Artikkelit, 2.6.2022

”Nyt on minun vuoroni auttaa muita” 

Malawilainen Thoko.

Malawilainen Thoko sai käytyä koulunsa loppuun Plan-kumminsa tuella. Nyt entisestä kummilapsesta on tullut terveydenhoidon ammattilainen.

Planin entinen kummilapsi Thoko kasvoi viisilapsisen perheen vanhimpana lapsena Malawin keskiosassa. Köyhän perheen tyttö sai käytyä koulunsa loppuun Plan-kumminsa tuella. 21-vuotias Thoko työskentelee nyt terveysministeriössä.

”Olen roolimalli yhteisöni tytöille. Haluan näyttää heille, että he pystyvät samaan kuin minäkin. Voin auttaa tyttöjä voimaantumaan, aivan kuten minuakin on autettu”, Thoko sanoo.

Thoko ymmärtää hyvin, millainen vaikutus köyhyydellä on perheiden elämään. Hänen vanhempansa tekivät paljon töitä saadakseen ruokittua lapsensa. Usein vanhemmat eivät olleet kotona, joten Thokon tehtävä oli huolehtia nuoremmista sisaruksistaan.

Itsevarmuutta Planin kerhosta

Perheen vaikeuksista huolimatta Thoko oli ahkera opiskelija ja pärjäsi hyvin koulussa. Hän osallistui myös innokkaasti koulun muuhun toimintaan. Thoko liittyi vuonna 2015 Planin perustamaan lasten oikeuksien kerhoon, joka toimi hänen koulussaan.

”Kummilapsena olin jo aiemmin tutustunut Planiin, sillä Plan tuki koulutustani ja auttoi opiskeluun liittyvissä hankinnoissa. Lisäksi vanhempani saivat koulutusta pienen yritystoiminnan aloittamiseen”, Thoko kertoo.

Lasten oikeuksien kerhossa Thokon itsevarmuus kasvoi. Hän toimi kerhossa vertaiskouluttajana ja jakoi tietoa etenkin sukupuoleen perustuvasta väkivallasta ja seksuaaliterveydestä ja -oikeuksista. Thoko osallistui myös Planin järjestämiin tapaamisiin ja työpajoihin, joissa Plan tuki tyttöjen voimaantumista.

Plan-Kummina muutat maailmaa. Lue lisää >

Terveydenhoidon ammattilaiseksi

Kun Thoko sai käytyä koulunsa loppuun, hän sai työpaikan terveysministeriöstä. Hän tekee terveystarkastuksia ja on yhteisössään tunnettu lasten oikeuksien puolustaja ja nuorten seksuaaliterveysoikeuksien edistäjä.

”Haluan tavoittaa etenkin yhteisöni nuoria äitejä sekä muita nuoria ja jakaa heille tietoa seksuaaliterveydestä.”

Thoko on myös vieraillut nuorten kerhoissa ja kouluissa puhumassa kulttuurisista perinteistä ja tavoista, jotka mahdollistavat sukupuolittuneen väkivallan jatkumisen.

”Olen onnellinen työssäni. Uskon, että olen inspiroinut monia tyttöjä käymään ahkerasti koulua.”

Tuloillaan Thoko pystyy auttamaan taloudellisesti myös sisaruksiaan ja perheenjäseniään. Hän on kiitollinen Planille ja kummilleen saamastaan tuesta.

”Plan ja kummini eivät tukeneet minua pelkästään lapsena, vaan sain apua siihen asti, kunnes kasvoin aikuiseksi. Tuella oli minulle suuri merkitys, ja nyt voin itse auttaa muita yhteisössäni.”

Plan-kummina muutat maailmaa

Kummina voit muuttaa lapsen ja koko hänen yhteisönsä elämän pysyvästi. Plan-kummit tukevat kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia poistamalla köyhyyttä ja edistämällä lasten yhtäläisiä mahdollisuuksia käydä koulua ja kasvaa turvassa.

Lue lisää >

Tyttösponssi

Tyttösponssina varmistat kuukausilahjoituksellasi, että tytöt eivät jää sukupuolensa takia taka-alalle. Liity nyt alkaen 10 €/kk.
Tule tyttösponssiksi

Ryhdy kummiksi

Plan-kummina parannat kummilapsesi ja koko hänen yhteisönsä elämää.
Lue lisää

Vaikuta aktivistina

Edistä oikeudenmukaista ja tasa-arvoista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.
Tule mukaan
Neljä tyttöä on nostanut kätensä toistensa hartioille ja hymyilee leveästi. Taustalla on vaalean sininen taivas ja pilven hattaroita.
Artikkelit, 31.12.2023

10 hyvää uutista tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon puolustajille

Tällä artikkelilla on hyvän mielen takuu. Lue 10 hyvää uutista tyttöjen oikeuksista ja tasa-arvosta. Haluatko liittyä tasa-arvon puolustajaksi? Tule Planin tyttösponssiksi!
Kambodzalainen 10-vuotias Len Sokha ja hänen paras ystävänsä istuvat koulunsa kirjastossa. Edessään tytöillä on avonainen kirja. Tyttöjen takana näkyy kirjahylly, pullollaan lasten oppikirjoja.
Mediatiedotteet, 18.12.2023

Vinkit jouluun: Planin uusi aineettomien lahjojen kauppa on auki

Aineettomat lahjat ovat merkityksellinen tapa muistaa läheistä. Tänä jouluna lahjoissa korostuvat tasa-arvo ja humanitaarisissa kriiseissä auttaminen.
Guatemalalainen tyttö hymyilee kameralle.

Climate Change and Girls’ Education: Barriers, Gender Norms and Pathways to Resilience

Ilmastonmuutos vaarantaa vakavasti tyttöjen oikeuden käydä koulua eri puolilla maailmaa, Planin uusi raportti osoittaa. Raportti…