Artikkelit, 4.11.2022

“Muutin ajattelutapaani ja tulin paremmaksi isäksi”

Ecuadorilainen isä pitelee tytärtään sylissään.

Ecuadorilainen Jaimito joutui lapsuudessaan kärsimään isänsä väkivaltaisesta käytöksestä ja macho-kulttuurin varjopuolista. Nyt hän on kuitenkin läsnäoleva ja rakastava isä omille lapsilleen.

Ecuadorissa vallitseva macho-kulttuuri määrittää usein sukupuoliin liitettyjä odotuksia ja aiheuttaa syrjintää, eriarvoisuutta ja väkivaltaa. Jaimito, 36, sai kasvaessaan usein tuta isänsä raivon ja väkivaltaisen käytöksen. ”Miehet eivät itke”, isä sanoi, ja jo lastentarhassa pojalle tehtiin selväksi ero miesten ja naisten töiden välillä.

”Kerran nuorempi siskoni ja minä tulimme kotiin hyvin myöhään, koska olimme jääneet naapuriin juhliin. Kun saavuimme kotiin, isäni rankaisi meitä fyysisesti, mutta siskoni sai minua pahemman pahoinpitelyn, koska naisten ei kuulunut käydä huvipaikoissa”, Jaimito muistelee.

Eriarvoisuus ei näkynyt vain kotona, vaan Jaimito havaitsi tyttöjen ja naisten syrjintää myös koulussa ja muualla yhteisössään. Lukiossa eriarvoisuus ja stereotypiat, joiden ympäröimänä Jaimito oli kasvanut, vahvistuivat entisestään.

”Ajattelin, että miehenä voisin olla hyökkäävä, väkivaltainen, tunteeton ja vastuuton ”, hän kuvailee.

Osallistuvaksi ja läsnäolevaksi isäksi

Jaimito meni naimisiin vaimonsa Doloresin kanssa 24-vuotiaana. Hän päätti olla toistamatta lapsuutensa väkivaltaista ympäristöä omassa kodissaan.

Hän kuitenkin myöntää, ettei hän koskaan osallistunut lastensa kasvatukseen, vaan vietti suurimman osan ajastaan yhteisön ulkopuolella töissä. Dolores joutui kasvattamaan lapset yksin ja tekemään kaikki kotityöt sekä työt pellolla ja karjanhoidossa.

Vuonna 2016 Jaimito ryhtyi Planin vapaaehtoiseksi omassa yhteisössään. Osana koulutustaan ​​hän osallistui työpajoihin sukupuolten tasa-arvosta, väkivallan ehkäisystä ja varhaislapsuuden kehityksestä. Hän osallistui myös hankkeeseen, joka tukee isiä olemaan aktiivisemmin mukana lastensa kasvatuksessa.

”En koskaan pitänyt lastani sylissä. En edes silloin, kun hän itki. Nyt ymmärrän virheeni ja kuinka paljon vahinkoa tein, kun en osoittanut kiintymystä lapsiani kohtaan”, 36-vuotias Jaimito kertoo.

Vapaaehtoistyö ja uusien kokemusten saaminen ovat muuttaneet hänen elämänsä, ja Jaimito uskoo olevansa nyt parempi isä. Hän haluaa haastaa vanhanaikaiset sukupuolistereotypiat ja edistää tasa-arvoisempaa kumppanuutta miesten ja naisten välillä. Nykyään hän jakaa kotityöt vaimonsa kanssa ja opettaa lapsiaan seuraamaan hänen esimerkkiään.

”Monesti me miehet puhumme saavutuksistamme, mutta emme peloistamme. Vältämme surun ja tunteiden näyttämistä. Planin tuella ajatteluni muuttui ja pystyin tulemaan paremmaksi isäksi lapsilleni”, hän toteaa.

Aineeton isänpäivälahja

Mitä isä toivoisi?

Me tiedämme, mitä isät ympäri maailmaa toivovat. Parasta mahdollista elämää lapsilleen. Onko sinun elämäsi isä juuri sellainen? Isänpäivä on oivallinen hetki ilahduttaa isää.

Isä pitää tytärtä sylisään.
Isä pitää tytärtä sylisään.
Ihminen seisoo teltan edessä ja katsoo kuvasta poispäin.
Blogit, 4.7.2024

Nuori äiti pakeni yön selkään: ”Heräsimme aseiden ja tykkien ääniin”

Nahid Ali pakeni perheensä kanssa keskellä yötä Sudanin pääkaupungista, kun maassa puhkesi aseellinen konflikti. Nyt hän auttaa muita pakolaisia.
Kolme tyttöä ylittää kävellen tulvan tuhoamaa kivisiltaa.
Blogit, 10.6.2024

Ilmastonmuutos uhkaa tyttöjen ja nuorten naisten seksuaaliterveyttä

Sään ääri-ilmiöt heikentävät seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen saatavuutta ja vaarantavat tyttöjen tulevaisuuden. kirjoittaa Katja Pellini blogikirjoituksessaan.
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.
Artikkelit, 31.12.2023

10 hyvää uutista tyttöjen oikeuksien ja tasa-arvon puolustajille

Tällä artikkelilla on hyvän mielen takuu. Lue 10 hyvää uutista tyttöjen oikeuksista ja tasa-arvosta. Haluatko liittyä tasa-arvon puolustajaksi? Tule Planin tyttösponssiksi!