Artikkelit, 2.3.2018

Mosambikin tytöt haluavat enemmän

Mosambikissa solmitaan seitsemänneksi eniten lapsiavioliittoja koko maailmassa. Puolet tytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaina. Jangamon alueella tuemme tyttöjen koulunkäyntiä sekä pyrimme muuttamaan tytöille vahingollisia perinteitä ja asenteita.

Sataa hieman, kun lähestymme kaukaista, palmujen, akaasia- ja mangopuiden ympäröimää peruskoulua Mosambikin Jangamo-alueella. Koulussa on noin 900 oppilasta, jotka käyvät koulua vuoroissa, sillä muuten tila ei riitä kaikille.

Yhdestä luokkahuoneesta kuuluu äänekästä laulua. Plan Internationalin lastenkerhon jäsenet harjoittelevat vierailuamme varten. Kerhon jäsenet tapaavat kerran viikossa keskustellakseen lasten oikeuksiin, tasa-arvoon, lapsiavioliittoihin sekä seksuaalikasvatukseen liittyvistä aiheista. Maassa, jossa puolet tytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaina ja jossa perinteisillä sukupuolirooleilla on yhä vahva asema kulttuurissa, on tärkeää aloittaa stereotypioiden haastaminen nuorena.

Yksi kerhon pojista on 14-vuotias Baptista.

– Kerhossa olen oppinut ihmisoikeuksista sekä miesten ja naisten välisistä valtasuhteista. Minun mielestäni tytöt ja pojat ovat samanarvoisia. Autan aina äitiäni tiskeissä koulun jälkeen, ja unelmani on tulla isona sairaanhoitajaksi, hän kertoo.

Myös kerhoon kuuluvan 12-vuotiaan Mailavian unelma on aivan erilainen.

– Isona haluan tulla liikennepoliisiksi ja tehdä pistotarkastuksia maantiellä, hän kertoo.

Uskomme, että tällaisen koulutuksen avulla Mosambikiin kasvaa uusi, entistä tasa-arvoisempi sukupolvi. Sukupolvi, joka ei enää hyväksy sitä, että vain pojat voivat käydä koulun loppuun, samalla kun tytöt pakotetaan jättämään koulu kesken, jotta he voivat synnyttää lapsia, vaikka he itsekään eivät ole vielä aikuisia. Sukupolvi, joka ei enää hyväksy sitä, että lapsiraskaudet vaarantavat sekä tyttöjen elämän että tulevaisuuden.

Octavia Leonardo järjestää tytöille koulutuksia ja kerhoja, joiden tavoitteena on vähentää lapsiavioliittoja ja tukea tyttöjen koulunkäyntiä.

Valtasuhteet lapsiavioliittojen ja -raskauksien taustalla

Octavia Leonardo on energinen kolmen lapsen äiti, jolla on henkilökohtaista kokemusta lapsiavioliitosta. Hän työskentelee Planin toimistossa Maxixessa ja on vastuussa Better Opportunities for Girls –projektista. Sen tavoitteena on vähentää lapsiavioliittoja sekä kasvattaa koulusta valmistuvien tyttöjen määrää. Tällä hetkellä vain joka kymmenes mosambikilainen tyttö käy koulun loppuun ja vain joka sadas jatkaa yliopistoon tai ammatilliseen koulutukseen.

Octavia järjestää kouluissa erilaisia lastenkerhoja, ja kesäisin hän järjestää tytöille ja pojille leirejä, joilla käsitellään perinteisiä sukupuolirooleja ja -normeja.

– Me kasvatamme tytöt ja pojat aivan eri tavalla. Tyttöjen tullessa murrosikään seksin harrastaminen ennen avioliittoa on pahin asia, minkä he voivat tehdä. Poikien täyttäessa 14-vuotta heitä kannustetaan seksiin, jotta he voivat näyttää olevansa oikeita miehiä. Se on niin väärin!, hän huudahtaa.

