Artikkelit, 3.4.2020

Näin kerrot lapselle koronasta

Pahin pandemia vuosikymmeniin uhkaa ihmisiä ympäri maailmaa. Lapsille se voi olla erityisen pelottava ja ahdistava kokemus. Kokosimme kahdeksan vinkkiä, joiden avulla lapselle voi kertoa koronapandemiasta ja auttaa häntä tuntemaan olonsa turvalliseksi.

Kerro lapselle, että kaikki tunteet ovat sallittuja

Lapset voivat reagoida eri tavoin kriiseihin. Kerro lapselle, ettei hän ole yksin. Mitä tahansa hän tunteekin, se on täysin normaalia ja hyväksyttävää.

Voit sanoa esimerkiksi: ”Ymmärrän hyvin, miten huolissasi olet. Se, mitä sanot, on todella ymmärrettävää. Se mitä nyt tapahtuu, on pelottavaa, mutta sinä olet turvassa.”

Rauhoita lasta ja vahvista hänen turvallisuuden tunnettaan

Lasten esittämät kysymykset liittyvät usein tarpeeseen saada kuulla, että he ovat turvassa. On tärkeää, että lapset uskaltavat nostaa esiin kysymyksiä tai asioita, jotka heitä huolettavat. Rohkaise lasta puhumaan avoimesti häntä huolettavista asioista. Vastaa kysymyksiin rehellisesti ja anna lapselle juuri niin paljon tietoa, kuin hän tarvitsee kokeakseen olonsa turvalliseksi. Kerro lapselle, että monet ihmiset, kuten lääkärit, hoitajat ja tutkijat, työskentelevät nyt kovasti pitääkseen ihmiset turvassa. Kerro, että myös koronarokotetta kehitetään.

Traumaattiset tapahtumat voivat saada lapsen kokemaan olonsa haavoittuvaksi ja synnyttää pelon, että jotain voi tapahtua myös hänelle. Lasta voi huolestuttaa, että koronavirus tarttuu hänen perheeseensä.

Kun aikuiset tuntevat olonsa tarpeeksi turvalliseksi, myös lasten on helpompi kokea turvallisuutta. Voit kertoa, että tähän asti koronavirus ei ole ollut lainkaan vaarallinen kovin monelle lapselle. Kerro myös, että suurin osa koronavirukseen sairastuvista sairastuu hyvin lievästi, sairastuneet saavat hoitoa apua ja valtaosa paranee.

Voit sanoa esimerkiksi: ”Monet ihmiset työskentelevät nyt kovasti varmistaakseen, että me olemme turvassa, ja minä luotan heihin.”

Varmista, että lapsi osaa suojautua koronatartunnalta

Kerro lapselle hygienian tärkeydestä ja siitä, miten covid-19-tartunnalta voi suojautua. Varmistaaksesi, että lapsi pesee käsiään saippualla ja vedellä riittävän kauan (ainakin 20 sekuntia), keksi hauska laulu, jota hän voi laulaa käsienpesun yhteydessä. Hyviä lauluja ovat esimerkiksi Paljon onnea vaan tai Aakkoslaulu.

Kehota lasta laskemaan kymmeneen käsidesin käyttämisen jälkeen, jotta aine ehtii varmasti kuivua. Varmista, että lapsi osaa yskiä tai niistää kyynärvarteen ja pesee aina kätensä sen jälkeen.

Kerro lapselle koronaan liittyviä faktoja

Kerro lapselle, että virus on näkymätön ja voi tarttua kiinni ihmiskehoon. Virus ei kuitenkaan voi itse liikkua vaan tarvitsee ihmisten apua siirtyäkseen ihmiseen. Siksi helpoin keino välttää covid-19-tartunta on välttää koskemasta paikkoihin, joissa virusta voi olla, ja pysytellä turvavälin päässä muista ihmisistä. Neuvo lasta myös välttämään kasvojen koskettelua ja pitämään kätensä hyvin puhtaina. Jos lapsi kysyy oireista, kerro hänelle yleisimmät oireet, mutta muistuta, että jokainen flunssa ei ole koronavirusta.

Voit sanoa esimerkiksi: ”Opimme joka päivä lisää koronaviruksesta ja siltä suojautumisesta, ja se auttaa meitä pysymään turvassa.”

Auta lasta ymmärtämään, että hän tai muut lapset eivät jää yksin

Kriisit yhdistävät ihmisiä. Perheillä, naapureilla, pelastustyöntekijöillä ja viranomaisilla on kaikilla mahdollisuuksia ja osaamista auttaa muita. Kerro lapselle, ettei hän jää yksin, vaikka tilanne pahenisi.

Kerro lapselle avustusjärjestöistä ja muista järjestöistä, jotka auttavat ja tukevat avun tarpeessa olevia ihmisiä. Muistuta, että maailmassa on paljon hyvyyttä. Aina kun voit, jaa lapselle uutisista tai muualta löytämiäsi tarinoita siitä, miten ihmiset auttavat toisiaan.

Tue lasta löytämään tapoja auttaa

Kysy lapselta, miten hän voisi auttaa muita ympärillänne. Kun rohkaiset lasta auttamaan, hän voi ymmärtää, että hän voi itsekin vaikuttaa.

Pesemällä kädet, yskimällä hihaan tai nenäliinaan ja pitämällä julkisilla paikoilla etäisyyttä muihin ihmisiin lapset tekevät jotain todella arvokasta: he suojelevat haavoittuvampia ihmisiä sairastumasta.

Lasta voi myös rohkaista kirjoittamaan kirjeitä ikäihmisille tai eristyksessä olevalle naapurille tai vaikka järjestämään säännöllisiä videopuheluita iäkkäiden läheisten kanssa.

Säilytä ilo, spontaanius ja hauskuus arjessa

Kun koulut ovat kiinni ja ihmisiä kannustetaan eristäytymään, lapset tulevat helposti levottomiksi. Ulkoilkaa raittiissa ilmassa ja auringossa. Käy lapsen kanssa päivittäin kävelyllä lähipuistossa tai kävele korttelin ympäri ja muistuta lasta siitä, että on tärkeää pitää etäisyyttä muihin ihmisiin. Liikunta edistää sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia. Voitte myös istuttaa kasveja pihalla tai parvekkeella tai piirtää ikkunasta tai parvekkeelta avautuman maiseman.

Jos pysyttelette sisätiloissa, keksi päivittäin jokin haaste, yllätys tai peli, jota lapsi osaa odottaa. Järjestä säännöllisiä videokeskusteluja perheen ja koulukavereiden kanssa varmistaaksesi, että lapsen verkostot säilyvät. Vanhemmat lapset voivat nauttia päiväkirjan pitämisestä tai voitte vaikka yhdessä pitää kaunista ja hienosti koristeltua päiväkirjaa.

Onneksemme elämme aikaa, jolloin lähes kaikki löytyy netistä. Kokeile virtuaalista museokierrosta tai vieraile virtuaalisesti maailman upeimmissa puistoissa, gallerioissa ja eläintarhoissa. Kuuntele podcasteja, opi joogaa tai kokeile uusia tanssiliikkeitä!

Muista kuitenkin, ettei sinun tarvitse aina pitää lasta kiireisenä tai oppimassa uusia asioita. Tylsyys voi ruokkia luovuutta ja uuden löytämistä. Oppia voi monella tavalla ja parhaat tavat ovat usein niitä, jotka lapsi löytää omin päin.

Muista myös rutiinit

Epävarmoina aikoina rutiinit ovat lapselle hyväksi. Pidä kiinni nukkumaanmenoajasta, ateriarytmistä, peseytymisestä sekä leikkiaikaa ja kotitöitä koskevista säännöistä niin pitkälle kuin mahdollista.

Tarkoituksenmukaisuus ja rutiinit voivat auttaa sekä aikuisia että lapsia välttämään stressiä ja ahdistusta. Toisaalta on myös hyväksyttävä, että lapsen tavanomaisista aikatauluista kiinni pitäminen voi olla epärealistista koulujen ollessa kiinni ja monen aikuisen tehdessä etätöitä kotona.

Voit harkita toistuvien herätys-, nukkumaanmeno- ja ruoka-aikojen asettamista. Voit ehkä muokata lapsesi nettiaikaa ja sallia pidemmät, itsenäiset leikkiajat. Jos koulu ja lapsen päivähoito on peruttu, varmista, että lapsella on oppimis- ja leikkiaikaa. Hauska tapa rohkaista oppimista on tehdä lapselle oma työpiste.

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi