Artikkelit, 12.9.2022

”Nyt pystyn elättämään perheeni”

Mosambikilainen tyttö seisoo rakennuksen edessä pinkissä paidassa.

Mosambikilainen Benilda, 20, oli vähällä joutua alaikäisenä naimisiin. Planin tuella hän sai estettyä avioliittonsa ja pystyy nyt elättämään itsensä yrittäjänä.

Kun mosambikilainen Benilda, 20, oli koulussa 10. luokalla, hän sai tietää, että hänen isoäitinsä oli löytänyt hänelle aviopuolisoksi samassa kylässä asuvan miehen.

”Miehellä oli paljon lehmiä, ja hän oli luvannut jonkun niistä isoäidilleni palkinnoksi avioliitosta. Onnekseni isoäitini liittyi Planin keskusteluryhmään, jossa hänelle kerrottiin varhaisen avioliiton vaaroista.”

Inhambanen alueella asuva Benilda oli päättänyt, ettei menisi naimisiin ennen kuin pystyy elättämään itsensä ja perheensä.

Köyhyys on yksi suurimmista syistä varhaisille avioliitoille matalan tulotason maissa. 48 prosenttia mosambikilaisista tytöistä joutuu alaikäisenä naimisiin. Varhaisten avioliittojen määrään vaikuttaa myös tiedonpuute seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksista. Varhaiset ja ei-toivotut raskaudet estävät tyttöjä käymästä kouluaan loppuun ja saamasta itselleen ammattia, jonka avulla heistä tulisi taloudellisesti riippumattomia.

Omat tulot tuovat turvaa

Vältyttyään varhaiselta avioliitolta Benilda kävi koulunsa loppuun Planin tuella. Hän pääsi mukaan Planin kurssille, jolla opeteltiin valmistamaan kestokuukautissuojia. Koulutuksen jälkeen hän on saanut tuloja valmistamalla ja myymällä siteitä.

”Käytän tulojani muun muassa matkakuluihin, hygieniatarvikkeisiin ja isoäitini lääkkeisiin. En tienaa paljon, mutta kuitenkin tarpeeksi elättääkseni itseäni ja perheenjäseniäni. Eikä minun tarvitse ajatella naimisiinmenoa.”

Plan tukee tyttöjä ja nuoria naisia Mosambikissa tarjoamalla koulutusta sekä tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Lisäksi autamme tyttöjä saamaan taloudellista turvaa. Työmme ehkäisee varhaisia avioliittoja ja ei-toivottuja raskauksia, tukee tyttöjen itseluottamusta ja auttaa nuoria työllistymään koulun jälkeen.

Benilda etsii parhaillaan työ- ja jatko-opiskelupaikkaa.

”Tavoitteeni on, että minusta tulee jonain päivänä poliisi.”

Tyttöjen koulutus = maailman paras sijoitus

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11. lokakuuta. Vuonna 2022 tyttöjen päivän teemamme on tytöt ja talous.   

Tytöillä on edelleen poikia heikommat mahdollisuudet kouluttautua ja päästä työelämään. Tyttöjen ja naisten tekemä työ jää liian usein palkattomaksi ja näkymättömäksi. Tasa-arvon toteutumattomuuden hinta on kova tytöille ja heidän yhteisöilleen sekä maailmantaloudelle.    

Haluamme maailman, jossa jokainen pystyy toteuttamaan mahdollisuuksiaan sukupuolesta huolimatta. Siksi tuemme tyttöjä ja nuoria naisia kouluttautumaan, työllistymään ja hallitsemaan omaa talouttaan. Sijoitus tyttöjen koulutukseen ja tasa-arvoon on sijoitus parempaan tulevaisuuteen.  

Tule tyttösponssiksi >  

Lue lisää tyttöjen päivästä > 

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana kuulet ensimmäisten joukossa työstämme tasa-arvon edistämiseksi sekä muista ajankohtaisista tyttöjen oikeuksiin liittyvistä uutisista.

tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet tyttöjen liittolainen ja tasa-arvon puolustaja. Kuukausilahjoituksellasi varmistat, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle.

Liity tyttöjen säännölliseksi tukijaksi jo tänään.

Planin nuoria kansanedustajien kanssa yhteiskuvassa, Planin Tulevaisuussanomat-lehden etusivuja käsissään.
Blogit, 22.9.2022

Nuoret kertoivat kansanedustajille, miltä ilmastokriisi voisi näyttää vuonna 2052

Tarvitsemme kykyä kuvitella erilaisia tulevaisuuksia, mutta myös tekoja ja toimintaa, kirjoittaa nuorten toiminnan koordinaattorimme Tiina Salola.
Kuusi Planin #GirlsTakeover-nuorta poseeraa sillalla aurinkoisessa säässä.

Nuoret valtaavat talouden johtopaikat Planin #GirlsTakeover-tempauksessa

Suomessa nuoret valtaavat tänä vuonna valtiovarainministerin, Helsingin pormestarin sekä Talouselämän, Stora Enson, LähiTapiolan ja PwC:n johtajien paikat.
Ugandalainen Veronica.
Artikkelit, 14.9.2022

”Saamani koulutus auttoi minua suunnattomasti” 

Ugandalainen Veronica löysi ammatin ja toimeentulon Planin innovaatiotyöpajan kautta.