Artikkelit, 29.12.2020

Naismekaanikot vaativat tasa-arvoa Guineassa

Teninké ja N’Mahawa eivät halua odottaa toimettomina tasa-arvoa. Mekaanikoksi opiskelevat guinealaisnaiset rohkaisevat naisia luottamaan itseensä ja tekemään päätöksiä itsenäisesti.

Sukupuolten epätasa-arvo on yksi polttavimmista kysymyksistä työelämässä. Guineassa naisilla on merkittävästi heikommat mahdollisuudet päästä työmarkkinoille kuin miehillä. Jos he saavatkin töitä, he saavat usein pienempää palkkaa kuin miehet eivätkä etene urallaan samassa tahdissa.

Teninké ja hänen 25-vuotias ystävänsä N’Mahawa opiskelevat teknistä alaa tukemassamme ammatillisessa oppimiskeskuksessa. Tarkoituksena on antaa nuorille ja erityisesti naisille eväät taloudelliseen pärjäämiseen. Vaikka tekninen ala nähdään yleensä miehisenä, nämä kaksi nuorta naista rikkovat rajoja ja taistelevat tasa-arvon puolesta työelämässä.

Tekniikka on aina kiinnostanut Teninkéä, ja aineen opiskelu on ollut yksi hänen tavoitteistaan.

– On harhaluulo, etteivät naiset muka pystyisi samaan kuin miehet. Minun unelmaani on päihittää miehet, ja uskon myös yltäväni siihen, Teninké sanoo.

N’Mahawa päätti kouluttautua mekaanikoksi, kun isä yritti pakottaa hänet naimisiin.

– Ammatinvalinta ei ollut alussa helppoa. Yritin kaksi kertaa turhaan päästä läpi koulun loppukokeista, ja silloin isäni päätti etsiä minulle aviomiehen. Sanoin hänelle, ettei naimisiinmeno ratkaise minun ongelmaani. Päätin muuttaa asumaan enoni luo Conakryyn. Eräänä päivänä huomasin tämän teknisen ammattioppilaitoksen. Näin Teninkén opiskelemassa siellä, ja juuri hän kannusti minua opiskelemaan tähän ammattiin, N’Mahawa kertoo.
 

Sukupuolten tasa-arvo vaatii laajoja toimia

Plan International pyrkii vähentämään sukupuolten eriarvoisuutta Guineassa niin työelämässä, kodeissa kuin koko yhteiskunnassa. Toimia tarvitaan useilla tahoilla: on haastettava nykyiset yhteiskunnalliset näkemykset ja sukupuolinormit, lisättävä naisten toimeentulomahdollisuuksia ja edistettävä oikeus- ja koulutusjärjestelmän muutoksia.

Erityisen tärkeitä ovat toimet, jotka parantavat naisten päätöksentekovaltaa kotona, sekä lait, jotka mahdollistavat naisille omaisuuden kartuttamisen ja vahvistavat heidän omistusoikeuttaan.

Teninké ja N’Mahawa ovat muutoksen eturintamassa. Työpaikallaan he ovat jo niittäneet kehuja parhaimpina mekaanikkoina, joita asiakkaat ovat tavanneet.

– Näiden nuorten naisten työn laatu on ollut todella vaikuttavaa. He ovat ahkeria, kohteliaita ja erittäin ammattitaitoisia. Tavattuani heidät ensimmäisen kerran olen aina halunnut heidät korjaamaan autoni. He ovat niin taitavia, että he ovat houkutelleet monia asiakkaita kilpailevista huoltamoista, Teninkén ja N’Mahawan tyytyväisiin asiakkaisiin lukeutuva Mohamed kertoo.

– Heidän kauttaan olen oivaltanut, että naiset pystyvät parempaan kuin miehet, jos vain saavat siihen mahdollisuuden. Olen vakuuttunut siitä, että kun naiset saavat kaikkialla maailmassa oikeuden päättää itse elämästään, se on yksi avaintekijöistä, joilla voidaan ratkaista tämän vuosisadan haasteet, Mohamed toteaa.
 

Tasa-arvo on kaiken työmme ytimessä

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen on Plan Internationalin toiminnan ytimessä. Kaikkien kehitysyhteistyöohjelmiemme ja -hankkeidemme tavoitteena on tyttöjen ja naisten voimaannuttaminen. Osa hankkeistamme edistää naisten yhteiskunnallista vaikutusvaltaa ja heidän koulutustaan johtaviin asemiin tulevaisuudessa.

– Rohkaisen naiskollegoitani luottamaan itseensä ja tekemään päätöksensä itsenäisesti, sillä epäitsenäinen nainen on miesten määräysvallassa. Sitä ei pidä hyväksyä. Meidän ei pidä enää joutua odottamaan tasa-arvoa kymmentä vuotta. Meidän on toimittava nyt, Teninké kehottaa.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi