Artikkelit, 29.6.2023

Naiset kutovat itselleen lisätuloja Laosissa

Laosilainen Sipheng valmistelee lankarullia isojen kangaspuiden äärellä.

Kudontaryhmissä naiset tekevät kaikkea pyyhkeistä hameisiin. Tuloilla he voivat elättää perheitään ja ylläpitää paikallisia käsityöperinteitä.

Kun kahden lapsen äidin Siphengin, 28, kotiseudulle Bokeon alueella Laosissa rakennettiin pato, hän joutui perheensä kanssa muuttamaan uuteen paikkaan. Siellä perheellä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi maata viljellä riisiä. Sipheng alkoi myydä kutomiaan tekstiilejä, jotta saisi elätettyä perheensä ja maksettua lastensa koulunkäynnin.

Nyt Sipheng kuuluu Planin ja paikallisen yhteistyökumppanin järjestämään naisten kudontaryhmään. Mukana on 16 naista, jotka valmistavat erilaisia tekstiilejä aina pyyhkeistä hameisiin. Valmiita tekstiilituotteita myymällä he saavat lisätuloja itselleen ja perheelleen.

”Ryhmä on loistava mahdollisuus ylläpitää käsityöperinteitä ja samalla auttaa ryhmän jäseniä ansaitsemaan lisätuloja elämiskustannusten kattamiseksi. Esimerkiksi olen itse ansainnut 1–1,5 miljoonaa Laosin kipiä (noin 50–80 euroa) kahden viikon kudontatyöstä.”

Huivin tekemiseen Siphengiltä kuluu yksi kokonainen työpäivä.

Tuotteita laidasta laitaan

Lisätulojen ansiosta Siphengin perhe on voinut hankkia maata riisinviljelyyn, mistä perhe saa nyt tarpeeksi tuloja elämiseen. Sipheng on silti halunnut jatkaa kudontaryhmässä, jossa hän toimii nyt vetäjänä.

”Ryhmän jäseniltä menee yhdestä viiteen päivään yhden tuotteen valmistamiseen, hieman mallista ja kuviosta riippuen. Yksinkertaisen käsipyyhkeen tekee päivässä, mutta monimutkaiseen perinteiseen laosilaiseen hameeseen (sinhiin) menee viisi päivää”, Sipheng kertoo.

Yhdestä käsipyyhkeen myymisestä tuottoa tulee 20 000 kipiä (1 euro), hameesta 300 000 kipiä (16 euroa).

Yksittäisiä asiakkaita ja isoja juhlallisuuksia

Siphengin valmistelemia lankarullia.

Siphengin mukaan ryhmä on myös kehittänyt naisten kutomistaitoja entistä paremmiksi. Naiset tapaavat kerran kuussa, ja tapaamisissa he jakavat tietouttaan ja kokemuksiaan, saavat uutta tietoa alasta sekä tukevat toisiaan tarpeiden mukaan.

Tällä hetkellä ryhmän jäsenet kutovat kukin kotona omilla kangaspuillaan. He myyvät tuotteita sekä suoraan yksittäisille asiakkaille että erilaisissa paikallisissa perinnejuhlatilaisuuksissa.

”Yleensä järjestämme tapaamisen, jos saamme esimerkiksi jonkun erityistilauksen asiakkailtamme. Meidän pitää myös valmistautua ja valmistaa tuotteita yhdessä ennen juhlatilaisuuksia.”

Sipheng kertoo, että hanke on vahvistanut koko ryhmän kudontataitoja.

”Olen esimerkiksi saanut lisää tietoja ja taitoja kuvioiden tekemiseen, langan rullaamiseen ja monikuteisella sukkulalla kutomiseen.”

Tavoitteena taloudellinen kestävyys

Sipheng esittelee valmistelemiensa tekstiilien laatua Laosin hallituksen edustajalle.

Koko ryhmä on kehunut yhteisen tekemisen hyötyjä. He kuitenkin odottavat vieläkin laajempia yhteyksiä paikallisiin ja kansallisiin markkinoihin sekä lisäkoulutuksia, jotta ryhmä voisi itse jatkaa toimintaansa ja edistää perinnekäsitöiden tekemistä ja säilymistä myös Planin hankkeen päättymisen jälkeen.

Sipheng pelkää, että monet perinnekäsityöt ja tietyt kangaskuviot häviävät kokonaan, mikäli ryhmä ei pysty parantamaan tuotteiden laatua ja monipuolisuutta, kehittämään ryhmän hallintoa sekä saamaan toiminnastaan taloudellisesti täysin kestävää.

”Pelkään, että meillä ei välttämättä vielä ole tarpeeksi varmoja tulonlähteitä jatkaa ryhmämme toimintaa”, Sipheng sanoo.

Kiinnitämmekin ryhmän tukemisessa huomiota nimenomaan siihen, että ryhmän toiminnasta muodostuu mahdollisimman itsenäistä ja kestävää.

Edistämme naisten kudontaryhmien toimintaa Laosissa EU:n, Suomen ulkoministeriön ja suomalaisten lahjoittajien tuella.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi