Artikkelit, 15.1.2018

Myös vammaisilla tytöillä on oikeus päättää kehostaan

Vammaiset tytöt eivät saa riittävästi tietoa seksuaalisuudestaan ja lisääntymisestään. Siksi heidän on vaikea suojautua hyväksikäytöltä, ei-toivotuilta raskauksilta ja sukupuolitaudeilta, todetaan Planin tuoreessa raportissa Let Me Decide and Thrive.

Vammaiset tytöt kohtaavat arjessaan monenlaista väheksyntää ja syrjintää.

Vanhemmat, opettajat ja terveydenhoidon ammattilaiset saattavat kohdella heitä kuin lapsia, jotka eivät koskaan kasva naisiksi. Siksi tytöille ei kerrota kuukautisista, seksistä, raskaudesta tai rakastumisen tunteesta.

Perustiedot naisen seksuaalisuudesta ja lisääntymisestä ovat kuitenkin tarpeen, jotta vammaiset tytöt voivat nauttia ja huolehtia kehostaan sekä tehdä tietoisia päätöksiä esimerkiksi lapsen hankkimisesta.

– Tiedon puute vähentää tyttöjen mahdollisuuksia suojautua seksuaaliselta hyväksikäytöltä, ei-toivotuilta raskauksilta ja sukupuolitaudeilta varsinkin kehitysmaissa, muistuttaa Plan International Suomen vammaisasioiden asiantuntija Frank Velthuizen.

Vammaiset tytöt voidaan myös pakottaa käyttämään ehkäisyä, ja mahdollinen raskaus keskeytetään. Raportin mukaan vammaisten naisten sterilointi on kolme kertaa yleisempää kuin naisilla keskimäärin.

Toinen vaihtoehto on lopettaa tyttöjen kuukautisvuoto lääkkeillä tai poistaa heiltä kohtu.

Huoltajat ja viranomaiset perustelevat pakkotoimiaan sillä, että he säästävät vammaiset tytöt ei-toivotuilta raskauksilta. Raportin mukaan kyse on pikemminkin tyttöjen lähipiirin mukavuudenhalusta tai jopa eugeniikasta.

– Meidän ei anneta hankkia lapsia, koska meitä ei pidetä normaaleina, toteaa eräs raporttiin haastateltu tyttö Afrikasta.
 

Häpeä syrjäyttää entisestään

Vähättely ja syrjintä saavat tytöt häpeämään vammaisuuttaan ja salaamaan arkiset ongelmansa.

He jäävät mieluummin kotiin kuin sinnittelevät koulussa, jossa heidän on hankala liikkua ja seurata opetusta ilman apuvälineitä ja ulkopuolista tukea. Ilman kunnollista käymälää hygieniasta huolehtiminen on vammaisille tytöille lähes mahdotonta etenkin kuukautisten aikana.

Tarve kokea rakkautta ja hyväksyntää voi taas johtaa suojaamattomaan seksiin ja väkivaltaiseen parisuhteeseen. Erityisessä vaarassa ovat kuurot, sokeat, autistiset ja monivammaiset tytöt.

Tytöt eivät kuitenkaan raportoi kokemastaan väkivallasta viranomaisille. He pelkäävät joutuvansa laitoshoitoon tai menettävänsä lapsensa huoltajuuden.

Raportissa muistutetaan, että mitä vaikeammin tyttö on vammainen, sitä suurempi riski hänen on kokea syrjintää ja kaltoinkohtelua. Riskiä lisäävät myös pakolaisuus, köyhyys, asuminen maaseudulla tai kuuluminen alkuperäisväestöön tai johonkin vähemmistöön.
 

Tietoa ja palveluita

Plan vaatii hallituksilta pikaisia toimia, jotta vammaiset tytöt ja nuoret naiset saisivat riittävästi tietoa seksuaali- ja lisääntymisterveydestään. Vammaiset tytöt tarvitsevat myös asianmukaisia ja kohdennettuja palveluita.

Palveluiden suunnitteleminen ja tarjoaminen edellyttävät kuitenkin nykyistä tarkempia tilastoja vammaisten henkilöiden määrästä sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden tarpeesta.

Tällä hetkellä kansalliset väestötilastot eivät erittele vammaisia henkilöitä sukupuolen, iän ja vammaisuuden muodon mukaan. Kaikkia vammaisia lapsia ei välttämättä tilastoida lainkaan. Siksi arviot vammaisten lasten määrästä maailmassa vaihtelevat 93 miljoonasta 150 miljoonaan. Nuoria vammaisia on arviolta 180–220 miljoonaa.

Vastaavasti alle 15-vuotiaiden tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveydestä ei ole tutkittua tietoa, sillä kansalliset kyselyt kohdennetaan 15–49-vuotiaille naisille.

Plan vaatii hallituksia myös kieltämään pakkotoimet, jotka rikkovat vammaisten tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia. Samalla on kitkettävä vammaisuuteen liittyviä kielteisiä asenteita ja mielikuvia, raportissa todetaan.

Let Me Decide and Thrive -raportti on toteutettu yhteistyössä YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksien erityisraportoijan kanssa.

Olemme kumppanina Urheilugaalassa 18.1.2018. Nostamme erityisesti esille lasten ja nuorten oikeuksia urheiluun ja liikuntaan. Esimerkiksi Togossa, Pakistanissa, Guineassa ja Etiopiassa edistämme vammaisten lasten osallistumista leikkiin ja urheiluun.

Osallistu Leo-Pekka Tähden keräykseen lapsille

Lue Let Me Decide and Thrive -raportti

Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssina olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tyttösponssina edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Ukrainalainen tyttö istuu sängyllä halaten nalleja.

Auta Ukrainan lapsia

Lasten elämä Ukrainassa on järkkynyt perustuksiaan myöten, eikä tuholle näy loppua. Tavallinen arki on muuttunut hädäksi. Lahjoittamalla sinä autat.

Lahjoita hätäapuun
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi