Artikkelit, 4.6.2018

Nuoret vaativat poliitikoilta vastuuta

Keniassa nuoret seuraavat työmme ansiosta, että paikallispoliitikkojen lupaamat koulut ja päiväkodit rakennetaan.

Kerroimme yhteisöjen jäsenille paikallispolitiikasta ja poliitikkojen tehtävistä, kuten budjetin toteutuksesta.

Kwalen kunnassa Keniassa joki tulvii joka vuosi. Aiemmin tulvat katkaisivat kyläläisten pääsyn sairaalaan ja kouluun.

– Huomasimme suunnitelmista, että joen yli oli jo aikoja sitten luvattu rakentaa silta, mutta sitä ei kuulunut. Menimme paikallispoliitikkojen luo kysymään, miksi siltaa ei ole rakennettu. Nyt silta on rakennettu, kertoo Kingweden nuorisoryhmä.

Kenia muutti vuonna 2010 perustuslakiaan, mikä lisäsi kuntien valtaa päättää kunnallispolitiikkaan kuuluvista asioista. Osana Kenian vallan hajauttamista paikallistasolle työskentelimme syksystä 2014 syksyyn 2017 Kwalen ja Tharakan kunnissa parantamassa nuorten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa paikallispolitiikkaan. Työtämme rahoitti Euroopan unioni.
 

Nuorille tietoa paikallispolitiikasta ja budjetoinnista

Koulutimme nuoria johtajia siitä, miten paikallispolitiikka ja budjetointi toimivat, miten päätöksistä voi saada tietoa ja miten niiden toteutumista paikallistasolla voi valvoa. Nuorisojohtajat jakoivat tietoa edelleen 4000 nuorelle.

– Opimme, kuinka seurata budjetointia ja saada johtajat vastuuseen suunniteltujen hankkeiden toteuttamisesta. Saimme esimerkiksi selville, että rakennuttaja oli vaihtanut lupaamansa metalliset osat puisiin päiväkodin vessassa. Kutsuimme yhteisöjohtajat koolle ja vaadimme metallisia osia takaisin. Nyt lasten on turvallista käyttää rakennusta, Kingweden nuorisoryhmä kertoo koulutuksen hyödyistä.

Kerroimme myös yhteisöjen jäsenille paikallispolitiikasta ja siitä, kuinka poliitikkojen tehtävä on toteuttaa budjettia ja sitä kautta palvella yhteisöjä. Työmme tavoitti 11 200 ihmistä. Kun työn alussa 30 prosenttia kyläläistä kertoi, että paikallispalvelut olivat laadukkaita ja vastasivat kyläläisten tarpeisiin, hankkeen lopuksi osuus oli noussut 49 prosenttiin.

Poliitikot arvostavat nuoria vaikuttajia

Koulutimme paikallispoliitikkoja hyvästä hallinnosta ja tasa-arvosta. Myös heidän suhtautumisensa nuoriin vaikuttajiin muuttui.

– Olemme tyytyväisiä nuorten osallistumisesta. Olin yllättynyt, miten paljon ja tarkasti nuoret politiikkaa tunsivat. Meidän pitää jatkossa huomioida nämä nuoret, sanoi koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta vastaavan komitean puheenjohtaja Yama.

Osana hanketta paransimme kuntien verkkosivuja ja niiltä saatavaa tietoa poliittisista päätöksistä. Loimme yhdessä paikallisen kumppanimme African Institute for Health and Developmentin kanssa sivuille nettijärjestelmän, jonka kautta kyläläiset voivat kertoa tarpeistaan sekä antaa palautetta julkisten hankkeiden ja palveluiden toteutumisesta.

Kolmivuotisen hankkeemme puolessa välissä selvisi, että paikallisviranomaisten taloushallinnossa oli puutteita, eivätkä he olleet toimittaneet kuitteja kaikista työhömme liittyvistä hankinnoista. Epäselvä raportointi koski noin kahta prosenttia koko hankkeen kokonaisbudjetista. Puutuimme väärinkäytöksiin, eikä niitä enää ilmennyt hankkeen lopussa.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi