikeus käydä koulua. Tuemme lasten koulunkäyntiä järjestämällä kouluruokailuja Malissa, missä monen lapsen koulutie on katkennut nälän ja köyhyyden takia.
Opettaja Mari Karttunen ja lapsen oikeuksien lähettiläs Elina Ahonen tutkivat karttapalloa koululuokassa.
Artikkelit, 20.11.2023

Globaalikasvatus tuo lapsen oikeudet oppitunneille

Planin globaalikasvatustoiminta saa oppilaat pohtimaan lapsen oikeuksia ympäri Suomen. Planin lapsen oikeuksien lähettiläs Elina Ahonen pitää Lapsen oikeuksien kymppi -oppitunteja Jyväskylässä.