Köyhyys yhdistettynä miesten ja naisten välisiin epätasapainoisiin valtasuhteisiin luo pohjan sekä lapsiavioliitoille että -raskauksille. Tytöt opetetaan nuoresta iästä lähtien noudattamaan miesten ohjeita.

Octavia osoittaa tyttöjen koulupuvun mustaa, nilkkamittaista hametta ja sanoo, että miesten valta näkyy jopa tyttöjen hameiden pituudessa.

– Tyttöjen on pakko käyttää pitkiä hameita koulussa. Heidän ei tule houkutella miespuolisten oppilaiden tai opettajien huomiota, sillä se saattaisi johtaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

17-vuotiaan Admiran (vas.) elämä muuttui perinpohjaisesti vuosi sitten, kun hän huomasi olevansa raskaana. Vastasyntynyttä vauvaa pitelee Admiran anoppi, joka auttaa vauvan hoidossa.

”En tiennyt, kuinka suojautua raskaudelta”

Vähän matkan päässä koululta kohtaamme 17-vuotiaan Admiran. Hän on yksi monista tytöistä, jotka ovat joutuneet jättämään koulun kesken. Hän tervehtii meitä sylissään kolmeviikkoinen vauva, joka on puettu fleece-haalariin ja kääritty useaan peittoon, jotta tämä pysyisi lämpimänä tänä erityisen kylmänä ja sateisena päivänä.

Istumme alas ison puun alle, ja Admira kertoo meille, kuinka hänen elämänsä muuttui perinpohjaisesti vain vuosi sitten. 16-vuotiaana hän eli vielä kotona ja kävi koulussa, ja nyt, vuosi myöhemmin, hän on naimisissa ja elää aviomiehensä perheen sekä vastasyntyneen vauvansa kanssa.

– Tapasin mieheni, kun olin 12. luokalla, ja aloimme seurustelemaan vuosi sitten. Viime vuoden alussa huomasin, että olin raskaana. En tiennyt, kuinka suojautua siltä, Admira selittää.

– Pelkäsin ja lähdin kotoa tapaamaan miestäni, joka työskenkelee Maputossa. Hän sanoi, että meidän täytyy mennä kotiin ja puhua asiasta vanhemmillemme.

Admiran poikaystävän vanhemmat vierailivat Admiran perheen luona ja järjestivät avioliiton. He lupasivat maksaa myötäjäiset sekä sakkomaksun siitä, että Admira oli tullut raskaaksi heidän poikansa takia.

– Hänen perheensä maksoi summan, ja me menimme naimisiin viime vuoden toukokuussa. En tiedä, paljonko he maksoivat, Admira kertoo.

Nyt Admira asuu vauvan kanssa aviomiehensä vanhempien luona pienessä, palmunlehdistä tehdyssä talossa. Hänen aviomiehensä työskentelee yhä Maputossa.

– Olen sekä iloinen että surullinen elämästäni. Surullinen, koska tulin raskaaksi ja jouduin jättämään koulun kesken. Iloinen, sillä tykkään olla äiti. Tunsin itseni niin onnekkaaksi, kun näin tyttäreni ensimmäistä kertaa. Saan paljon apua ja tukea aviomieheni äidiltä, hän kertoo.

Pieni vauva alkaa itkeä, ja Octavia, joka tuntee Admiran hyvin, ottaa tytön syliinsä ja keinuttaa hänet hellästi takaisin uneen.

– Tiedän tarkalleen, mitä nämä tytöt käyvät läpi. Tulin itse raskaaksi 15-vuotiaana. Perheeni heitti minut ulos ja pakotti minut menemään naimisiin poikaystäväni kanssa. Aviomieheni perhe kohteli minua kuin orjaa, se oli aivan hirveää. Kaikki tämä vain sen takia, etten ollut saanut seksivalistusta. En tiennyt mitään kuukautisista tai siitä, miten lapset saavat alkunsa. Ja voitteko kuvitella, tulin raskaaksi ensimmäisellä kerralla, kun harrastimme seksiä!, Octavia kertoo.

– Kerron aina kaikille naimisissa tai raskaana oleville tytöille, että heillä on yhä toivoa. Olen elävä esimerkki siitä, että elämässä menestyminen on silti mahdollista. Jätin aviomieheni ja vuosien kuluessa hankin yliopistotutkinnon sekä uuden perheen.

Myös Admira haaveilee paluusta kouluun.

– Haluaisin aloittaa koulun ensi vuonna ja käydä sen loppuun. Keskustelen asiasta aviomieheni kanssa, kun hän tulee seuraavan kerran kotiin Maputosta. Näemme toisiamme vain kerran vuodessa, mutta ei se mitään, Admira sanoo ja heiluttaa kättään, kun lähdemme.

Autossa Octavia kertoo meille myötäjäisistä eli lobolo-perinteestä, joka on käytössä Mosambikin kaikissa yhteiskuntaluokissa ja uskonnoissa. Aviomiehen perhe maksaa yhdessä sovitun summan, joka maksetaan usein sekä rahana että tarpeellisina tavaroina.

– Vaimon perhe tekee listan tavaroista, joita he tarvitsevat, kuten esimerkiksi lehmän, vaatteita, suolaa tai kananmunia. Jos vaimo on tullut raskaaksi miehen toimesta ennen avioliittoa, miehen perheen täytyy maksaa sakkomaksu. Tätä tapahtuu jopa korkeasti koulutetuissa perheissä ja käytännössä se tarkoittaa sitä, että mies ”ostaa” vaimonsa. Se on vaihtokauppa, jossa vaimosta tulee miehen omaisuutta. Minulla on tapana sanoa, että parisuhdeväkivalta alkaa myötäjäisistä. Tyttö on veloissa miehelleen, ja mies luulee, että voi kohdella vaimoaan miten haluaa, Octavia kertoo.

Koulutuksen ja lapsiavioliittojen välillä on vahva yhteys – tytöt, jotka eivät ole koulussa, menevät todennäköisemmin nuorina naimisiin. Mitä kauemmin tyttö pysyy koulussa, sitä myöhemmin hän menee naimisiin. Koulutus suojaa myös lapsiraskauksilta, sillä koulutetut tytöt saavat lapsia myöhemmin ja tulevat raskaiksi harvemmin. Tämä taas vaikuttaa myönteisesti koko yhteisöön, sillä työtä tekevät naiset voivat nostaa sekä itsensä että lapsensa pois köyhyyden kierteestä.

15-vuotias Sofia käy koulua Planin tukemassa sisäoppilaitoksessa.

Sisäoppilaitos mahdollistaa koulunkäynnin

Jotta yhä useammat tytöt voisivat jatkaa koulua myös peruskoulun jälkeen, Plan International on rakentanut maaseudulla asuville tytöille sisäoppilaitoksen. Tytöt saavat apurahaa, jolla he voivat maksaa koulutarvikkeensa ja koulupukunsa. Lukukausien aikana he asuvat koululla.

15-vuotias Sofia olisi joutunut jättämään koulun kesken peruskoulun jälkeen, jos hän ei olisi saanut paikkaa sisäoppilaitoksessa. Hänen koulumatkansa olisi ollut liian pitkä ja vaarallinen päivittäin käveltäväksi.

Vieraillessamme sisäoppilaitoksessa Sofia näyttää meille sänkynsä yhdessä tyttöjen asuinrakennuksista. Tytöt nukkuvat kerrossängyissä, kymmenen tyttöä samassa huoneessa. Huoneen tunnelma tuo mieleen kesäleirin tyttöjen istuessa ja maatessa sängyillään. Huoneesta kuuluu naurua ja puheensorinaa, ja jotkut tytöistä letittävät toistensa hiuksia.

