Artikkelit, 12.9.2022

”Nyt pystyn elättämään perheeni”

Mosambikilainen tyttö seisoo rakennuksen edessä pinkissä paidassa.

Mosambikilainen Benilda, 20, oli vähällä joutua alaikäisenä naimisiin. Planin tuella hän sai estettyä avioliittonsa ja pystyy nyt elättämään itsensä yrittäjänä.

Kun mosambikilainen Benilda, 20, oli koulussa 10. luokalla, hän sai tietää, että hänen isoäitinsä oli löytänyt hänelle aviopuolisoksi samassa kylässä asuvan miehen.

”Miehellä oli paljon lehmiä, ja hän oli luvannut jonkun niistä isoäidilleni palkinnoksi avioliitosta. Onnekseni isoäitini liittyi Planin keskusteluryhmään, jossa hänelle kerrottiin varhaisen avioliiton vaaroista.”

Inhambanen alueella asuva Benilda oli päättänyt, ettei menisi naimisiin ennen kuin pystyy elättämään itsensä ja perheensä.

Köyhyys on yksi suurimmista syistä varhaisille avioliitoille matalan tulotason maissa. 48 prosenttia mosambikilaisista tytöistä joutuu alaikäisenä naimisiin. Varhaisten avioliittojen määrään vaikuttaa myös tiedonpuute seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista. Varhaiset ja ei-toivotut raskaudet estävät tyttöjä käymästä kouluaan loppuun ja saamasta itselleen ammattia, jonka avulla heistä tulisi taloudellisesti riippumattomia.

Omat tulot tuovat turvaa

Vältyttyään varhaiselta avioliitolta Benilda kävi koulunsa loppuun Planin tuella. Hän pääsi mukaan Planin kurssille, jolla opeteltiin valmistamaan kestokuukautissuojia. Koulutuksen jälkeen hän on saanut tuloja valmistamalla ja myymällä siteitä.

”Käytän tulojani muun muassa matkakuluihin, hygieniatarvikkeisiin ja isoäitini lääkkeisiin. En tienaa paljon, mutta kuitenkin tarpeeksi elättääkseni itseäni ja perheenjäseniäni. Eikä minun tarvitse ajatella naimisiinmenoa.”

Benilda

Plan tukee tyttöjä ja nuoria naisia Mosambikissa tarjoamalla koulutusta sekä tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Lisäksi autamme tyttöjä saamaan taloudellista turvaa. Työmme ehkäisee varhaisia avioliittoja ja ei-toivottuja raskauksia, tukee tyttöjen itseluottamusta ja auttaa nuoria työllistymään koulun jälkeen.

Benilda etsii parhaillaan työ- ja jatko-opiskelupaikkaa.

”Tavoitteeni on, että minusta tulee jonain päivänä poliisi.”

Koulutus = jokaisen tytön oikeus

Jokaisella on oikeus käydä koulua, oppia ja tehdä omaa tulevaisuuttaan koskevat päätökset itse. Silti yli 130 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun.

Yhdessä tukijoidemme kanssa puramme esteitä tyttöjen koulutuksen tieltä ja tuemme nuorten naisten työllisyyttä ja toimeentuloa. Planin tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tuet kuukausilahjoituksellasi tyttöjen koulutusta.

Tule tyttösponssiksi alk. 10 €/kk >

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa tasa-arvotyöstämme ja muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

Tue tasa-arvoa kuukausilahjoittajana

Tule tyttöjen ja tasa-arvon puolelle.

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Ryhtymällä tyttösponssiksi edistät tyttöjen koulutusta sekä autat torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista

Nenäpäivä-artistit yhdessä Nenäpäivä-lähetyksen lavalla.
Artikkelit, 24.5.2024

Uusi Nenäpäivä lanseerataan syksyllä

Nenäpäivä-säätiö on sopinut yhteistyöstä uuden mediakumppanin kanssa ja aloittanut konseptiuudistuksen. Uudesta Nenäpäivästä tiedotetaan lisää syksyllä. 
Plan International
Kannanotot, 24.5.2024

Lausunto sukuelinten silpomisen rangaistavuuden selkeyttämistä koskevasta HE-luonnoksesta 

Lausuntopyyntö naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen ja sen valmistelun rangaistavuuden selkeyttämistä, tapon syyteoikeuden vanhentumista ja lapsensurman kumoamista koskevasta HE-luonnoksesta.
Plan International Suomi vaatii välitöntä ja pysyvää tulitaukoa Gazaan.
Kannanotot, 23.5.2024

Hyvät pääministeri Petteri Orpo ja ulkoministeri Elina Valtonen

Järjestöt vetoavat pääministeri Orpoon ja ulkoministeri Valtoseen tulitauon saamiseksi Gazaan. ”Nyt on viimeinen hetki toimia.”