– Olin hyvin onnellinen, kun sain apurahan. Monet ystävistäni eivät käy enää koulua, toiset sen takia, että he ovat tulleet raskaiksi ja menneet naimisiin, ja toiset sen takia, että heidän vanhempansa ovat vähävaraisia ja heidän täytyy auttaa perheitään elannon hankkimisessa, Sofia kertoo.

Sofia itse haluaa lykätä naimisiinmenoa ja perheen perustamista niin pitkään kuin vain mahdollista.

– Haluan mennä naimisiin 30-vuotiaana. Vanhempani tukevat koulutustani ja kuuntelevat minua. Unelmani on tulla lääkäriksi. Lähin sairaala on kaukana kotoani, ja haluan auttaa vakavasti sairasta perheenjäsentäni.

Plan International Suomi toteuttaa Mosambikissa lapsiavioliittojen ja teiniraskauksien ehkäisyyn keskittyvää ohjelmaa. Ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tukema nelivuotinen hanke (2018– 2021) toimii Jangamon alueella.

Faktoja Mosambikista:

  • Asukkaita: 24 miljoonaa, joista 45 prosenttia alle 14-vuotiaita ja 21 prosenttia 15–24-vuotiaita.
  • Köyhyystaso: 55 prosenttia ihmisistä elää äärimmäisessä köyhyydessä.
  • Koulutus: 1,2 miljoonaa lasta ei käy koulussa, suurin osa heistä tyttöjä. Joka kymmenes tyttö valmistuu lukiosta. Joka sadas tyttö jatkaa korkeakouluun. 70 prosenttia naisista ja 30 prosenttia miehistä on luku- ja kirjoitustaidottomia.
  • Lapsiavioliitot: Seitsemänneksi eniten maailmassa. 48 prosenttia tytöistä menee naimisiin alle 18-vuotiaina ja 14 prosenttia alle 15-vuotiaina.
  • Lainsäädäntö: Lapsiavioliitot ovat lailla kiellettyjä, mutta poikkeustapauksissa tytöt voivat mennä naimisiin jo 16-vuotiaina vanhempien suostumuksella. Vaikka lapsiavioliitot ovat laittomia, lain rikkomisesta ei seuraa rangaistusta.
  • Lapsiraskaudet: 40 prosenttia tytöistä tulee raskaaksi alle 20-vuotiaina. 12 prosenttia tulee raskaaksi alle 15-vuotiaina.
  • Äitiyskuolleisuus: Korkea, 408 naista 100 000:sta kuolee synnytyksessä.
  • Lapsikuolleisuus: Korkea, 79 lasta tuhannesta kuolee ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä.

Tyttösponssi-kuukausilahjoituksella tuet tyttöjä Mosambikissa. Lue lisää ja tule tyttösponsoriksi.

Lahjoittamalla Planin hätäapurahastoon sinä olet mukana viemässä apua sinne, missä tarve on suurin.

Tee hätäapulahjoitus

Tällä hetkellä sadat miljoonat lapset elävät keskellä konflikteja ja kriisejä. Lapset tarvitsevat kipeästi apua. Lahjoita Planin hätäapurahastoon ja autat lapsia siellä, missä hätä on suurin

Lahjoita hätäapuun
Kolme ghanalaista nuorta hymyilee kädet toistensa harteilla.

Tytöt samalle viivalle

Tyttösponssi-lahjoittajana olet Planin kuukausilahjoittaja ja tyttöjen liittolainen. Tuellasi edistät tyttöjen koulutusta sekä torjut lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista.

Tule mukaan
Planin vapaaehtoisia ja työntekijöitä seisoo portailla siniset nauhat kaulassaan.

Vaikuta vapaaehtoisena

Tavoitteenamme on maailma, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Edistä oikeudenmukaista maailmaa kanssamme vapaaehtoisena.

Ryhdy vapaaehtoiseksi